sobota 10. augusta 2013

Surové vajíčka s proteínom – video recept

Viete aké sú najzdravšie raňajky? Počuli ste už vôbec o nich? Čo vás prvé napadne pri pomyslení na surové vajíčka? Viete však ako ich skombinovať, aby z nich vzniklo delikátne jedlo, ktoré vášmu telu dodá obrovské množstvo energie a výživných látok? Raňajkovali ste doteraz celozrnný chlieb so salámou alebo syrom? V tom prípade je na čase zmeniť svoje stravovacie návyky...

Môj video recept na Surové vajíčka s proteínom.





Staršia verzia receptu v nižšej kvalite.




Recept v prevedení Dr. Mercolu.




Surové vajcia? To snáď nie!

Mnohí z vás sa iste zarazia pri pomyslení na surové vajcia. Možno si hovoríte: „Čo ma chceš otráviť?“ Alebo vám v mysli preblesklo, že vajcia sú škodlivé a obsahujú plno cholesterolu a nasýtených tukov. Veď prečo nie, tieto klamstvá počúvate pravidelne z médií alebo od svojho lekára.

„Pani Nováková, máte vysoký cholesterol a váš tlak sa tiež zvýšil. Váš žlčník už tiež veľmi nestíha a pečeň sa už tiež uberá na dovolenku. Okamžite musíte obmedziť príjem tučných jedál a nasýtených tukov. Vyhýbajte sa tučnému mäsu, vajciam, plnotučným mliečnym výrobkom, maslu, kokosovému oleju a konzumujte nízkotučné výrobky, margaríny a hlavne sacharidy. Váš denný príjem by mal pozostávať z 10-15% bielkovín, 30% tukov, z toho iba 10% nasýtených a 55-60% denného príjmu by ste mali prijať zo sacharidov ako celozrnné výrobky, ryža, zemiaky, cestoviny alebo vločky. A taktiež váš príjem musí byť nižší alebo rovnaký ako váš výdaj.“ Zdá sa vám to povedomé? Aspoň dúfam, že padne zmienka aj o zelenine, prípadne ovocí. Ale už nedúfam, že padne zmienka o tom, ako ich zjesť, kedy ich zjesť a hlavne s čím ich zjesť.

No a vy teda poctivo plníte tieto „príkazy“ a zároveň papáte tabletky. Avšak nejako sa váš zdravotný stav nezlepšuje. Prípadne sa zlepšia niektoré vaše čísla, ale kvalita vášho zdravia a života sa nemení. Starí ľudia by o tom vedeli rozprávať. Pokiaľ teda ešte žijete v „cholesterolovom“ klamstve, tak vám radím sa čím skôr zobudiť, pretože to môže mať vážny a negatívny dopad na vaše zdravie a tým pádom na váš celý život. Zdravie totiž môžete stratiť len raz.


Počúvajte svoje skutočné telo

Ja vám na rozdiel od záujmových skupín ponúkam skutočné riešenie. „Začnite počúvať svoje skutočné telo a konzumovať skutočné jedlo, ktoré jedli vaši predkovia už pred tisícročiami a vaše gény sú tomu prispôsobené.“ Takéto jedlo sa v dnešnej dobre zháňa stále ťažšie, ale napriek tomu je ho ešte stále dostatok, len musíte vedieť kde hľadať.

Všetky potrebné informácie sa už čoskoro dozviete na mojej webstránke www.martinchudy.sk , na ktorej vám budem prinášať skutočné riešenia, ktoré budú jednoduché, ľahké a hlavne skutočné. Samozrejme pokiaľ trpíte vážnejšími zdravotnými problémami, tak vaša cesta bude o niečo dlhšia, ale bude záležať iba na vás, ako sa k tomu postavíte.

Mojím cieľom bude, a vlastne už aj je, prinášať vám pravdivé informácie o zdraví, výžive a životospráve, ktoré som nadobudol za posledných niekoľko rokov vzdelávania a testovania. Tieto informácie som načerpal a neustále čerpám od skutočných odborníkov ako Joseph Mercola, Ron Rosedale, Vlado Zlatoš, Pavel Malovič, Petr Fořt, Peter J.D´Adamo, Gary Taubes a mnohých ďalších.

Pokiaľ máte záujem o skutočné zdravie, tak vám odporúčam navštíviť stránku môjho kamaráta Vlada Zlatoša, ktorý sa už našťastie dostal do verejného povedomia a na svojej stránke vám ponúka skutočné riešenia. Čo sa týka mojej webstránky, samozrejme nezostane len pri mne, ale na mojej stránke vám budem prinášať názory mnohých odborníkov, ktorých názory vám budem prinášať prostredníctvom interview a video rozhovorov.

Jedným z prvých mojich skutočných riešení sú moje články zo série 11.krokov ku zdraviu, v ktorých vám postupne prinášam základné kroky, ktoré sú nevyhnutné pre zachovanie trvalého zdravia. Ďalším mojim skutočným riešením je môj video recept na Surové vajíčka s proteínom. Ako som zmienil vyššie, mnohí ste asi ostali zarazení. A pokiaľ nie zo strachu pred tukmi, tak pred chuťou alebo strachom zo salmonely alebo iného ochorenia, ktoré sú „mylne“ spájané so surovými vajíčkami.

Mylne som dal naschvál do úvodzoviek, pretože v skutočnosti má salmonela prepojenie so surovými vajíčkami, ale iba pokiaľ sa jedná o bežne predávané vajcia. V prípade domácich vajec je riziko asi 4%, zatiaľ čo pri kupovaných je to asi 25%. Neškodné by mali byť aj bio vajcia s označením 0, ale stále zostáva, že „by mali byť“. Vašou najlepšou voľbou sú domáce vajcia od babky na tržnici, ktoré sú ešte poctivo „okakané“, a mali by byť čo najčerstvejšie, aby si zachovali čo najviac hodnotných látok. Prípadne si môžete nájsť vlastného dodávateľa, ktorých je viac než dosť, len treba hľadať. Ja mám našťastie domáce vajcia od rodičov, prípadne od svojich dodávateľov, ktoré často konzumujem ešte teplé a čerstvo znesené.


Prečo domáce vajcia?

Pre prípravu Surových vajíčok s proteínom vám odporúčam jedine domáce vajcia, aby ste sa vyhli prípadným problémom. Avšak má to ešte jeden dôvod, a to podstatný. Domáce vajcia majú oproti bežne predávaným vajciam:

  • o tretinu menej cholesterolu
  • o štvrtinu menej nasýtených tukov
  • o dve tretiny viac vitamínu A
  • 2x viac omega-3
  • 3x viac vitamínu E
  • 7x viac betakaroténu

A neporovnateľný je aj ich vplyv na vaše zdravie!


Prečo sú surové vajcia najlepšie?

Je to jednoduché. Jediný škodlivý cholesterol, ktorý vám môže uškodiť, je zoxidovaný cholesterol, ktorý vzniká pri nevhodnej tepelnej úprave vajec. Vtedy sa aj zo zdravých domácich vajec stanú zdraviu škodlivé vajcia. Aká je nevhodná tepelná úprava? V prvom rade je to úprava pri vysokých teplotách, ale hlavne sa jedná o použitie nevhodných tukov. V tomto prípade hovoríme o rastlinných tukoch ako sú rafinované oleje, margaríny alebo stužené tuky. Aj keď rastlinné oleje prirodzene neobsahujú cholesterol, tak pri ich použití na prípravu vajec, mäsa alebo iných živočíšnych tukov, sa menia vlastnosti týchto potravín a stávajú sa z nich jedy. To vysvetľuje prečo s nástupom týchto rastlinných tukov začali vo svete neúnosne pribúdať srdcovo-cievne ochorenia.

Naopak surové vajíčka si zachovávajú všetky hodnotné látky, ktoré vaše telo využije ako palivo, alebo napríklad na tvorbu steroidných hormónov. Takéto vajíčka môžete konzumovať bez akýchkoľvek obáv, pretože vaše telo neuskladňuje cholesterol zo správne pripravených živočíšnych tukov. Cholesterol sa v skutočnosti na 75% tvorí v pečeni a je súčasťou každej živej bunky.

Je nevyhnutný pre tvorbu steroidných hormónov a vitamínu D. Váš mozog sa skladá prevažne z nasýtených tukov a cholesterolu. Cholesterol je váš kamarát a jeho vysoké hladiny sú spôsobené z nadmernej konzumácie sacharidov a z nesprávnej prípravy inak zdravých živočíšnych tukov. Čím viac konzumujete sacharidy (hlavne s vysokým glykemickým indexom), tým viac sa vám zvyšuje cholesterol, pretože tvorba cholesterolu v pečeni je ovplyvnená hladinou inzulínu. Preto keď zoptimalizujete hladinu inzulínu, automaticky zoptimalizujete váš cholesterol.


Najzdravšie raňajky pod slnkom

Recept na Surové vajíčka s proteínom som získal od Vlada Zlatoša, resp. Dr. Mercolu, ktorý ich konzumuje dennodenne. Podobne Vlado Zlatoš ich pravidelne konzumuje a verte, že problémy s cholesterolom nemá nikto z nás. Tieto raňajky považujem za najzdravšie raňajky, aké si môžete pripraviť. Samozrejme nie sú jedinou zdravou variantov raňajok. Pokiaľ viete správne kombinovať jednotlivé potraviny, tak aj ovsené vločky, špaldová krupica, pšeno, ryža, palacinky, pečivo alebo dokonca muffiny môžu byť veľmi prospešné.

Musíte však poznať vplyv jednotlivých potravín na hladinu vášho cukru a vedieť ich správne skombinovať.
Predtým teda ako odsúdite tieto raňajky vás prosím, aby ste ich najprv vyskúšali. Samotné vajcia by vám však nechutili, preto ich musíte správne skombinovať. Správnou kombináciou taktiež zvýšite nutričnú hodnotu jedla a jeho fyziologický vplyv na váš organizmus.

Vo svojom videu vám prinášam až dva recepty pre Surové vajíčka s proteínom. Ja osobne často konzumujem surové vajíčka bez proteínu, čo z chuťového hľadiska nie je najlepšie, ale ani odporné. Je to také nijaké. S proteínom to má však čarovnú chuť, pri ktorej necítite ani náznak vajec. Je však dôležité, aby ste použili kvalitný proteín, čo v tomto prípade je Wellness Protein, ktorý je asi jediný biologicky čistý proteín v celej Európe. Dávajte si pozor na izoláty a hlavne sójové izoláty, umelé sladidlá a farbivá typu yellow, blue, red, brown apod. Tieto názvy sa skrývajú v zahraničných značkách proteínov a u nás predstavujú napríklad – E102, E110, E122, E131, E132, E133, E142 či E155.

Vo svojich video receptoch používam proteín od Dr. Mercolu, ktorý patrí iba medzi 3 značky na svete, ktoré vyrábajú proteín z nepasterizovaného mlieka. Zároveň je vyrobený z mlieka bez hormónov, GMO komponentov, farbív, sladidiel a iných nevhodných látok. Jeho výhody by však zabrali dlhší text. Vám odporúčam proteíny od slovenského výrobcu Kompava, ktorý sídli v Novom Meste nad Váhom. Kompava pracuje veľmi poctivo a vyrába oveľa vyššiu kvalitu ako niektoré najznámejšie značky z USA.


Recept: Surové vajíčka s proteínom

Ingrediencie:

1.Recept:
  • 3-5 domácich vajec
  • 1 PL extra panenského kokosového oleja (alebo strúhaný nesírený kokos)
  • 1-2 PL mletých alebo požutých ľanových semiačok (celé vám iba prejdú tráviacim traktom. Pozor na kupované verzie pomletých semiačok, ktoré sú zoxidované)
  • 30g práškového proteínu (koncentrát srvátky s min. 70% obsahom bielkovín)
  • 5 g jablčnej vlákniny (môžu byť aj špaldové alebo ovsené otruby)
  • 3g kurkumy

Postup:
  • Do misky si rozbite surové vajíčka
  • Pridajte proteín, kokosový olej, kurkumu, vlákninu a ľanové semiačka
  • Všetko spolu rozmixujte tyčovým mixérom, až kým nevznikne riedka zmes


2.Recept:

Ku všetkým ingredienciám pridajte 2-5dcl surového mlieka z mliekomatu alebo z trhu

Tipy:
  • Pridajte si plátok masla
  • Pridajte si hrsť orechov
  • Pridajte si slnečnicové semiačka (iba pre krvnú skupinu A)
  • Pridajte si sezamové semiačka (iba pre krvnú skupinu A a 0)


Výhody surových vajíčok

Takéto raňajky vám dodajú množstvo energie a dôležitých látok, ktoré vaše telo potrebuje. Vaše telo sa vám zato odmení v podobe trvalého zdravia. Raňajky v takejto kombinácií môžu predstavovať ohromné množstvo kalórií, avšak tieto kalórie sú pre vaše telo prospešné a telo ich využije. Absolútne sa nemusíte báť, že by ste pribrali. Práve naopak, tieto raňajky vám pomôžu nielen vylepšiť a zachovať zdravie, ale aj schudnúť a zostať štíhly. Ako príklad uvediem približné energetické a výživové hodnoty Surových vajíčok s proteínom:

1.Recept obsahuje: (4 vajcia + 10 g masla)

Energetická hodnota 4126,69 kJ / 986,27 kcal
Bielkoviny 58,95 g
Sacharidy 8,45 g
Tuky 74,6 g


2.Recept obsahuje: (4 vajcia, 3 dcl surového mlieka + 10 g masla)

Energetická hodnota 4837,42 kJ / 1156,14 kcal
Bielkoviny 67,95 g
Sacharidy 20,45 g
Tuky 83,6 g

Pri týchto číslach sa možno držíte za hlavu, ale pravdepodobne len preto, že ste boli zákerne oklamaní záujmovými skupinami o tom, čo je skutočne zdravé a ako funguje vaše telo. Energetická hodnota vôbec nie je až tak podstatná. Podstatné je ako vaše telo metabolizuje jednotlivé potraviny a aké hormóny prevládajú vo vašej krvi.

Stará rovnica: príjem > výdaj = priberanie , nielen že už neplatí, ale vôbec nikdy neplatila. Respektíve platí, ale nie v takom prevedení, akým je vám predkladaná. To je však námet pre iný článok.

Pre viac informácií vám odporúčam prečítať sériu článkov od Vlada Zlatoša, ktoré prináša na svojej webstránke. V niekoľkých epizódach prináša časti z dokumentu The Skinny on Obesity, kde sa mimo iného dozviete, ako funguje vaše telo a čo je skutočným vinníkom zdravotných problémom.

Na druhej strane musím priznať, že vyššie uvedené recepty majú jednu nevýhodu, a to najmä pre ľudí, ktorí nemajú vysoký fyzický výdaj. Touto nevýhodou je vysoký obsah bielkovín, ktorých nadbytok tiež nie je vhodný. Ideálny príjem bielkovín je ťažko odhadnúť, pretože o ňom rozhoduje množstvo faktorov, ale všeobecne sa odporúča asi 1 až 1,5 g na každý kilogram telesnej hmotnosti. Takže u mnohých osôb by vyššie uvedené recepty naplnili odporúčaný denný príjem.

Dr. Ron Rosedale dokonca odporúča len 1 gram (+ asi 15 g pre športovcov) bielkovín na každý kilogram čistej telesnej hmoty (váha - tuk), takže moje recepty by u niektorých osôb ďaleko presiahli odporúčaný príjem bielkovín. Z tohto dôvodu by ste mali môj recept prispôsobiť svojim potrebám a tiež ďalšiemu príjmu bielkovín. Jednou z možností je znížiť počet vajec na 3 alebo 2, alebo znížiť počet bielok a žĺtka ponechať. Prípadne môžete znížiť, alebo vynechať prídavok práškového proteínu, ktorý predstavuje s vajíčkami najväčší zdroj bielkovín. Určite však prispôsobte množstvo bielkovín svojej váhe a podmienkam.

Verím teda, že vyskúšate môj recept na Surové vajíčka a že spoznáte jeho blahodárne účinky. Bude to váš ďalší krôčik k trvalému zdraviu.

Prajem vám dobrú chuť:)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

5 výhod minerálnych vôd + aké majú liečivé účinky? 2. časť

Pijete pravidelne minerálne a pramenité vody? Tak tento článok vám môže veľmi pomôcť pri ich výbere. V druhej časti som sa zameral na výhody...