Už vyše 7 dní beží môj nový 3-mesačný Projekt CHO, v ktorom testujem oficiálne výživové odporúčania pre vrcholových športovcov. Aké sú tieto odporúčania pre jednotlivé druhy športu a čo by mali vrcholoví športovci oficiálne konzumovať podľa Medzinárodného olympijského výboru, ktorý vydal svoje odporúčania s podporou spoločnosti The Coca Cola Company? Viac v mojom podrobnom článku o Projekte CHO,v ktorom sa dozviete, aké potraviny budem najbližšie 3 mesiace konzumovať...
Všetky svoje poznatky z projektu uverejním na tejto stránke a každý deň na
nej uverejním svoj denný jedálny lístok a tréningový proces, ako aj výsledky
svojich testov a vyšetrení. Okrem webstránky môžete tieto informácie nájsť aj v
uzavretej skupine a komunite PROJEKT CHO
na Facebooku a Google+.
- FACEBOOK SKUPINA – https://www.facebook.com/groups/projektcho/
- GOOGLE+ KOMUNITA – https://plus.google.com/u/0/communities/115952113361091877696
Na týchto troch kanáloch nájdete
všetko o mojom projekte. E-book Projekt CHO s rozsiahlymi detailmi o projekte si môžete stiahnuť zdarma na tomto odkaze. Ak ste už čítali tento e-book, tento článok je pre vás nepodstatný a nedozviete sa v ňom nič nové. Ak ste ho nečítali, čítajte ďalej...
ÚVOD DO PROJEKTU CHO
Ako už asi viete, v roku 2014 som strávil 8 mesiacov (z toho 6 mesiacov za
sebou) v nutričnej ketóze, počas ktorej som konzumoval ketogenickú stravu. Táto strava je extrémne
vysokotučná a obsahuje približne 70-80% energetického príjmu z tukov.
Denný príjem sacharidov je menej ako 30-50 g a ich hlavným zdrojom je
zelenina a niektoré mliečne výrobky.
Cieľom ketogenickej stravy je
zvýšiť v krvi hladinu ketónov, ktoré by sa mali v nutričnej ketóze
pohybovať medzi 0.5-3.0 mmol/L beta-hydroxybutyrátu, čo je hlavná ketónová
látka. Vtedy sa ketóny stávajú hlavným palivom mozgu a glukóza hrá sekundárnu
úlohu. Ak ste si doteraz mysleli, že len glukóza dokáže zabezpečiť energiu pre
mozog, tak ste sa mýlili (pozri obrázok pod textom). Tuky síce mozog nevie
spaľovať priamo, ale zato ketóny zbožňuje. Počas
nutričnej ketózy sú hlavným palivom organizmu tuky, či už tie zo stravy,
alebo uložený telesný tuk a ketóny kŕmia najmä mozog. Prečo som jedol takúto
stravu?
Pretože som chcel otestovať svoje telo a zistiť, kde sú jeho hranice. Na mojom blogu môžete nájsť 3 ochutnávky z mojich testov metabolickej flexibility a tiež článok o tom, kam sa mi podarilo posunúť svoje hranice. Ak chcete vedieť viac o nutričnej ketóze a ketogenickej strave, môžete si pozrieť moju prednášku na túto tému.
Pokiaľ vám informácie
z mojich článkov nestačia, tak sa môžete už čoskoro tešiť na novú knihu, ktorú pripravujem v spolupráci s Vladom Zlatošom. V tejto knihe kompletne rozoberieme
výživové, tréningové a iné stratégie pre zvyšovanie metabolickej
flexibility a dozviete sa priam šokojúce informácie o výžive
v športe, ktoré vám môžu tvrdo
narušiť vaše doterajšie presvedčenia, ale naopak aj posunúť vašu výkonnosť
za hranice „ľudských možností“, ak tieto informácie správne využijete.
ČO JE TO
PROJEKT CHO?
Ešte predtým, ako s Vladom
v knihe odhalíme všetky dôležité informácie, postupy a výsledky
našich testov, mi dovoľte vás pozvať do môjho nového a dovolím si tvrdiť
unikátneho projektu s názvom PROJEKT CHO. CHO je anglická skratka pre CARBOHYDRATES,
takže už z názvu vyplýva, že sa bude týkať hlavne sacharidov.
V tomto trojmesačnom
projekte budem dodržiavať oficiálne
výživové odporúčania pre vrcholových športovcov, na ktorých sa zhoduje
Medzinárodný olympijsky výbor (MOV) a všetky uznávané športové inštitúcie.
Tri mesiace budem dodržiavať výživové postupy, ktoré by vám odporučil každý „mainstreamový“ kondičný tréner, fyziológ, výživový
odborník či lekár.
Keďže som sám vrcholový športovec
a profesionálne hrám futbal (brankár), momentálne za FK Dukla Praha, budem sa stravovať vlastne tak, ako by som sa aj mal
stravovať. To znamená, že nejdem robiť žiadne „extrémy“ a tými naopak
oficiálne bola moja ketogenická strava v roku 2014. Na 3 mesiace sa teda stanem
„zodpovedným“ a „svedomitým“ športovcom, ktorému záleží na jeho výkonnosti
a zdraví a preto budem konzumovať optimálnu výživu podľa MOV a
športových inštitúcií.
AKO SA BUDEM
STRAVOVAŤ 3 MESIACE?
Podľa MOV,
American College of Sports Medicine (ACSM), British Association of Sport and
Exercise Sciences (BASES), The International Society for Sport Nutrition (ISSN),
Australian Institute of Sport (AIS), American Dietetic Association (ADA) či
Dietitians of Canada (DC), športovci by mali konzumovať denne 5-12 g
sacharidov na každý kg telesnej hmotnosti.
Podľa bookletu
Nutrition for Athletes, ktorý
pripravila Nutrition Working Group Medzinárodného
olympijského výboru, s podporou The Coca-Cola Company a jej značky
POWERADE, na základe International Consensus Conference, ktorá prebehla v októbri 2010 v Lausanne pod
záštitou MOV:
„Športovci, ktorí súťažia vo výkonoch trvajúcich
dlhšie než okolo 90 minút môžu získať výhody z doplnenia sacharidov počas
niekoľkých dní pred súťažou. Táto stratégia zahŕňa dodržanie najvyšších cieľov
pre príjem sacharidov (9-12 g/kg/deň) počas 24-48 hodín, zatiaľ čo cvičenie je
znížené na ľahkú intenzitu, a umožní superkompenzovať zásoby svalového
glykogénu nad normálnu hladinu.“
„Odporúčaný
príjem sacharidov pre športovcov siaha od 6 do 10 g/kg telesnej hmotnosti za
deň.“
„Adekvátny
príjem sacharidov v strave je nevyhnutný pre zvýšenie svalového glykogénu
do vysokých hladín v príprave na ďalšie dni vytrvalostného súťaženia alebo
ťažkých tréningov. Preto počas 24 hodín pred ťažkými tréningami alebo
vytrvalostným súťažením by mali športovci konzumovať 7-12 g sacharidov na
kilogram telesnej hmotnosti. Avšak počas 24 hodín pred priemerným alebo ľahkým
tréningovým dňom športovci potrebujú skonzumovať len 5-7 g sacharidov na
kilogram telesnej hmotnosti.“
„Strava
futbalistu, najmä v dňoch pred ťažkým tréningom alebo zápasom, by mala
obsahovať 8-10 g sacharidov na kilogram telesnej hmotnosti. Cereálie, ovocie,
zelenina, chlieb a cestoviny sú vhodné zdroje sacharidov.“
Ak to prenesieme na mojich približne 90 kg, tak
v bežných netréningových dňoch by som mal skonzumovať 450 g (1 800 kcal) sacharidov (5 g/kg)
a v tréningových, pred-súťažných a po-súťažných dňoch niekedy
až do 1 080 g (4 320 kcal)
sacharidov za deň (12 g/kg).
Pri mojom energetickom výdaji 2 500 kcal v najľahších
dňoch by CHO mali predstavovali 72% môjho príjmu a v najťažších dňoch
s výdajom približne 4 000 kcal by to bolo tiež 72%, ak by som
skonzumoval 8 g CHO na kg (720 g). Viac ako futbalový brankár s mojim
energetickým výdajom určite nepotrebujem a ak chcem dodržať ďalšie
odporúčania ohľadom príjmu bielkovín a tukov (viď nižšie), aj 8 g/kg je
pre mňa vysoké číslo.
„Vzhľadom
k tomu, že neexistujú žiadne známe nežiaduce účinky konzumácie
vysokosacharidovej stravy (iné než zvýšená telesná hmotnosť vplyvom zadržania
vody) a niektoré výskumy hlásia jej výhody, je odporúčané, aby všetci
športovci konzumovali vysokosacharidovú tréningovú stravu, t.j. aspoň 60-70%
energie zo sacharidov (7-10 g/kg), a zvýšili toto množstvo na 65-85% počas
dní pred súťažou. Použitie sacharidových doplnkov pred a počas cvičenia
pravdepodobne zlepší výkon prerušovaných, vysoko-intenzívnych šprintov.“
Všetky vymenované organizácie uvádzajú aj odporúčania pre príjem sacharidov počas výkonu (30-90 g/hod), ktorý závisí od dĺžky výkonu.
Odporúčaný príjem CHO počas výkonu je založený na poznatkoch, že ľudské telo
dokáže vstrebať a spaľovať zo stravy len približne 60 g glukózy a 30 g
fruktózy za hodinu, čo spolu tvorí 90 g
sacharidov za hodinu. Väčší príjem CHO zo stravy nezvyšuje spaľovanie tzv.
exogénnych (dodaných zvonka) CHO počas cvičenia.
Tieto odporúčania sa však sťahujú najmä na
vytrvalostných športovcov a keďže môj výkon nie je vytrvalostný
a moje tréningy netrvajú väčšinou viac ako 2 hodiny za deň, nemusím prijímať
sacharidy počas tréningov, aj keď iontové sacharidové nápoje a energetické
gély máme v kabíne vždy k dispozícii. V tabuľke I si môžete
pozrieť odporúčaný príjem sacharidov pre rôzne typy výkonu podľa ACSM, MOV a ISSN.
Tabuľka I: odporúčaný denný príjem sacharidov
pre fyzickú aktivitu
|
||
Fyzická aktivita
|
g/kg telesnej hmotnosti/deň
|
Poznámka
|
ACSM
|
||
Športovci
|
6-10
|
Záleží na celkovom energetickom výdaji športovca,
type športu, pohlaví a environmentálnych podmienkach.
|
ISSN
|
||
Všeobecná fyzická aktivita, 30-60
min/deň, 3-4 krát do týždňa
|
3-5
|
Komplexné sacharidy.
Nízky až stredný GI.
Koncentrované sacharidy.
|
Stredne- až vysoko-intenzívny objem
tréningu, 2-3 hod/deň, 5-6 krát do týždňa
|
5-8
|
|
Vysoký objem tréningu, intenzívny
tréning, 3-6 hod/deň, 1-2 tréningy, 5-6 krát do týždňa
|
8-10
|
|
MOV
|
||
Nízka intenzita alebo na zručnostiach
založené aktivity
|
3-5
|
Zahŕňa pred-, počas a po-tréningový príjem.
Individuálna tolerancia a preferencia.
Na živiny bohaté potraviny.
|
Stredne náročný cvičiaci program, ~1 hod/deň
|
5-7
|
|
Vytrvalostný program, stredná až vysoká
intenzita, 1-3 hod/deň
|
6-10
|
|
Silovo-trénovaní športovci
|
4-7
|
|
Extrémny tréning, stredná až vysoká
intenzita, >4-5 hod/deň
|
8-12
|
KOĽKO
BIELKOVÍN A TUKOV BUDEM KONZUMOVAŤ?
Podľa oficiálnych odporúčaní ACSM by som mal udržiavať
denný príjem bielkovín medzi 1.2-1.7
g/kg telesnej hmotnosti a podľa MOV 1.3-1.8 g/kg telesnej hmotnosti v závislosti na náročnosti
a type tréningu/-ov. To je o niečo viac než sú moje vlastné odporúčania,
ktoré sú 1.0-1.5 g/kg čistej telesnej hmotnosti (po odpočítaní telesného tuku).
Podľa mojich odporúčaní by som prijímal približne 80-120 g bielkovín denne a podľa oficiálnych odporúčaní 108-162 g bielkovín denne. Musím sa
však priznať, že vyšší príjem bielkovín mi skôr vyhovuje
a s potešením budem akceptovať tieto odporúčania.
Posledná hlavná makroživina sú tuky (alkohol nepočítam
a neodporúča sa), ktoré v posledných rokoch predstavujú 50-80% môjho energetického príjmu počas drvivej
väčšiny dní. Na minimálne 3 mesiace sa však musím rozlúčiť s takýmto
príjmom tukov a podľa ACSM by som mal konzumovať
20-35% energetického príjmu z tukov. Menej ako 20% údajne nemá
výkonnostné výhody a nemal by som konzumovať menej ako 15% tukov.
Tieto odporúčania sú však s prepáčením „postavené
na hlavu“, aspoň pre športovca s mojou váhou a energetickým výdajom.
Ak by som mal menej kilogramov (50-80 kg), alebo mal vyšší energetický výdaj,
vtedy sa tieto odporúčania dajú dodržiavať. Pri mojich parametroch je to však
takmer nemožné, ak nechcem konzumovať menej ako 20%, alebo až menej ako 15%
tukov. Na myšlienkových mapách si
môžete pozrieť vypočítané množstvá príjmu makroživín na základe oficiálnych
odporúčaní.
Ak budem konzumovať hraničných 20% príjmu z tukov
a 1.2-1.5 g/kg bielkovín, potom budem konzumovať sacharidov „len“:
- Príjem 2 500 kcal (1.2 g/kg bielkovín): 62.8% = 392.5 g = 4.4 g/kg
- Príjem 2 700 kcal (1.2 g/kg bielkovín): 64% = 432 g = 4.8 g/kg
- Príjem 3 000 kcal (1.3 g/kg bielkovín): 64.4% = 483 g = 5.4 g/kg
- Príjem 3 200 kcal (1.4 g/kg bielkovín): 64.3% = 514.4 g = 5.7 g/kg
- Príjem 3 500 kcal (1.5 g/kg bielkovín): 64.6% = 565.2 g = 6.3 g/kg
Takže čím
vyšší výdaj a následne príjem, tým ľahšie sa dajú dodržiavať tieto
oficiálne odporúčania pri mojich parametroch. Avšak, ak by som mal byť úplne „zodpovedný“
a zvyšovať príjem sacharidov so zvyšovaním výdaja až na aspoň 7 g/kg, čo
je stále relatívne málo podľa odporúčaní, môj príjem tukov by klesol pod 15%
počas väčšiny dní. Počítajte so mnou (príjem bielkovín zostane rovnaký ako
v prvom výpočte, 1.2-1.5 g/kg).
- 2 500 kcal (5 g/kg CHO): S = 72%, B = 17.2%, T = 10.8% = 30 g
- 2 700 kcal (5 g/kg CHO): S = 66.6%, B = 16%, T = 17.4% = 52.2 g
- 3 000 kcal (6 g/kg CHO): S = 72%, B = 15.6%, T = 12.4% = 41.3 g
- 3 200 kcal (6 g/kg CHO): S = 67.5%, B = 15.7%, T = 16.8% = 59.7 g
- 3 500 kcal (7 g/kg CHO): S = 72%, B = 15.4%, T = 12.6% = 49 g
Takže pre mňa nebude ľahké dodržať všetky oficiálne
odporúčania, najmä vo voľných dňoch s denným výdajom 2 500 až 2 700
kcal. Našťastie pre mňa, podľa mojich kalorických výpočtov z posledných
týždňov potrebujem pre udržanie hmotnosti počas väčšiny dní 3 000 až 3 500 kcal, čo sa
občas vzťahuje aj na moje voľné dni. Môže za to pravdepodobne moje takmer každodenné otužovanie
(CT), vďaka ktorému mám vyšší energetický výdaj. CT plánujem praktizovať aj
počas PROJEKTU
CHO, napriek teplejšiemu počasiu.
Každopádne môj príjem
sacharidov bude viac ako 60% energetického príjmu a maximálne sa
posnažím prijať minimálne 450 g
sacharidov (5 g/kg) za deň a tiež 20% príjmu z tukov, aby som
neznehodnotil svoj test. Našťastie, v tabuľke I môžete vidieť, že MOV
a ISSN pripúšťajú v ľahkých dňoch aj príjem 3-5 g/kg CHO. Pre
silových športovcov, čo som svojim spôsobom aj ja, odporúčajú 4-7 g/kg CHO. Takže ak občas prijmem
len niečo vyše 4 g/kg CHO za deň, stále dodržím oficiálne odporúčania.
ČO BUDEM
KONZUMOVAŤ PRED VÝKONOM?
Pred každým tréningom a zápasom
sa budem snažiť skonzumovať dostatok sacharidov. Približne 2-4 hodiny pred
výkonom skonzumujem väčšie jedlo s obsahom 100-150 g sacharidov, ktoré bude zložené prevažne
z komplexných sacharidov s nižším až stredným glykemickým indexom
(GI). V každom jedle (aj mimo tréningov) sa budem snažiť prijať 15-30 g bielkovín a 10-20 g tukov.
Príjem vlákniny pred tréningom sa však budem snažiť držať nižší kvôli
nafukovaniu a plynatosti, ktoré by mi mohli znepríjemniť tréning.
Keďže mnohé moje tréningy začínajú
doobeda, väčšie jedlo skonzumujem len približne 2 hodiny pred ranným tréningom a bude
obsahovať menej tukov a bielkovín. Pred popoludňajšími tréningami budem
konzumovať väčšie jedlo 3-4 hodiny pred výkonom a bude obsahovať o niečo
viac bielkovín a tukov.
Krátko pred výkonom, asi 30-60
minút, prijmem pred niektorými ťažšími tréningami menšie jedlo
s vyšším GI a obsahom
sacharidov 20-80 g. V tomto jedle bude menej bielkovín a minimum
tukov a vlákniny pre urýchlenie trávenia. Ako zdroj sacharidov využijem najmä sacharidový gainer. Pred
niektorými náročnými silovými tréningami neprijmem veľa sacharidov tesne pred
tréningom, ale prijmem 15-30 g bielkovín z práškového proteínu a BCAA
v tabletách.
Celkovo teda prijmem 130-240 g sacharidov 0-4 hodiny pred
výkonom. Pred ťažšími tréningami príjem sacharidov ešte zvýšim, pretože podľa
ACSM zvyšuje výkonnosť príjem 200-300 g sacharidov 3-4 hodiny pred výkonom a
podľa MOV by som mal skonzumovať 1-4 g/kg sacharidov 1-4 hodiny pred výkonom,
čo je pre mňa 90-360 g. Tieto poznatky sa však vzťahujú viac na vytrvalostných
športovcov. V tabuľke II si môžete pozrieť odporúčaný príjem sacharidov pred výkonom podľa ACSM, MOV
a ISSN.
Tabuľka II: odporúčaný príjem sacharidov pred
fyzickou aktivitou
|
||
Fyzická aktivita
|
g/kg telesnej hmotnosti
|
Poznámka
|
ACSM
|
||
Jedlo pred výkonom
|
Spolu 200-300 g,
3-4 hodiny pred výkonom
|
Málo tuku a vlákniny.
Veľa sacharidov, priemerne bielkovín.
|
ISSN
|
||
Carb-loading
|
8-10 g/kg počas 1-3 dní pred
výkonom
|
Strava s obsahom vysokoglykemických sacharidov
|
Jedlo pred výkonom
|
1-2 g/kg, 3-4 hodiny pred
výkonom
|
|
MOV
|
||
Všeobecné doplnenie pre výkony >90
min
|
7-12 g/kg za 24 hodín
|
Málo vlákniny.
Individuálna tolerancia.
Vyhnúť sa vysoko-tučným bielkovinám a vláknine
(najmä ak má športovec tráviace problémy).
Nízky GI ak nie sú CHO prijímané počas cvičenia.
|
Carb-loading príprava na výkony >60
min stáleho alebo prerušovaného cvičenia
|
36-48 hod príjmu 10-12 g/kg za
24 hodín
|
|
Jedlo pred výkonom >60 min
|
1-4 g/kg v priebehu
1-4 hodiny pred výkonom
|
ČO BUDEM
KONZUMOVAŤ PO VÝKONE?
Po väčšine tréningov
a zápase dodržím odporúčaný príjem sacharidov pre maximálne dobitie
glykogénových zásob. Ten je 1.0-1.5 g/kg
sacharidov do prvých 30 minút a znova každé 2 hodiny počas 4-6 hodín. Pre
mňa to je 90-135 g sacharidov do 30
minút a 2-3 x 90-135 g každé 2 hodiny. Spolu za prvé 4 hodiny po výkone prijmem
270-405 g a občas až 360-540 g
sacharidov počas 6 hodín po výkone.
Vzhľadom na môj energetický výdaj
a typ tréningov budem konzumovať približne 100
g sacharidov v jednej porcii a celkovo okolo 300 g do prvých 4 hodín po tréningu. Ak tréning nebude veľmi
náročný a nevyčerpám svalový glykogén, príjem sacharidov v prvých
hodinách po tréningu znížim a prispôsobím celodennému príjmu. Po tréningu
opäť využijem najmä gainer ako zdroj sacharidov a po silovom tréningu aj
práškový proteín a BCAA v tabletách. V tabuľke III si môžete pozrieť
odporúčaný príjem sacharidov po výkone podľa ACSM, MOV a ISSN.
Tabuľka III: odporúčaný príjem sacharidov po
fyzickej aktivite
|
||
Fyzická aktivita
|
g/kg telesnej hmotnosti
|
Poznámka
|
ACSM
|
||
Po cvičení
|
1.0-1.5 g/kg počas prvých 30
minút a znova každé 2 hodiny počas 4-6 hodín
|
Dostatok tekutín, elektrolytov, energie
a sacharidov.
|
ISSN
|
||
Príjem sacharidov po cvičení
|
1.5 g/kg alebo 0.6-1.0 g/kg
počas prvých 30 minút
a znova každé 2 hodiny počas 4-6 hodín
|
Do 30 minút po cvičení
|
MOV
|
||
Rýchle doplnenie, <8 hodín medzi
dvoma náročnými výkonmi
|
1-1.2 g/kg/hod počas prvých
4 hodín, potom pokračovať podľa denných potrieb
|
Malé a pravidelné snacky.
Kompaktné potraviny bohaté na sacharidy.
|
AKÉ
POTRAVINY BUDEM KONZUMOVAŤ?
Podľa oficiálnych výživových odporúčaní pre športovcov
by som mal konzumovať potraviny bohaté na mikroživiny, čo už dlhé roky
praktizujem. V tom prípade by som nemal potrebovať prakticky žiadne
vitamíny a minerály z doplnkov výživy. Rizikové mikroživiny pre
športovcov sú vápnik, vitamín D, B
vitamíny, železo, horčík, vitamín C a E, betakarotén, zinok a selén. Športovci
by sa tiež mali starať o dostatočný príjem elektrolytov ako sodík, chlorid a draslík.
Všetky tieto živiny by som si mal zabezpečiť vyváženou
stravou doplnenou o sacharidové doplnky výživy (gainer, iontový nápoj,
energetické gély a tyčinky). Pod vyváženou stravou sa rozumie dostatočný
príjem chleba a pečiva, cereálií, cestovín a obilnín, strukovín, mliečnych
výrobkov (nízko- aj plnotučných), zeleniny, ovocia, orechov, semien, olejov,
vajec, rýb a chudého a červeného mäsa.
Aj keď sa pre naplnenie sacharidových potrieb odporúča
využiť pšeničné výrobky a tiež rafinované (biele) obilniny, raňajkové cereálie,
rôzne sladidlá a športové sacharidové doplnky, ja sa budem snažiť konzumovať čo najviac komplexných
sacharidov a čerstvých, lokálnych a výživných potravín. Konzumáciu
novodobej vyšľachtenej pšenice sa budem snažiť limitovať a tiež obmedzím
príjem lepku, ktorý prijmem najmä zo špaldových a žitných (ražných)
produktov.
Keďže mnohé obilniny a strukoviny sa nepestujú na
Slovensku a v blízkom okolí, respektíve sa predávajú výrobky zo
zahraničia, budem musieť konzumovať väčšinou dovezené obilniny
a strukoviny. Tie však budem nakupovať ako tradične v BIO kvalite.
Zeleninu, väčšinu ovocia, mliečne výrobky, mäso či vajcia budem tiež ako
tradične nakupovať čerstvé od lokálnych farmárov. Podrobný zoznam potravín,
ktoré budem konzumovať, si môžete pozrieť na myšlienkovej mape, ktorú nájdete tu. Tiež si môžete pozrieť video, ktoré uvádzam vyššie, kde ukazujem podrobný zoznam potravín.
V skratke budem konzumovať najmä:
- Obilniny – ovos, špalda, pšeno, hnedá ryža, quinoa, amarant, bulgur, kuskus, celozrnné cestoviny, žitný celozrnný chlieb z kvásku (vlastná výroba)
- Strukoviny – fazuľa (rôzne druhy), fermentovaná sója, cícer
- Hľuzy – zemiaky, batáty
- Zelenina a ovocie – čerstvé, sušené, smoothie, zavárané
- Sacharidové doplnky výživy – gainer, gély
- Mliečne výrobky – tvaroh (jemný, mäkký), kefír, zakysanka, syry, jogurt
Príjem tučného tvarohu a syrov, rovnako ako príjem
vajec, tučného mäsa, masla, olejov, orechov a semien budem musieť
obmedziť, aby som nepresiahol odporúčaný príjem tukov (pre mňa 40-80 g denne).
Po prečítaní posledných riadkov vám už musí byť jasné,
že idem robiť presný opak toho, čo som
robil v roku 2014. Aby táto premena nebola pre moje telo doslova šok,
od začiatku roka 2015 konzumujem denne približne
150-300 g sacharidov ako prechodnú fázu. Tiež som začal každý deň
raňajkovať a jedávam 3-5 krát denne namiesto obvyklých 2-3 krát. Čo som
presne jedol v posledných mesiacoch a ako som sa cítil na tréningu si
môžete prečítať v mojich dvoch e-bookoch. Celé mesiace som si zaznamenával
svoju celkovú stravu a stravu, príjem sacharidov a vnímanie
úsilia pred a počas tréningov. Tieto e-booky si môžete stiahnuť tu.
Počas PROJEKTU CHO budem jedávať 5-6 krát
denne podľa odporúčaní. Pri tak vysokom príjme sacharidov je to však
nevyhnutné a vhodnejšie než 2-3 jedlá denne. Pretože nemusím naraz
skonzumovať obrovské dávky sacharidov a udržím stabilnejšiu hladinu krvnej
glukózy, ktorá bude po celý deň ako na hojdačke.
AKÉ
DOPLNKY VÝŽIVY BUDEM PRIJÍMAŤ?
Keďže príjem všetkých potrebných
živín by mi mala zabezpečiť strava, neplánujem užívať žiadne vitamíny a
minerály v doplnkovej forme. Tento postup praktizujem už dlhšie obdobie a
výnimočne som v posledných rokoch dopĺňal selén, zinok, vitamíny C, A, E. Jedine
dopĺňam vitamín D (v kvapkách) v mesiacoch mimo dopadu UVB lúčov zo slnečného žiarenia na zemský povrch.
Chronicky užívam aj tekutý rybí olej z treščej pečene od spoločnosti Galvex kvôli obsahu omega-3 tukov
a ten mi dodáva aj dostatok vitamínu A a malú dávku vitamínu D. Olej z treščej
pečene v skutočnosti obsahuje veľký nepomer medzi vitamínom A a D, a preto je
potrebné počas jeho príjmu získavať vitamín D zo slnečného žiarenia a v
určitých mesiacoch z doplnkovej výživy. Keďže PROJEKT
CHO bude prebiehať v mesiacoch, kedy dokážem prijať vitamín D zo slnečného žiarenia, nebudem ho užívať v žiadnej inej forme než z oleja
z treščej pečene.
Niektoré vitamíny ako Béčka, C,
A, E a minerály ako zinok, chróm, vápnik, sodík, draslík či horčík sa
nachádzajú v malom množstve aj v doplnkoch výživy, ktoré buď už dlhodobo
prijímam (Wellness proteín), alebo ktoré budem krátkodobo prijímať počas projektu (gainer, energetické gély
a tyčinky). Dopĺňať budem ešte bielkoviny a aminokyseliny po prevažne
silových tréningoch, a to najmä z Wellness proteínu a produktu X-TREME Aminostrong. Gainer, energetický gél a produkt Aminostrong, ktoré
budem používať počas projektu, sú od firmy Inkospor, ktorá dodáva doplnky výživy
do môjho súčasného klubu FK Dukla Praha.
Vybrané produkty od Inkospor
budem užívať kvôli ich celkom vhodnému zloženiu v porovnaní s inými
výrobkami. Počas výberu produktov bol pre mňa najdôležitejší pomer makroživín
a celkové zloženie. Ak nejaký výrobok obsahuje sóju, izoláty alebo umelé
sladidlá a farbivá, vyhýbam sa mu. Z tohto dôvodu neplánujem prijímať
proteín a iontové nápoje od Inkospor. Zloženie jednotlivých doplnkov
výživy, ktoré budem počas PROJEKTU CHO
užívať a ich vplyv na hladinu krvnej glukózy, si môžete pozrieť v e-booku,
ktorý nájdete na tomto odkaze.
PREČO TO
VÔBEC ROBÍM A ČO BUDEM ZISŤOVAŤ?
Pretože rád na sebe testujem
rôzne stravovacie postupy a spoznávam svoje telo. Nutričnú ketózu som už
vyskúšal a čo som vďaka nej dosiahol a aké sú moje poznatky sa budete môcť
dozvedieť v spomínanej knihe. Teraz je načase vyskúšať to, čo by som mal
oficiálne ako profesionálny športovec robiť. Aké poznatky získam z PROJEKTU CHO zatiaľ neviem, ale čo viem
je, že chcem získať veľmi podrobné poznatky a nájsť odpovede na dôležité
otázky.
Uznávam, že bez ohľadu na jeho
výsledok je PROJEKT CHO veľmi krátky, aby som
mohol urobiť konečné závery o oficiálnych odporúčaniach pre športovcov. Napriek
tomu budem môcť aspoň porovnať
vplyv ketogenickej a vysokosacharidovej stravy na moju výkonnosť a zdravie. Ako?
Okrem rôznych subjektívnych pozorovaní, ktoré budem sledovať a zaznamenávať, som absolvoval pred začiatkom testu podrobné spiroergometrické vyšetrenia, Wingate test pre určenie maximálneho silového výkonu a anaeróbnej kapacity, biochemické vyšetrenia, photoplethysmographické vyšetrenie ciev a analýzu zloženia telesnej skladby ako meranie percenta tuku a čistej telesnej hmoty. Tieto vyšetrenia zopakujem aj na konci PROJEKTU CHO po 3 mesiacoch na vysokosacharidovej strave a porovnám ich.
Okrem rôznych subjektívnych pozorovaní, ktoré budem sledovať a zaznamenávať, som absolvoval pred začiatkom testu podrobné spiroergometrické vyšetrenia, Wingate test pre určenie maximálneho silového výkonu a anaeróbnej kapacity, biochemické vyšetrenia, photoplethysmographické vyšetrenie ciev a analýzu zloženia telesnej skladby ako meranie percenta tuku a čistej telesnej hmoty. Tieto vyšetrenia zopakujem aj na konci PROJEKTU CHO po 3 mesiacoch na vysokosacharidovej strave a porovnám ich.
Každý deň
budem presne zaznamenávať:
- Množstvo prijatých potravín a jednotlivých makroživín v gramoch
- Množstvo prijatých kalórií
- Percentuálny pomer prijatých makroživín
- Príjem vlákniny
- Príjem tekutín
- Dĺžku a kvalitu spánku
- Pocit hladu pred jedlami
- Hodnotiť zasýtenie zo skonzumovaných jedál
- Príjem sacharidov pred a po tréningu
- Vnímanie úsilia na tréningu
- Hodnotiť svoju regeneráciu z predchádzajúceho dňa
Ako vyzerajú niektoré moje
individuálne tréningy a ako budem zaznamenávať jednotlivé údaje si môžete pozrieť
v krátkych e-bookoch, ktoré si môžete stiahnuť na tomto odkaze.
- Narodený: 23. apríla 1989 v Považskej Bystrici
- Vek: 26
- Povolanie: profesionálny športovec – futbalista, konzultant pre optimálne zdravie a výživu
- Krvná skupina: B rh+
- Výška: 186.5 cm
- Váha: 88-90 kg
- Najvyššie vzdelanie: SPŠ stavebná v Nitre
- Kontakt: projektcho@martinchudy.sk , zdravie@martinchudy.sk
- Webstránka: www.martinchudy.sk/projektcho
- Iné webstránky: www.martinchudy.sk , www.martinchudy.blogspot.sk , www.martinchudy.blog.sme.sk
Zdravotný stav k aprílu 2015:
- Hmotnosť: 88.1 kg
- Percento telesného tuku: 7.9%
- Tuk v kilogramoch: 7.0 kg
- Beztuková hmota: 81.1 kg
- Minerály v kostiach: 4.0 kg
- Metabolický vek: 12
- Viscerálny tuk: 1
- Telesná voda: 63.5% hmotnosti tela
- BMR (bazálny metabolizmus): 2 033 kcal / 8 506 kJ
Výsledky spiroergometrie a Wingate testu z marca a apríla 2015:
- VO2/kg (mL/kg/min): 57.0
- VO2 (L/min): 5.1
- Aeróbny základ - RER 0.85 (% VO2 max): 58.9%
- Maximálne spaľovanie tuku – MFO (g/min): 1.08 g
- Maximálne spaľovanie tuku – MFO (g/hod): 64.5 g
- FATmax – intenzita pri dosiahnutí MFO (%VO2 max): 62.1%
- Maximálna srdcová frekvencia (údery/min): 183
- Aeróbny prah (údery/min): 147
- Anaeróbny prah (údery/min): 163
- Čas do vyčerpania pri rýchlosti 12 km/hod: 150 min
- Maximálny silový výkon: 1 079.9 W
- Anaeróbna kapacita: 25.0 kJ / 280.5 J/kg
Veľmi pekný vstup. A podľa môjho názoru je výživový doplnok Prolesan Pure veľmi vhodný na chudnutie. Poznáte tento doplnok výživy?
OdpovedaťOdstrániť