Pokračovanie môjho viacdielneho
článku o 5.kroku ku zdraviu- Pite dostatok čistej vody. Vzhľadom na dĺžku článku som ho musel rozdeliť až na
3.časti, ktoré vám prinášam ihneď po sebe. Druhý článok môžete nájsť tu.
Odkiaľ
pochádza váš najdôležitejší nápoj?
Na Slovensku sú pre účely pitnej vody využívané podzemné a povrchové vody. Najkvalitnejším zdrojom vody je podzemná voda,
ktorá je menej vystavená negatívnym vplyvom znečistenia ako povrchová voda,
a preto je
menej náročná na úpravu na pitnú vodu. Hoci SR disponuje bohatými zásobami
podzemných vôd, ich nevýhodou
je ich nerovnomerné rozloženie v rámci územia SR, s čím súvisí aj ich
nedostupnosť v niektorých
regiónoch SR. Napríklad v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom
kraji sú na zásobovanie pitnou vodou využívané iba podzemné vodárenské zdroje.
V ostatných krajoch sú na zásobovanie obyvateľov pitnou vodou využívané
podzemné i povrchové zdroje vody.
- Podzemná voda tvorí 82,2 % zdrojov pitnej vody v SR
- Povrchová voda tvorí 17,8 % zdrojov pitnej vody v SR
Slovensko
má najväčšiu prirodzenú zásobáreň podzemnej vody v strednej Európe. Je
ňou Žitný ostrov,
ktorý predstavuje nádrž statických podzemných vôd. Z tejto využiteľnej
kapacity pitnej vody by bolo
možné pri priemernej špecifickej spotrebe zásobovať viac ako
16 mil. obyvateľov. Voda zo Žitného ostrova zásobuje obyvateľstvo pitnou vodou
až na strednom Slovensku a Záhorí.
Verejné
vodovody zásobujú cca 86 % obyvateľov SR. Individuálne (vodou z
vlastných studní) je
zásobovaných asi 14 % obyvateľov SR. Z toho však 80
– 85 % nevyhovuje hygienickým požiadavkám. Najčastejšie ide o nadlimitné
hodnoty indikátorov fekálneho znečistenia, dusičnanov, dusitanov, amónnych
iónov a železa.
Kvalita vody v individuálnych
vodných zdrojoch je negatívne ovplyvňovaná zlým technickým stavom studní,
nedostatočnou hĺbkou a nevyhovujúcou likvidáciou splaškových vôd v ich okolí.
Vysoké ohrozenie infekčnými chorobami je najmä v čase povodní, záplav a v
prípade porúch kanalizácie.
Zdravotné zabezpečenie pitnej vody
sa vykonáva dezinfekciou.
Pri dezinfekcii sa odstraňujú choroboplodné zárodky v surovej a upravenej vode
predtým, ako sa dostanú do rozvodnej siete. Dezinfekcia je posledným stupňom
úpravy vody. Najčastejšou formou dezinfekcie na Slovensku je chlórovanie, ktoré sa
uskutočňuje buď chlórom v jeho elementárnej forme (plyn) alebo jeho zlúčeninami
(chlórnan sodný, chlórnan vápenatý, chlórdioxid). Okrem chemických metód sa
používa aj fyzikálna dezinfekcia – najčastejšie je to UV žiarenie.
Kvalitu
pitných vôd na Slovensku sledujú Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej
republiky (ÚVZSR) a 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ)
vo svojej pôsobnosti v rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru a v rámci
monitorovania kvality pitnej vody u spotrebiteľa, ktoré je súčasťou
špecializovaných úloh orgánov verejného zdravotníctva.
Čo sa nachádza vo vašom pohári?
Najväčším problémom pitnej
vody sú baktérie, dusičnany, ťažké kovy, ropné produkty, pesticídy, chlór,
fluór a v neposlednom rade zvyšky liekov a antikoncepcie, ktoré
čističky nedokážu odstrániť. Tieto látky veľmi negatívne vplývajú na ľudský
organizmus a stále vo väčšom množstve na nachádzajú v pitnej vode.
Kvalita pitnej vody sa neustále zhoršuje a kvôli tomu vznikajú zbytočné
zdravotné problémy.
Kontrola
kvality pitnej vody a jej zdravotná bezpečnosť sa určuje
prostredníctvom súboru 82 ukazovateľov
kvality vody, reprezentujúcich fyzikálne, chemické, biologické a mikrobiologické
vlastnosti vody. Limitné
hodnoty ukazovateľov kvality vody sú podľa ich
zdravotného významu rozlišované
ako odporúčaná
hodnota, indikačná hodnota, medzná hodnota a najvyššia medzná hodnota. Najzávažnejšie
zdravotné následky má prekročenie najvyšších medzných hodnôt, ktorých
prekročenie vylučuje
použitie tejto vody ako pitnej.
Okrem úplného rozboru vody sa na
kontrolu kvality pitnej vody vykonáva minimálny rozbor, čiže stanovenie 28 ukazovateľov
kvality vody. Táto minimálna analýza sa vykonáva aj pri mimoriadnych odberoch,
pri uvedení novej časti vodovodu do prevádzky, ak došlo k prerušeniu dodávky na
viac ako 24 hodín a pred začiatkom sezónneho využívania verejného vodovodu
alebo vodárenského zdroja určeného na hromadné zásobovanie.
Zoznam
ukazovateľov, ktoré sú súčasťou minimálneho rozboru pitnej vody
Por.
čís.
|
Ukazovateľ
|
1.
|
Escherichia
coli (E.coli)
|
2.
|
Koliformné
baktérie
|
3.
|
Enterokoky
(fekálne
streptokoky)
|
4.
|
Kultivovateľné
mikroorganizmy pri 22°C
|
5.
|
Kultivovateľné
mikroorganizmy pri 37°C
|
6.
|
Bezfarebné
bičíkovce
|
7.
|
Živé
organizmy
(okrem
bezfarebných bičíkovcov)
|
8.
|
Vláknité
baktérie
(okrem
železitých a mangánových baktérií)
|
9.
|
Železité
a mangánové baktérie
|
10.
|
Mikromycéty
|
11.
|
Mŕtve
organizmy
|
12.
|
Abiosestón
|
13.
|
Clostridium
perfringens
|
14.
|
Amónne
ióny(NH4+)
|
15.
|
Farba
|
16.
|
Dusičnany
|
17.
|
Dusitany
|
18.
|
Hliník
|
19.
|
Voľný
chlór
|
20.
|
Chemická
spotreba kyslíka manganistanom
|
21.
|
Chuť
|
22.
|
Vodivosť
|
23.
|
Mangán
|
24.
|
Pach
|
25.
|
Reakcia
vody (pH)
|
26.
|
Zákal
|
27.
|
Železo
|
28.
|
Teplota
|
Prídavné
ukazovatele kvality pitnej vody sú:
Ukazovateľ
|
Ukazovateľ
|
striebro
|
chloritany
|
dichlórbenzény
|
chloroform
|
monochlórbenzén
|
ozón
|
styrén
|
2,4,6-trichlófenol
|
tetrachlórmetán
|
absorbancia
|
toluén
|
celkové rozpustné látky
|
xylény
|
teplota
|
mikrocystín
|
zinok
|
brómdichlórmetán
|
horčík
|
2,4-dichlórfenol
|
vápnik
|
chlórdioxid
|
vápnik a horčík
|
UKAZOVATELE
KVALITY PITNEJ VODY A ICH LIMITY
Vysvetlivky:
Druh limitu sa
ustanovuje:
- ako najvyššia medzná hodnota (NMH)
- medzná hodnota (MH)
- indikačná hodnota (IH)
- odporúčaná hodnota (OH)
Limit sa vzťahuje na:
- hromadné zásobovanie pitnou vodou (HZ)
- individuálne zásobovanie pitnou vodou (IZ)
- balenú pitnú vodu (BPV)
A.
Mikrobiologické a biologické ukazovatele
Por.
čís.
|
Ukazovateľ
|
Limit
|
Jednotka
|
Druh
Limitu
|
Poznámky
|
1.
|
Escherichia coli
|
0
0
0
|
KTJ
v
100 ml
v 10
ml
v 250 ml
|
NMH
NMH
NMH
|
HZ
IZ
BPV
|
2.
|
Koliformné
baktérie
|
0
0
0
|
KTJ
v
100 ml
v 10
ml
v 250 ml
|
MH
MH
MH
|
HZ
IZ
BPV
|
3.
|
Enterokoky
|
0
0
0
|
KTJ
v
100 ml
v 10
ml
v 250 ml
|
NMH
NMH
NMH
|
HZ
IZ
BPV
|
4.
|
Pseudomonas
aeruginosa
|
0
|
KTJ
v 250 ml
|
NMH
|
BPV
|
5.
|
Kultivovateľné
mikroorganizmy
pri 22°C
|
200
500
100
|
KTJ
v 1
ml
v 1
ml
v 1 ml
|
MH
MH
MH
|
HZ
IZ
BPV
|
6.
|
Kultivovateľné
mikroorganizmy
pri 37°C
|
20
100
20
|
KTJ
v 1
ml
v 1
ml
v 1 ml
|
MH
MH
MH
|
HZ
IZ
BPV
|
7.
|
Bezfarebné
bičíkovce
|
10
50
|
jedince/ml
|
MH
MH
|
HZ
pitnou vodou nezabezpečovanou dezinfekciou.
Pre
dezinfikovanú vodu je limit 0.
IZ
|
8.
|
Živé
organizmy
(okrem
bezfarebných
bičíkovcov)
|
0
0
|
jedince/ml
|
MH
MH
|
HZ
IZ
|
9.
|
Vláknité
baktérie
(okrem
železitých
a
mangánových
baktérií)
|
0
0
|
jedince/ml
|
IH
IH
|
HZ
IZ
|
10.
|
Mikromycéty
stanoviteľné
mikroskopicky
|
0
0
|
jedince/ml
|
IH
IH
|
HZ
IZ
|
11.
|
Mŕtve organizmy
|
30
|
jedince/ml
|
MH
|
HZ
|
12.
|
Železité
a
mangánové
baktérie
|
10
10
|
pokryvnosť
poľa v %
|
MH
MH
|
HZ
IZ
|
13.
|
Abiosestón
|
10
10
|
pokryvnosť
poľa v %
|
MH
MH
|
HZ
IZ
|
14.
|
Clostridium
perfringens
|
0
|
KTJ
v 100 ml
|
IH
|
Vzťahuje
sa na pitnú vodu upravovanú z povrchových vôd
alebo
z podzemných vôd ovplyvnených povrchovými
vodami.
Ak sa indikačná hodnota nedodrží, zisťuje sa, či
nie
je ohrozené zdravie ľudí prítomnosťou
mikroorganizmov, napr. kryptosporídie.
|
B. Fyzikálne a chemické ukazovatele
a) Anorganické ukazovatele
Por.
čís.
|
Ukazovateľ
|
Limit
|
Jednotka
|
Druh
Limitu
|
Poznámky
|
15.
|
Antimón
|
0,005
|
mg/l
|
NMH
|
|
16.
|
Arzén
|
0,01
|
mg/l
|
NMH
|
|
17.
|
Bór
|
0,3
|
mg/l
|
NMH
|
|
18.
|
Bromičnany
|
0,01
|
mg/l
|
NMH
|
|
19.
|
Dusičnany
|
50
|
mg/l
|
NMH
|
|
20.
|
Dusitany
|
0,5
|
mg/l
|
NMH
|
|
21.
|
Fluoridy
|
1,5
|
mg/l
|
NMH
|
|
22.
|
Chróm
|
0,05
|
mg/l
|
NMH
|
|
23.
|
Kadmium
|
0,003
|
mg/l
|
NMH
|
|
24.
|
Kyanidy
|
0,3
|
mg/l
|
NMH
|
|
25.
|
Meď
|
1,0
|
mg/l
|
MH
|
|
26.
|
Nikel
|
0,2
|
mg/l
|
NMH
|
|
27.
|
Olovo
|
0,01
|
mg/l
|
NMH
|
|
28.
|
Ortuť
|
0,001
|
mg/l
|
NMH
|
|
29.
|
Selén
|
0,01
|
mg/l
|
NMH
|
|
30.
|
Striebro
|
0,05
|
mg/l
|
NMH
|
Pokračovanie článku tu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára