štvrtok 22. augusta 2013

Solárium – môže byť hrozbou? (seriál 11 krokov ku zdraviu, 7.krok)

Je solárium zdraviu škodlivé? Aké nevýhody má solárium? Aké solárium by ste mali hľadať? Nielen na tieto otázky vám odpoviem vo svojom záverečnom 6.článku o 7.kroku ku zdraviu – Doprajte si dostatok slnka... 

Solárium – aká je pravda?

Mnohí ľudia navštevujú pravidelne solárium, aby si udržali pekne opálenú pokožku. Dlhé roky sa však rozoberá jeho potencionálna škodlivosť. Niekto tvrdí, že je bezpečné, iní zasa, že je škodlivé. Sám vám ťažko presne odpoviem na túto otázku, pretože výskumy stále dostatočne nepreukázali, aká je pravda. Čo vám však dokážem povedať je rozdiel medzi jednotlivými soláriami a aké soláriá by ste mali vyhľadávať. 

Ako ste sa mohli dozvedieť v predchádzajúcich článkoch, iba medzi mesiacmi apríl a august môžete prijať na Slovensku UVB žiarenie, ktoré stimuluje tvorbu vitamínu D v pokožke. V ostatných mesiacoch si môžete len uškodiť UVA žiarením. Taktiež ste sa dozvedeli, že v zimných mesiacoch klesá hladina vitamínu D v krvi do kriticky nízkych hladín, čo znamená, že by ste mali užívať nejakú doplnkovú formu vitamínu D.

Ako som zmienil v predchádzajúcich článkoch, veľmi vhodnou alternatívou je orálny vitamín D3. Pozor však na formu D2, ktorú vám predpíše väčšina lekárov a ktorá je patentovaná farmaceutickými spoločnosti, ale nie je príliš vhodná a vaše telo nie je prirodzene pre ňu stvorené.

Okrem orálnej formy vitamínu D3 a určitých potravín, môžete prijať vitamín D3 aj z kvalitného solária (1). Tu sa však musím zastaviť pri slove kvalitné. Bohužiaľ väčšina dostupných solárií neposkytuje dostatočnú kvalitu a zvýši vám riziko rakoviny kože a predčasného starnutia. Prečo je to tak? Z jednoduchého dôvodu, väčšina solárií vyžaruje UVA žiarenie, ktoré je to horšie a ktoré spôsobuje vyššie zmienené problémy. UVB žiarenie poskytuje väčšina solárií len v malom množstve, ak vôbec. Preto sa síce opálite, vďaka UVA žiareniu, ktoré stimuluje pigment melanín v pokožke, ale zároveň sa vystavíte riziku zdravotných problémov a dokonca si znížite hladinu vitamínu D v krvi, pretože samotné UVA žiarenie má túto schopnosť.  

Mnohé soláriá sa vám snažia nahovoriť, že ich zariadenia vyžarujú len minimum UVB žiarenia, ktoré je údajne to zlé. Na jednej strane majú pravdu, že vyžarujú minimum UVB žiarenia, ale nemajú pravdu v tom, ktoré je to zlé a ktoré je to dobré. Vďaka neprítomnosti alebo len malej prítomnosti UVB žiarenia a veľkej prítomnosti UVA žiarenia sa potom stáva, že osoby ktoré pravidelne navštevujú solárium, majú niekedy až umelo hnedú a „vysolárkovanú“ pokožku. Často aj ich pokožka stráca pružnosť a prejavuje sa u nich predčasné starnutie pokožky vplyvom nadmerného UVA žiarenia. 

Ďalším problémom solárií sú röntgenové lúče, ktoré sú vylučované na koncoch žiaroviek a môžu byť potencionálnym nebezpečenstvom. Takisto väčšina solárií funguje na magnetických žiarovkách a vylučujú nevhodné elektromagnetické polia (2), ktoré sú spájané s nádormi na mozgu a mnohými inými problémami. Takéto soláriá sú väčšinou hlučné a počas opaľovania počujete ako „bzučia“. Nevýhody bežných solárií sú:
  • Hygiena – neviete kto bol v ňom pred vami a či je dostatočne dezinfikované
  • Elektromagnetické polia – ste im vystavený v nadmernom množstve
  • Vyžarujú veľké množstvo UVA žiarenia
  • Vyžarujú malé alebo skoro žiadne UVB žiarenie
  • Vyžarujú röntgenové lúče
  • Nekvalitné odrazové zrkadlá – môžete stratiť až 50% UV žiarenia
  • Časová obmedzenosť – pre niekoho je časovo náročné navštevovať solárium


Ako nájsť vhodné solárium?

Možno najlepšou a v konečnom dôsledku najlacnejšou cestou by bolo mať vlastné solárium, ale to vám príliš neodporúčam, pretože v lete máte dostatok slnka a v zime je vhodnejší orálny vitamín D3. Pokiaľ však radi navštevuje solárium, tak hľadajte kvalitu a zistite si na akom princípe funguje solárium, ktoré navštevujete. Pokiaľ je kvalitné, určite sa vám s tým radi pochvália, aj keď možno sami presne nevedia, čo znamená kvalitné solárium. Pri hľadaní vhodného solária sa zamerajte na tieto dôležité veci:
  1. Solárium musí vyžarovať dostatok UVA a UVB žiarenia
  2. Malo by fungovať na elektronickom systéme, ktorý nevyžaruje magnetický balast, ale elektronický (je aj úspornejšie)
  3. Malo by vyžarovať aj iné typy žiarenia – červené, modré a infračervené


Červené žiarenie je viditeľné žiarenie, ktoré má vlnovú dĺžku 633 nanometrov. Vystavenie červenému žiareniu prirodzene stimuluje bunky v pokožke k produkcii kolagénu, elastínu a enzýmov, ktoré podporujú vašu pokožku. Červené žiarenie nielenže zlepšuje textúru, hydratáciu a odtieň vašej pokožky, ale ju aj robí mladšou, pretože ju zbavuje vrások.

Modré žiarenie je vo viditeľnom spektre 417-419 nm. Modré žiarenie takisto podporuje zdravie vašej pokožky. Infračervené žiarenie zasa uvoľňuje bolesť, stuhnutie a svalové spazmy. Zároveň zlepšuje krvnú cirkuláciu. Infračervené žiarenie má vlnové dĺžky od 700-2 000 nm a dokáže preniknúť až do hĺbky 3-4 cm, a tým stimulovať vaše bunky. Už dlhé roky sa infračervené žiarenie používa v medicíne alebo fyzioterapii ako liečivý prostriedok. Dokonca vaše dlane vyžarujú infračervenú energiu v rozpätí medzi 8-14 mikrónmi. Chi Gong majstri a jogíni v Indii používajú liečenie dlaňami už vyše 3 000 rokov.

Solárium s takýmito prídavnými žiareniami nájdete asi len ťažko. Každopádne však v prvom rade hľadajte „zmes" UVA a UVB žiarenia a v druhom rade solárium, ktoré vytvára elektronický balast a nie magnetický. Asi najlepšie soláriá, ktoré môžete zohnať do svojho vlastníctva, sú soláriá od Dr. Mercolu, ktorý ponúka viaceré druhy solárií vytvorených podľa vyššie zmienených odporúčaní (3).

Vývin týchto solárií trval nejakú tú dobu, ale spĺňa tie najvyššie kvality. Nepredpokladám však, že si budete objednávať solárium z USA, takže mojim odporúčaním zostáva samozrejme prirodzené slnko a v zimných mesiacoch orálny vitamín D3. Každopádne si však dajte záležať na dostatočnom príjme vitamínu D počas celého roka, pretože je to dôležitý krok pre vaše zdravie.

Na záver svojho 6.dielneho článku o vitamíne D vám chcem poďakovať za trpezlivosť a za spätnú väzbu, ktorú mi neustále poskytujete. Verím, že aj vďaka mojim článkom ste sa dozvedeli dostatok dôležitých informácií o vitamíne D a jeho vplyve na zdravie. Pokiaľ ste ešte nečítali všetky moje články o vitamíne D, môžete tak urobiť tu. Ak ste ich naopak všetky prečítali, musíte sami uznať, že dopriať si dostatok slnka je veľmi dôležitý krok k Prevzatiu kontroly nad svojim zdravím.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

5 výhod minerálnych vôd + aké majú liečivé účinky? 2. časť

Pijete pravidelne minerálne a pramenité vody? Tak tento článok vám môže veľmi pomôcť pri ich výbere. V druhej časti som sa zameral na výhody...