pondelok 29. septembra 2014

Prečo a ako by ste mali "cheatovať"?

Počuli ste už niekoho, ako hovorí: „to nemôžem zjesť, má to veľa kalórií,“ alebo „to je príliš tučné, to ja nekonzumujem,“ prípadne „to je nezdravé, ja také veci nejem,“ hovorí vám to niečo? 

Možno poznáte niekoho takého, alebo sa to týka práve VÁS. Čo je na tom zlé? V podstate nič, ak si odmyslíme, že táto skupina ľudí má panický strach skonzumovať niečo „NEZDRAVÉ“. Veď tak by to malo byť, však?

No na jednej strane je veľmi potešujúce, že existujú ľudia, ktorí sa starajú o svoje zdravie a záleží im na tom, čo konzumujú, ale čo tak dať si občas niečo „nezdravé“, páčilo by sa vám to?

Na čo vás to nahováram? Určite nie na pravidelnú konzumáciu „junk food“, ale nie všetci ľudia, ktorým záleží na ich zdraví, sa „trýznia“, ak by náhodou skonzumovali niečo menej výživné. Práve naopak, oni si tú chvíľu vedia dobre užiť.

O čom hovorím? Hovorím o tzv. cheat days (cheat = podviesť), ktoré sa čoraz viac rozširujú medzi „diétermi“ a „zdravo“ sa stravujúci ľuďmi. Tento koncept je dokonca podporovaný mnohými výživovými odborníkmi a môže podporiť samotné zhadzovanie nadbytočných kilogramov.

Cheat days sú jednoducho dni, kedy vypnete od svojich zaužívaných výživových postupov a doprajete si nejaké pre vás „zakázané“ jedlo.


Čo je vlastne NEZDRAVÉ?

Všimli ste si, že slová ako zdravé a nezdravé som dal do úvodzoviek? A nebola to náhoda. Pretože kto z nás určuje, čo je vlastne zdravé a čo nezdravé? Možno vás teraz prekvapím, ale ste to len VY SAMI.

Áno, existujú vedecky potvrdené dôkazy o vplyve mnohých potravín na zdravie a v prípade iných si ich vplyv môžeme vyskúšať sami na sebe. Ale poznáte niekoho, najmä sa to týka žien, kto nakupuje rôzne cereálne výrobky, müsli tyčinky či sójové výrobky a silno sa vyhýba živočíšnym tukom či tučným jedlám?

Ak nepoznáte, tak si zájdite do predajní s BIO potravinami a tam nájdete „zdravo“ sa stravujúcich ľudí koľko len chcete, ktorí by nikdy nedali slaninu alebo bravčovú masť do úst. Tým nehádžem vinu na BIO predajne, sám v nich pravidelne nakupujem niektoré potraviny, ale osobne by som si dal radšej tú slaninu či masť a vyhol sa cereálnym a sójovým výrobkom.   

Tým chcem povedať, že každý z nás si určuje čo sú jeho „zakázané“ potraviny a pokiaľ ich skonzumuje, tak sa často cíti vinný. V extrémnych prípadoch je ochotný sa dokonca potrestať, alebo začne nepremyslene hladovať (hlad je v skutočnosti dobrý, ale musíte vedieť ako na to).

Chcete vedieť tajomstvo? Tieto pocity viny som mal kedysi aj ja a po konzumácii určitých potravín či jedál som sa cítil previnilo. Našťastie som to už vyriešil. Ako? Proste som vymazal kolónku „zakázané potraviny“ a konzumáciu nijakej potraviny už viac neberiem ako nejaké zlyhanie alebo porušenie pravidiel.

Samozrejme viem, že mnohé potraviny by som nikdy neskonzumoval, ale tieto potraviny ani netúžim konzumovať a mám k nim skôr odpor (McDonalds, KFC a podobné fast food reťazce). V prípade iných potravín viem, že niektoré sú podvyživené, iné neutrálne a iné veľmi výživné. Tiež za tie roky viem, aký majú na mňa vplyv jednotlivé potraviny a podľa toho sa ich snažím konzumovať.

Najčastejšie konzumujem tie veľmi výživné potraviny a tie podvyživené potraviny sa snažím konzumovať čo najmenej. Výhodou v tomto smere je, že ak sa naučíte správne vyberať a pripravovať výživné potraviny, tak zistíte, že sú veľmi chutné a cítite sa po nich skvele, preto sa k nim budete chcieť stále vracať.  

Na druhej strane sa musím priznať, že si občas doprajem aj tie menej výživné potraviny, ale v žiadnom prípade sa neviním, ak občas skonzumujem niečo podvyživené (možno len pár sekúnd), alebo to preženiem s množstvom skonzumovaného jedla. Proste už sa stalo, tak načo to riešiť, nie? A to isté odporúčam aj vám. 

Prestaňte sa trápiť, ak skonzumujete niečo „zakázané“ a berte to ako súčasť vášho stravovania a životného štýlu.


Žiadne „cheat days“ neexistujú!!!

Čo tým chcem vlastne povedať vás možno teraz trochu zaskočí, keďže je to predmetom tohto článku. Žiadne „cheat days“ v skutočnosti neexistujú a jediný, kto si ich vytvára, ste vy sami. Čím skôr sa prestanete zameriavať na to, čo by ste nemali jesť a začnete dávať pozornosť tomu, čo chcete jesť, o to rýchlejšie si vytvoríte správne návyky, vďaka ktorým pochopíte čaro konzumácie výživných potravín.

Ako bonus, príležitostnú konzumáciu tých predtým zakázaných potravín budete brať ako súčasť vášho pokroku a budete si to užívať. Týmto vám samozrejme nehovorím, aby ste jedli junk food a iné podvyživené potraviny od rána do večera, alebo každý deň, to určite nie. Ale pochopte, že raz za čas nie sú pre vás nijako zvlášť nebezpečné aj tie menej výživné potraviny a koniec koncov sme len ľudia, nie stroje.

Pokiaľ máte nejaký cieľ v oblasti zdravia, napríklad zbaviť sa 10 kg telesného tuku a dosiahnuť určitú hmotnosť, alebo chcete byť zdravý a zbaviť sa nejakého zdravotného problému, ktorým trpíte, tak vtedy potrebujeme byť o niečo obozretnejší a disciplinovanejší. Avšak ani vtedy sa nemusíte báť občasnej konzumácie niečoho „nezdravého“ (pokiaľ sa nejedná o nejaký vážny zdravotný problém).


Prečo by ste mali chcieť občas podvádzať/cheatovať?

Aj keď som vyššie uviedol, že žiadne „cheat days“ v skutočnosti neexistujú, pre uľahčenie zostaňme pri tomto názve. Z môjho pohľadu by bol však lepší názov „cheat moments“, pretože sa nemusí jednať o celý deň v podaní konzumácie „zakázaných potravín“, ale len o príležitostné dopriatie si nejakého obľúbeného pokrmu, a to pokojne aj v niekoľkých dňoch za sebou.

Avšak bez ohľadu na to, ako to nazveme, majú „cheat days“ aj svoju pozitívnu stránku a nie hocijakú. Napadajú ma 3 hlavné dôvody, prečo „cheatovať“.

  1. Psychika – pre mnohých ľudí je doslova vykúpením, keď si môžu po nejakej dobe prísneho stravovania dopriať „zakázané potraviny“. Skúste sa opýtať bodybuilderov a kulturistov, čo robia po súťaži a ako sa pri tom cítia. Dvadsať a viac palaciniek naraz nie je pre nich problém. Problém je to skôr pre ich metabolizmus z dlhodobého hľadiska. Aj keď u týchto športovcov, ktorí sa pripravujú na vrchol svojej sezóny to dáva ako taký zmysel, u bežných ľudí je to skôr cesta do záhuby. Pretože ak sa príliš obmedzujete v jedle, alebo to beriete viac ako nutné zlo, než váš životný štýl, tak pravdepodobne ste ešte neobjavili čaro konzumácie výživných potravín, pri ktorých sa nemusíte nejako zvlášť obmedzovať. Tiež ste si asi ešte nevytvorili tie správne „výživné“ návyky a v konečnom dôsledku sa takto nechcete stravovať. To znamená, že dlhodobo asi nevydržíte a vrátite sa do starých koľají. Preto vám odporúčam získať tie správne vedomosti o výžive, vytvoriť si správne návyky a garantujem vám, že sa nebudete chcieť vzdať svojho nového životného a stravovacieho štýlu, ktorého súčasťou bude aj príležitostná konzumácia podvyživených potravín.
  2. Reštart metabolizmu – ak sa snažíte dostať do formy a zbaviť sa nadbytočného telesného tuku, pravdepodobne dodržujete nejakú diétu a konzumujete znížené množstvo kalórií. V tom prípade by mali byť „cheat days„ pre vás povinnosťou, pretože ak si pravidelne nereštartujete metabolizmus počas diéty, tak sa vám spomalí a telesný tuk bude príliš tvrdohlavý na to, aby ste sa ho zbavili.
  3. Ortorexia – nie, nemá to nič s kĺbmi, ale je to názov pre závislosť na zdravom stravovaní. Je to reálna diagnóza, keď to niekto preháňa s vyhľadávaním zdravých potravín a svoj jedálniček obmedzí na malé množstvo potravín a len z určitých zdrojov. Problém je, že veľká časť nedisciplinovaných ľudí trpiacich chronickými zdravotnými problémami takto začína označovať takmer každého, kto sa snaží zdravšie stravovať, aby ospravedlnili svoju nečinnosť. Na druhej strane ortorexia skutočne existuje a je ťažké si ju priznať. Práve osoby, ktoré sa boja „cheatovať“ a snažia sa za každú cenu zdravo stravovať, môžu padnúť do ortorexie. Preto si na to dávajte pozor a ešte raz si prečítajte poslednú vetu prvého dôvodu (psychika).



Ako by som mal „cheatovať“?

Už viete, že „cheatovanie“ predstavuje konzumáciu menej výživných potravín a jedál a ideálne by ste to mali brať ako súčasť vášho stravovacieho a životného štýlu. Takže aké potraviny by tam mohli patriť? Tak napríklad:

  • Fast food (hamburger, cheeseburger, hranolky a iné)
  • Chipsy a slané snacky
  • Zmrzlina
  • Zákusky, sladkosti, koláče, cukrovinky a dezerty
  • Údeniny a mäsové výrobky (slanina, klobása, párky, salámy)


Tento zoznam by mohol byť oveľa dlhší, ale opäť vám chcem pripomenúť, že si ho vytvárate sami. Aj jedlá z fast foodu sa dajú pripraviť inak a celkom výživne (doma či v iných fast foodoch). Tiež zákusky a sladkosti môžu byť pripravené pomerne výživne. Klobásky, slanina či párky môžu byť taktiež veľmi výživné, pokiaľ ich viete správne urobiť, alebo kúpiť od poctivého výrobcu.

Takže je to veľmi relatívne a to, čo sa na prvý pohľad zdá, že je veľmi nevýživné, môže byť nakoniec veľmi výživné, o čom rozhodujú viaceré faktory. A to je práve spôsob, akým vám odporúčam „cheatovať“.

Chcete burger? Ok, upečte si vlastnú čerstvú žemľu z kvalitnej BIO celozrnnej múky (špaldová, žitná, pohánková a iná bezlepková), ktorú vyrobíte pomocou tradičného žitného kvásku, alebo si ju hotovú kúpte v nejakej BIO predajni, potrite si ju kvalitným maslom, obložte kvalitným syrom, šunkou alebo čím chcete, pridajte čerstvú zeleninu a máte burger ako vyšitý.

Možno si hovoríte, že to nie je „cheatovanie“, pretože ste sa neodviazali a dali ste si záležať na kvalite. To už je vec názoru. Ja len chcem povedať, že aj vyprážaný syr či hranolky sa dajú urobiť inak a môžu byť celkom výživné, ale musíte vedieť, ako na to. Ak máte šťastie a bývate na nejakom mieste obklopenom poctivými výrobcami, tak si takéto výrobky dokážete aj priamo zakúpiť a nemusíte si ich vyrábať.

Verte mi, to chvíľkové potešenie z fast foodu je len klam vášho mozgu a rovnaký ak nie lepší klam zažijete aj po konzumácii výživného burgeru. Takže aby to bolo „pravé cheatovanie“, určite nemusíte skonzumovať konzervantmi napichanú žemľu potretú margarínom a obloženú mäsom, ktoré vlastne ani nie je mäso, ale zmes podradného mäsa, múky, pokazených tukov a asi 60 ďalších zložiek, ktoré sú vysmažené na dočierna prepálenom rafinovanom oleji.

Na druhej strane ak to potrebujete, tak si to dajte, veď je to váš „cheat day“. Možno vás opäť prekvapím, keď poviem, že u mňa je/bol „cheat day“, keď som skonzumoval nejaké vysoko sacharidové jedlo, napríklad cestoviny (aj špaldové), ryžu (aj hnedú), špaldový chlieb vlastnej výroby, alebo nejakú cereálnu tyčinku či sušienku.

Čiže to, čo väčšina ľudí považuje za extrémne zdravé. A naopak, po konzumácii podomácky vyrobených klobás, párkov a slaniny z mäsa a tuku tradične chovaných zvierat, som nemal/nemám najmenšie výčitky a teším sa, že som skonzumoval niečo výživné.

Ale to som ja, moje gény, môj metabolizmus. U vás to môže byť trochu inak. Každopádne vám však odporúčam „cheatovať“ niečo celkom výživné, či už z vlastnej dielne, alebo od poctivého výrobcu. Ak sa vám to nepodarí a dáte si niečo veľmi podvyživené, nič sa nedeje, pretože ako sa hovorí, raz za čas vás to nezabije.

Na mojom zozname menej výživných potravín, ktorých konzumáciu obmedzujem, ale občas si ju riadne užijem, je v letnom období najmä zmrzlina a celoročne niektoré druhy zákuskov a sladkých dezertov.

Opäť si však vyberám len niektoré druhy, pretože za prvé, vyhýbam sa lepku, za druhé, odmietam konzumovať jedlá vyrobené z margarínov, stužených pokrmových tukov a množstva prídavných látok. Namiesto nich preferujem maslo, smotanu, mascarpone a kokosový tuk. A za tretie, moja citlivosť na cukor sa výrazne zvýšila, takže nepotrebujem konzumovať presladené výrobky.

Aký bude váš zoznam menej výživných potravín, ktorých konzumáciu obmedzíte, ale potom si ju užijete, je čisto na vás. Myslite však na to, že hádzať do seba nejaký „odpad“ za každú cenu nie je potrebné a po pár minútach od dojedenia si ten pocit už ani nebudete pamätať.

Rovnako nie je potrebné sa prežierať počas svojho „cheat day“, pretože aj tam platí, že krátko po dojedení a zažití slastných pocitov, príde len ťažoba v žalúdku, únava, podráždenosť a nakoniec si svoje „cheatovanie“ sami znepríjemníte. Takže radšej si vyberte svoje „cheat jedlo“, zvoľte primerané množstvo, ktoré chcete skonzumovať, a potom si to poriadne pomaly vychutnajte, veď vám nič neujde.


Prečo vám neodporúčam „cheatovať“ fast food“

Mnohí ľudia sa počas svojich „cheat days“ uchyľujú k fast foodu, pretože im veľmi chutí, sú zmanipulovaní reklamou a marketingom fast food reťazcov a je to ich „zakázaná potravina“. Pod fast foodom teraz nemyslím nejaký šalát z ich ponuky, ale poriadne mastný a kalóriami nabitý hamburger, cheeseburger, vyprážané krídelká, hranolky a nejaký presladený nápoj či zmrzlinu k tomu.

Z pohľadu nepísaných pravidiel „cheat days“ je to úplne v poriadku a občas aj takéto jedlo môže niekomu pomôcť, či už z pohľadu vyššie zmienenej psychiky, alebo nakopnutia metabolizmu. V poriadku to však nie je z úplne iného dôvodu, aspoň z môjho pohľadu a teraz nemyslím katastrofálne zloženie a prípravu týchto jedál.

Každým nákupom akéhokoľvek jedla vo veľkých fast food reťazcoch, podporujete tieto reťazce a teda aj systém, ktorým fungujú. To znamená, že každým nákupom z ich ponuky podporujete produkciu laboratórne vyrobených „jedál“, pestovanie GMO plodín, nehumánne zaobchádzanie so zvieratami, produkciu potravín z chorých a obéznych zvierat a v konečnom dôsledku podporujete veľmi nepoctivého výrobcu, u ktorého je vaše zdravie na jednom z posledných miest. 

Či je to zlé, alebo dobré, to nechám na vás, možno sa vám páči podpora takéhoto systému. Mne osobne nie a pokiaľ by som mal zájsť do fast foodu, tak len do takého, ktorý ponúka vysoko kvalitné a výživné jedlá. Našťastie také fast foody vo svete existujú, ale nanešťastie nie u nás.  


Ako často môžem „cheatovať“?

Existujú rôzne varianty „cheatovania“. Niekto odporúča „cheatovať“ raz za 7 dní, iný raz za 10 dní, ale existujú aj 3, 5 či 14 dňové varianty. Z pohľadu zdravia je lepšie „cheatovať“ asi čo najmenej, takže 10 a 14 dňové varianty by boli najvhodnejšie. Podľa mňa je to individuálne a záleží to na cieľoch a správaní jednotlivca.

Ak niekto tvrdo drie v posilňovni každý deň a má vyrysovanú postavu, asi mu neublíži ani 3 dňový variant. Celkovo považujem za taká zlatú strednú cestu 7 dňový variant, pri ktorom 6 dní v týždni je viac menej pracovných a v posledný deň, ktorý by mal byť voľný, je priestor pre „cheatovanie“.

Týmto 7.dňom nemusí byť nedeľa, pretože každý máme iný pracovný harmonogram, ale „cheat days“ je vhodnejšie zapracovať počas voľných dní, kedy je viac času pre oddych a vypnutie z pracovných povinností.

Ako som uviedol vyššie, ja nemám „cheat days“, pretože to beriem ako súčasť môjho stravovania, takže v podstate si sám volím, kedy si niečo podvyživené dám. Niekedy to je aj viackrát za deň, inokedy to nie je niekoľko týždňov a väčšinou sa nechám ovplyvniť viac emóciami, než potrebou konzumovať jedlá zo svojho zoznamu podvyživených.  

Akú cestu „cheatovania“ si zvolíte vy, je absolútne na vás. Ak ich neberiete ako súčasť vášho stravovania, tak pri ich plánovaní myslite na vaše konečné ciele a podľa toho si zvoľte „cheatovacie dni“ a „cheatovacie jedlo“.

Čo je však najdôležitejšie, prestaňte sa báť skonzumovať niečo vysoko kalorické a „nezdravé“. Pokiaľ je to raz za čas, tak to nie je žiadne zlyhanie ani porušenie nejakých pravidiel, možno len tých vašich a tie si určujete len vy. Myslite na to, že sme len ľudia a riadime sa emóciami a pokrok si vyžaduje jeden krok vzad a dva kroky vpred, takže to berte ako súčasť vášho progresu.

Pri vašom „cheatovaní“ vám želám dobrú chuť J

P.S. Mierne upravenú podobu tohto článku ste mohli nájsť v septembrovom (2014) vydaní časopisu FITštýl

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

5 výhod minerálnych vôd + aké majú liečivé účinky? 2. časť

Pijete pravidelne minerálne a pramenité vody? Tak tento článok vám môže veľmi pomôcť pri ich výbere. V druhej časti som sa zameral na výhody...