nedeľa 13. decembra 2015

Mojich TOP 8 ekologických produktov roka 2015

Napadlo vás niekedy, že nákupom bežne dostupnej kozmetiky a drogérie môžete poškodzovať svoje zdravie, okolitú prírodu a zvieratá a k tomu podporovať týranie zvierat? Bohužiaľ aj to je smutná realita dnešnej doby. Začnite preto myslieť ekologicky...

Optimálne zdravie už nie je len o strave, mysli a cvičení, ale dnes už aj o používaní správnej kozmetiky a drogérie, ktoré vám môžu buď podporovať alebo neovplyvňovať zdravie, alebo ho bohužiaľ poškodzovať. A netýka sa to len vás, ale výber týchto produktov ovplyvňuje aj ľudí okolo vás, prírodu a zvieratá.

A či veríte, alebo nie, väčšina "značkových" produktov na trhu, ktoré tak často vidíte v supermarketoch, drogériách, TV a na bilboardoch, sú zdraviu nebezpečné a poškodzujú okolitú prírodu a zvieratá, pretože chemikálie z nich sa dostávajú oveľa ďalej, než "len" do vášho tela. A tých chemikálií v nich je veľké množstvo a sú nesmierne toxické

Spomeniem len dioxíny, PCB, chlór, toxické kovy, fluorid, BPA (bisfenol A) a iné bisfenoly, ftaláty, ropné deriváty a oleje, triclosan, GMO, parabény, syntetické farbivá a konzervačné látky či pesticídy. Tieto látky môžete nájsť v značkách ako: 
  • Avon
  • Lóreal (napr. Yves Saint Laurent, Vichy, iné)
  • Johnson&Johnson
  • Dove, Radox, Axe, Cif a iné (všetko od Unilever)
  • Fa, Schwarzkopf, Persil, Bref, Perwoll, Pur a iné (všetko od Henkel)
  • Head&Shoulders, Wella, Ariel, Pampers, Old Spice, Jar, Lenor, Always, Pantene a iné (všetko od Procter&Gamble)
Aby som však na niekoho nezabudol, takmer každá značka kozmetiky a drogérie okrem 100% prírodných značiek obsahuje nejakú toxickú látku. Avšak vyššie vymenované značky patria medzi najpredávanejšie a zároveň najtoxickejšie.  

Možno majú pekný obal, známu (a zaplatenú) osobnosť za sebou a vysmiatych ľudí v reklamách, ale to je asi tak všetko. Ich produkty v skutočnosti vôbec nie sú kvalitné, ale naopak sú z podradných surovín. 

Ale to asi nie je pre vás žiadna novinka, že produkty z reklamy by ste mali obchádzať. Rovnako to platí pre potraviny, čaje, kávu, lieky a iné (výnimka sú asi len autá). Veľkovýroba si to asi vyžaduje a reklama tiež niečo stojí, takže sa s tým možno budeme musieť zmieriť na nejaký čas.

Vráťme sa ku kozmetike a drogérii. Pri nich v skutočnosti nejde len o nežiadúci účinok na zdravie a poškodzovanie prírody, ale aj o týranie zvierat. Vyššie vymenované značky môžu mať aj dvadsať známych ambasádorov a nablýskané reklamy, ale ak testujú svoje produkty na zvieratách, tak sú to pre mňa tyrani, ktorí by si zaslúžili stať sa aspoň na chvíľu sami testovacími subjektmi. Možno by to prestali robiť iným tvorom a už by nemuseli trpieť ďalší psíkovia, ako vidieť na obrázku nižšie. Zoznam spoločností, ktoré testujú výrobky na zvieratách si môžete pozrieť v tomto zozname.


Nechcem tieto spoločnosti odsudzovať ako také, pretože raz môžu zmeniť svoju filozofiu, ale zatiaľ prispievajú k ničeniu tejto planéty a v konečnom dôsledku nepomáhajú ani svojim zákazníkom. 

Dalo by sa to možno ešte pochopiť, ak by neexistovali iné alternatívy, ale predsa sa stačí porozhliadnuť okolo seba a nájdete množstvo skvelých značiek a poctivých výrobcov, ktorí vyrábajú poctivú, kvalitnú a cenovo dostupnú kozmetiku a drogériu všetkého druhu

Spomeniem len značky ako Weleda, LaveraAlverde, Frosch či Feel Eco, ktoré kúpite v DM drogérii. Nehovoriac o malých výrobcoch a handmade produktoch, ktoré nájdete napríklad na sashe.sk. My sme napríklad nedávno v Česku objavili značku Mydlárna u Zámku, ktorá nás doslova ohromila. A aby som nezabudol na známe osobnosti s víziou, tak vyzdvihnem KORA Organics založenú Mirandou Kerr a Honest Company od Jessicy Alba. Toto všetko sú dôkazy, že je možné aj dnes vyrábať prvotriednu kvalitu za rozumnú cenu.


Myslite ekologicky 

Len veľmi málo ľudí si uvedomuje, že každý deň majú obrovskú šancu zmeniť tento svet k lepšiemu. Preto ho väčšinou z nevedomosti menia k horšiemu (prípadne nič nezmenia). Väčšina z nich kráča v stáde a bojí sa prevziať zodpovednosť za svoj život. Preto sa ľahko nechajú oklamať reklamou nadnárodných spoločností a dennodenne kupujú a podporujú produkty, ktoré poškodzujú ich zdravie, ničia ich okolie a spôsobujú bolesť niekomu na opačnej strane sveta

Práve vy, ja a každý človek na tejto planéte to môže zmeniť v ktorúkoľvek chvíľu. Stačí si len vybrať ten správny produkt, výrobok či potravinu a svet môže byť hneď o niečo krajší. Predstavte si tú ohromnú silu a zmenu, ak by aspoň polovica ľudí na tomto svete začala myslieť a konať inak a namiesto lacného šampónu od známych značiek, igelitovej tašky zo supermarketu alebo balenej vody v PET fľaši, by si kúpili prírodnú kozmetiku, tašku z BIO bavlny alebo vzali do ruky prefiltrovanú vodu v ekologickej fľaši. Myslím si, že by sa začali diať divy. 

Keďže ja mám takéto vízie a smer, veľmi ma oslovil eshop Econea.cz, ktorý som len nedávno objavil. Jeho zakladatelia majú skutočnú víziu a robia z ľudí každodenných hrdinov, vďaka ich produktom, ktoré starostlivo vyberali takmer jeden rok. Produkty z Econei obsahujú prírodné materiály, sú bez GMO a chémie (BPA, ftaláty, ropa atď.), sú v BIO kvalite, nie sú testované na zvieratách, šetria prírodu, energiu, vodu a peniaze, často pochádzajú od lokálnych výrobcov a hlavne majú víziu a posolstvo. 

Na Econea.cz nájdete ekologické a prírodné:
Tento eshop ma proste ihneď uchvátil a nakúpil som na ňom množstvo produktov, ktoré plánujem dlhodobo využívať vo svojej domácnosti. Pretože taká čistota, kvalita a vízia sa len tak často nevidí medzi produktmi z kategórie drogéria, kozmetika, stolovanie či domácnosť.

Preto sa chcem s vami podeliť o TOP 8 produktov z Econea.cz, ktoré sú pre mňa zároveň TOP 8 ekologických produktov tohto roka. Poďme na to...




Toto bavlnené vrecko mi vyrieši množstvo problémov s pečivom, najmä s mojim vlastnoručne pripraveným celozrnným ražným chlebíkom z kvásku. Pretože nahradí stovky jednorázových sáčkov, ktoré sme doteraz s priateľkou používali. Stále sme zháňali papierové (nie plastové) vrecká na uskladnenie chleba, ale je to zbytočná starosť a nie je to úsporné.

Jedno kvalitné bavlnené vrecko nám konečne vyrieši tento problém a pomôžeme znížiť spotrebu plastových sáčkov, ktorých sa len v EÚ ročne vyprodukuje okolo 100 miliárd. Len v ČR sa priemerne spotrebuje 400 plastových sáčkov na osobu.

2. Sáčok do WC Dry Planet Save-a-flush

S týmto patentovaným sáčkom usporíte 1,2 litrov vody s každým spláchnutím toalety a ročne až 8 000 litrov, čo predstavuje okolo 22 eur. Tento sáčok naplnený silikónovými kryštálmi absorbuje vodu vo WC nádržke, čo zväčší objem kryštálov po 6 hodinách až 100-násobne. Vďaka tomu ušetríte pri každom spláchnutí. Mimochodom, splachujete ročne 6 - 7 000 krát, takže za 3 mesiace sa vám vráti táto investícia.

3. Perlátory vody Watersavers RA6 24 a Hihippo HP-1055

Vďaka týmto šetričom vody môžete ušetriť od 22 do 85 % vody a energie určenej k jej ohrevu. To môže znamenať až 10 000 L vody ročne a ušetrených okolo 30 eur, ktoré môžete na konci roka investovať niekde inde, napríklad do svojho vzdelania alebo na darčeky pre svojich milovaných. Životnosť perlátorov je 20 rokov a do 3 - 6 mesiacov sa vám vráti táto investícia.


Wow, to som si povedal pri pohľade na tento produkt. ReTapka je skvelá fľaša s nádherným škandinávskym designom vyrobená z vysoko odolného borosilikátového skla (z 20 % recyklovaného). Neobsahuje ftaláty ani BPA (Bisfenol-A) a Econea na ňu ponúka doživotnú garanciu výmeny pri rozbití.

Každý rok sa vo svete vyhodí vyše 22 miliárd plastových fľiaš, ktoré ak by sme postavili na seba, dotkneme sa Mesiaca až neuveriteľných 50-krát! STOP PET fľašiam z nebezpečných surovín, začnite šetriť seba, prírodu a svoju peňaženku vďaka ReTapke. 


Viete si predstaviť príbory, podtácky a krájaciu dosku z BIO bambusu? Ja už áno a už ich aj používam. Prirodzene bez ftalátov, BPA a iných toxínov. Bambus je všeobecne považovaný za najekologickejší materiál pre priemyslovú výrobu, pretože môže rásť až o 100 cm denne a je plne obnoviteľnou surovinou. BIO bambus je navyše pestovaný bez pesticídov, umelých hnojív a iných chemikálií.


Kde inde by ste našli zubné kefky z plne biologicky rozložiteľných materiálov než na Econea.cz? Typ Health soft ako jeden z mála splňuje všetky štandardy stanovené Svetovým sympóziom dentálnej hygieny pre zdravú zubnú kefku. Má najmäkšie a jemné štetinky z nylónových vláken, ktoré sú zároveň 100% rozložiteľné v prírode. Typ kefky Bamboo má štetinky z BIO bambusovej celulózy, ktorých má najviac (2 890 štetiniek) medzi bambusovými kefkami na trhu.

Rukoväť Curanatura kefiek je z tepelne upraveného bambusu a pozor, tieto kefky sú vyvinuté na Slovensku. Neobsahujú BPA, ftaláty, ani iné chemické látky a sú balené v recyklovanom papieri.


Rodinná firma BIO-D sú skutočne machri vo svojom obore. Ich čistiace produkty neobsahujú fosfáty, enzýmy, palmový olej, triklosan, optické zjasňovače, ropné deriváty, formaldehyd, glycerín, EDTA, bielidla na báze chlóru, geneticky modifikované organizmy (GMO), lanolín, umelé vône ani umelé farbivá.

Ich vízia lepšieho sveta siaha ešte ďalej a proces výroby ich produktov je založený sa studenom miešaní surovín, vďaka čomu minimalizujú spotrebu energie a zároveň emisie CO2. Ich nádoby a obaly navyše obsahujú minimálne 70 % recyklovateľného materiálu. A čo je nemenej dôležité, ich produkty a prísady nie sú testované na zvieratách a neobsahujú žiadne živočíšne zložky. BIO-D ponúka skvelé pracie prostriedky ako aj prostriedky na umývanie riadu.


Na Econea.cz môžete nájsť aj viacero druhov prírodnej kozmetiky, ktoré obsahujú viac ako 95 % prírodných surovín a niektoré viac ako 80 % surovín v BIO kvalite. Tieto produkty neobsahujú ťažké kovy, chlorovodíky, pesticídy, dioxíny, GMO, dusičnany, syntetické farbivá a konzervačné látky, parfémy, ropné deriváty a oleje či iné agresívne chemické látky. Obaly týchto značiek sú väčšinou z recyklovateľných materiálov a ich produkty nie sú testované na zvieratách.

Záver

Toto bolo mojich TOP 8 EKO produktov roka 2015, ktoré som pohodlne našiel v unikátnom eshope Econea.cz. V ňom nájdete aj množstvo ďalších zaujímavých produktov ako vrecká na potraviny z BIO bavlny, perá z rozložiteľných a recyklovaných materiálov alebo kôš na triedenie odpadkov.

Vaše TOP EKO produkty budú asi iné a možno aj od iných značiek a iného predajcu. To je úplne v poriadku. Sám rád nakupujem EKO drogériu v DM drogérii, kde odporúčam už spomínané značky Alverde, Weleda a Lavera. 

V každom prípade však začnite myslieť a konať inak a urobte tento svet lepším miestom.

P.S. Ja už to robím... Tu je náš nákup z decembra 2015 :)



1 komentár:

  1. u mna vyhrala prirodna kozmetika hristina. Vhodna pre citlivu a problemovu pokožku. Je to liek naozaj na všetko.

    OdpovedaťOdstrániť

5 výhod minerálnych vôd + aké majú liečivé účinky? 2. časť

Pijete pravidelne minerálne a pramenité vody? Tak tento článok vám môže veľmi pomôcť pri ich výbere. V druhej časti som sa zameral na výhody...