Maslo či margarín? Túto otázku si
kladú mnohí ľudia asi už od konca 19.storočia, kedy vznikol prvý margarín. Skúsenosti
nazbierané v priebehu dlhých rokov našťastie zodpovedali túto otázku. A nielen
tie, ale aj samotná veda, ktorú poukazuje na nebezpečenstvo konzumácie
margarínov, ktoré sú až príliš bohatým zdrojom polynenasýtených mastných
kyselín, najmä omega 6 mastných kyselín. Výrobcovia margarínov však vo svojich
reklamách tvrdia niečo iné, ako je to možné?
V skutočnosti toto nie je článok, ale oficiálna sťažnosť na reklamu na margaríny FLORA, ktorú som odoslal Rade pre reklamu, Rade pre vysielanie a retransmisiu a Ministerstvu zdravotníctva. Táto sťažnosť je podporená niekoľkými skúsenými odborníkmi ako PaedDr. Vlado Zlatoš, PhD., MUDr. Michal Piják a Radovan „Rady Active“ Gergeľ.
Znenie celej sťažnosti a niekoľko pridaných odkazov:
Podávam sťažnosť na spoločnosť
Unilever Slovensko (ďalej len „Unilever“), spol. s r.o. so sídlom na adrese
Cintorínská 3/B, 810 00 Bratislava, Slovenská republika, ktorá klame
a zavádza spotrebiteľov vo svojich reklamách na produkty s názvom FLORA.
Dennodenne sa objavuje na
televíznych obrazovkách reklama na produkty FLORA, čo sú rastlinné tuky
(margaríny) od spoločnosti Unilever. Táto spoločnosť vo svojich reklamách
napríklad tvrdí, že FLORA „pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu
v krvi a tým zdravé srdce. Flora má vysoký obsah polynenasýtených mastných
kyselín, omega 3 (ALA) a omega 6 (LA) mastných kyselín a o 70 % menej
nasýtených mastných kyselín ako maslo. To, spolu s pestrou vyváženou stravou
pri zdravom životnom štýle, prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu
v krvi, a tým pomáha udržiavať Vaše srdce zdravé.“
Uvedenú reklamu s názvom „Pre
srdce, ktoré milujete“, si môžete pozrieť aj na webstránke spoločnosti
Unilever, konkrétne na nižšie uvedenom webovom odkaze:
Okrem vyššie zmienenej reklamy sa
v televíznom vysielaní objavujú aj iné reklamy na margaríny FLORA, v ktorých
sa prezentujú rôzne druhy margarínu FLORA, konkrétne napríklad FLORA GOLD. Aj v týchto
reklamách spoločnosť Unilever tvrdí takmer totožné informácie, ako vo vyššie
uvedenej reklame.
Chcem poukázať na skutočnosť, že tieto tvrdenia sú klamlivé, zavádzajúce a nijako vedecky podložené, čo mi nakoniec potvrdil aj samotný výrobca, spoločnosť Unilever, ktorá nereagovala na moju emailovú žiadosť o poskytnutie príslušných štúdií, ktoré by potvrdili tvrdenia v ich reklame.
Produkty FLORA, ako aj iné rastlinné
tuky, patria medzi veľmi predávané, a teda ziskové výrobky. Podľa správy „Spotreba potravín v SR“ za rok 2011, ktorú vydal „Štatistický
úrad Slovenskej republiky“, spotreba rastlinných tukov a olejov sa medzi
rokmi 2007 až 2011 pohybovala na úrovni medzi 16,2 až 17,7 kg na obyvateľa za rok. Pričom v roku 2011
predstavovala spotreba rastlinných tukov a olejov 73,3 % celkovej
spotreby tukov. Chcem poznamenať, že spotreba masla sa medzi rokmi 2007
a 2011 pohybovala na úrovni medzi 2,1 až 2,9 kg na obyvateľa za rok. Zarážajúce tiež je, že v tejto správe sú uvedené
nasledovné odporúčané dávky potravín v kg na obyvateľa za rok (ODP):
- maslo 2,8
- bravčová masť 3,0
- rastlinné tuky a oleje 16,2
Pri pohľade na vyššie uvedené čísla a na dokument s názvom „Správa o zdravotnom stave obyvateľstva SR za roky 2009 – 2011“, ktorý informuje, že v roku 2011 zomrelo na choroby obehovej sústavy až 45,9 % mužov a 59,8 % žien, čo sú v posledných rokoch pravidelne sa opakujúce štatistické ukazovatele a nielen v Slovenskej republike, ale v celej Európe, považujem za zavádzajúce tvrdiť, že rastlinné tuky nejako chránia srdce, alebo že sú nejako zdravšie než maslo, čo sa inak môžete dočítať na internetových stránkach spoločnosti Unilever. Napríklad na:
Ďalej chcem poukázať na zavádzajúce tvrdenie, že vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín
(ďalej len „MK“), omega 3 (ALA) a omega 6 (LA) mastných kyselín pomáha
udržiavať srdce zdravé. Za prvé, polynenasýtené tuky vo výrobkoch FLORA, ako aj
v iných rastlinných tukoch, sú vysoko zoxidované, pretože omega 3
a omega 6 MK sú veľmi náchylné na oxidáciu vzduchom, svetlom
a teplom.
Keďže sa výrobky FLORA vyrábajú pri vysokých teplotách a pravdepodobne aj za prístupu svetla a vzduchu, tieto MK sú v konečnom výrobku vysoko zoxidované. Účinok takýchto peroxidovaných tukov je dostatočne vedecky preskúmaný a existuje početné množstvo štúdií, ktoré preukazujú mutagénne a karcinogénne účinky týchto tukov [1]. Tu chcem poukázať aj na jednu štúdiu, ktorá preukázala, že alfa-kyselina linolová, ktorá sa nachádza vo FLORE ako zdroj omega 3 MK, ľahko peroxiduje a ani antioxidant vitamín E tomu nedokáže zabrániť [2].
Keďže sa výrobky FLORA vyrábajú pri vysokých teplotách a pravdepodobne aj za prístupu svetla a vzduchu, tieto MK sú v konečnom výrobku vysoko zoxidované. Účinok takýchto peroxidovaných tukov je dostatočne vedecky preskúmaný a existuje početné množstvo štúdií, ktoré preukazujú mutagénne a karcinogénne účinky týchto tukov [1]. Tu chcem poukázať aj na jednu štúdiu, ktorá preukázala, že alfa-kyselina linolová, ktorá sa nachádza vo FLORE ako zdroj omega 3 MK, ľahko peroxiduje a ani antioxidant vitamín E tomu nedokáže zabrániť [2].
Tiež chcem poukázať na klamlivé a
zavádzajúce tvrdenia o prospešnosti omega 6 MK. Už dlhé roky je vedecky
preukázané, že omega 6 MK kyselina linolová, ktorá sa nachádza vo FLORE ako
zdroj omega 6 MK, je prepojená so zvýšenou oxidačnou náchylnosťou aterogénnych
lipoproteínov [3]. Inak povedané, strava bohatá na omega 6 MK zvyšuje náchylnosť
lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) k oxidácii, pričom najväčší
účinok má práve kyselina linolová. Takáto peroxidácia lipoproteínov hrá následne
dôležitú úlohu v aterogenéze. Navyše, konzumácia omega 6 MK podporuje
vznik zápalov u ľudí so špecifickým genotypom, čo vedie k ateroskleróze u tejto
skupiny ľudí [4].
Samozrejme nepochybujem
o tom, že omega 6 MK sú esenciálne pre človeka a v správnom množstve
a pomere s omega 3 MK sú veľmi dôležité pre kardiovaskulárne zdravie,
aj keď vedecké štúdie naznačujú, že najdôležitejšiu úlohu nehrá pomer omega 3
ku omega 6 MK, ale príjem omega 3 MK [5], a to najmä príjem omega 3
mastných kyselín EPA (kyselina eikosapentaénová) a DHA (kyselina
dokosahexaenová) [6].
Tu však nastáva ďalší problém.
Pomer medzi omega 3 a omega 6 MK by mal byť ideálne 1:1, ale odporúča sa aj
pomer 1:3-5 v prospech omega 6 MK. Avšak je preukázané, že bežná strava
človeka, ktorá je bohatá práve na rastlinné oleje a tuky vyrobené zo
slnečnicového, kukuričného, sójového či repkového oleja, akým sú napríklad aj margaríny
FLORA, spôsobuje nadmernú konzumáciu omega 6 MK a zvyšuje pomer medzi
omega 3 a omega 6 na 1:20-30 a viac [7].
Výrobky FLORA sa síce približujú k
pomeru 1:3 medzi omega 3 a omega 6 MK, ale keďže väčšina ľudí už teraz prijíma
stravu, v ktorej je pomer medzi omega 3 a omega 6 MK 1:15 a viac,
konzumáciou produktov FLORA len ďalej zvyšujú svoj nepomer, čo má silný
prozápalový účinok na ich organizmus. Nehovoriac o vyššie spomínaných
peroxidovaných tukoch, ktoré sa vo FLORE nachádzajú.
Chcem poukázať aj na to, že omega 6 MK, hlavne kyselina
linolová, ktorá sa nachádza vo výrobkoch FLORA, sú už dlhé roky spájané
s rozvojom rakoviny prsníka [8, 9, 10, 11], hrubého čreva a konečníka [11,
12], prostaty či kože [11, 13, 14, 15, 16]. Navyše, kyselina linolová tiež
podporuje metastázu rakovinových buniek [10].
Omega 6 MK však bohužiaľ
nepodporujú len vznik a metastázu rakoviny. Okrem ich prozápalového účinku
môžu dokonca prispieť aj k obezite. To zistila štúdia z roku 2013,
ktorá našla prepojenie medzi konzumáciou omega 6 MK v tehotenstve
a detskou obezitou [17]. Koncentrácia omega 6 MK v plazme tehotných
žien bola pozitívne súvisiaca s obezitou ich detí vo veku 4 a 6
rokov.
Navyše, omega 6 MK nemajú tak
významný účinok v prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Jedna japonská
štúdia z roku 2013 zistila, že na rozdiel od omega 3 MK, omega 6 MK nemajú
žiadny účinok na hladinu homocysteínu, čo je jeden z ukazovateľov rizika
srdcovo-cievnych ochorení [18].
Čo je však v tomto smere
najdôležitejšie, konzumácia zvýšeného množstva polynenasýtených tukov vo forme
omega 6 MK zvyšuje riziko celkového
úmrtia a úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia a koronárne ochorenia
srdca. K tomuto záveru dospela nedávna štúdia z roku 2013, ktorá
bola publikovaná v British Medical Journal [19].
Táto štúdia hodnotila dáta zo Sydney
Diet Heart Study (ďalej len „SDHS“), randomizovanej kontrolovanej štúdie
vedenej medzi rokmi 1966-73 [20], a updatovaných meta-analýz vrátane dát,
ktoré predtým chýbali [21].
V SDHS vedci hypotetizovali, že
viac polynenasýtených tukov v strave by znížilo úmrtnosť na srdcovo-cievne
a koronárne ochorenia, a že cholesterol je dobrý ukazovateľ
predpovedania koronárnych ochorení. Cieľom tejto štúdie bolo ohodnotiť účinky
zvýšeného príjmu omega 6 MK kyseliny linolovej zo slnečnicového oleja, ktorou
boli nahradené nasýtené tuky, pre sekundárnu prevenciu koronárnych ochorení
srdca.
V tejto štúdii bolo
zahrnutých 458 mužov vo veku od 30 do 59 rokov, ktorí predtým prekonali
srdcovo-cievne ochorenia alebo koronárne ochorenia srdca. Kontrolná skupina
nedostala žiadne inštrukcie pre zmenu stravovania, zatiaľ čo testovaná skupina
mala znížiť príjem nasýtených tukov a nahradiť ich kyselinou linolovou
v podobe slnečnicového oleja a margarínov vyrobených z tohto
oleja, ktorými nahradili maslo. Chcem pripomenúť, že táto omega 6 MK sa
nachádza aj produktoch FLORA, rovnako ako v drvivej väčšine margarínov na
trhu.
Podľa očakávania vedcov, po
12-tich mesiacoch od začiatku tejto štúdie nastali v testovanej skupine
nasledovné zmeny:
- príjem omega 6 MK sa zvýšil
- príjem nasýtených tukov sa znížil
- príjem cholesterolu v strave sa znížil
- hladina celkového krvného cholesterolu poklesla
- hladina celkových krvných triglyceridov poklesla
Hladina celkového cholesterolu
a triglyceridov poklesla aj v kontrolnej skupine, ale nie tak výrazne
ako v testovanej skupine. Tieto výsledky po 12-tich mesiacoch považovali
vedci za pozitívne, keďže od 60-tych rokov radia celosvetové výživové
odporúčania nahradiť živočíšne tuky, bohaté na nasýtené mastné kyseliny,
rastlinnými olejmi, ktoré sú bohaté na polynenasýtené MK.
Táto náhrada má pomôcť znížiť
hladinu cholesterolu, čo údajne zníži riziko srdcovo-cievnych ochorení.
O toto tvrdenie sa opiera aj výrobca produktov FLORA, ktorého produkty
údajne znižujú cholesterol, a tým údajne chránia srdce. Osobne
nepochybujem o tom, že ich výrobky dokážu znížiť hladinu cholesterolu,
pretože je to vedecky preukázané, avšak veda doteraz nepreukázala, že zníženie
cholesterolu nejakým spôsobom ochraňuje srdce (rozoberám nižšie).
A netýka sa to len
cholesterolu. Citujem zo štúdie: „v súčasnej dobe neexistuje dôkaz
v podobe klinickej štúdie, ktorý by preukázal, že nahradenie nasýtených
tukov s omega 6 polynenasýtenými mastnými kyselinami, bez súbežného
zvýšenia omega 3 mastných kyselín, znižuje riziko srdcovo-cievnych
ochorení alebo úmrtia.“ [19]
Aby som ešte zhrnul túto štúdiu,
jej výsledky boli nasledovné. V testovanej skupine, zvýšenie príjmu o 5%
energie z kyseliny linolovej predpovedalo o 35% vyššie riziko úmrtia na
srdcovo-cievne ochorenia a o 29% vyššie riziko celkového úmrtia. Všeobecne,
testovaná skupina v porovnaní s kontrolnou skupinou mala zvýšené
riziko celkového úmrtia a tiež zvýšené riziko úmrtia na srdcovo-cievne
ochorenia a koronárne ochorenia srdca.
Autori tejto štúdie urobili
záver, že „tieto objavy by mohli mať významné dôsledky pre celosvetovú výživovú
radu nahradiť omega 6 kyselinu linolovú, alebo všeobecne polynenasýtené tuky,
za nasýtené tuky.“
Všeobecne, napriek tomu, že sa
celosvetovo odporúča konzumácia omega 6 MK a v niektorých krajinách
sa odporúča ich zvýšená konzumácia, napríklad v USA, kde toto odporúčanie
vydáva America Heart Association [22], prospešnosť tohto odporúčania je výrazne
spochybňovaná vo vedeckej komunite a nie je nijako podporená klinickými alebo
pozorovacími štúdiami [23].
Analýza štúdií o polynenasýtených
mastných kyselinách z roku 2011 preukázala, že potencionálna prospešnosť
týchto tukov pre kardiovaskulárne zdravie je skôr zásluha omega 3 MK a nie
omega 6 MK [23]. Pričom prospešné účinky omega 3 MK boli v mnohých
štúdiách chybne pripísané omega 6 MK, aj vďaka čomu vznikli všeobecné
odporúčania pre zvýšený príjem omega 6 MK.
To potvrdzujú aj štúdie, ktoré skúmali viaceré tradičné národy, ktorých strava je založená primárne na škroboch,
zelenine, ovocí, kokose a rybách, takže ich príjem polynenasýtených tukov
pochádza prevažne z rýb, skôr než z rastlinných olejov [24, 25, 26].
Zároveň podotýkam, že ich príjem polynenasýtených tukov je oveľa nižší než v rozvinutých
krajinách. Tieto tradičné národy nepoznajú, resp. nepoznali srdcovo-cievne či
iné chronické ochorenia, až do príchodu „západnej stravy“, ktorá je bohatá na
cukor, bielu múku, bielu ryžu či rastlinné tuky a oleje.
Týmto sa dostávame k cholesterolu
a nasýteným tukom a ich údajnému prepojeniu so srdcovo-cievnymi ochoreniami. Táto „cholesterolová hypotéza“, ktorú navrhol
Ancel Keys v 50-tych rokoch [27], a ktorá bola prijatá American Heart
Association v roku 1961 [28], nebola nikdy vedecky potvrdená [29].
Je pravda, že niektoré nasýtené
tuky zvyšujú hladinu cholesterolu, ale zvýšená hladina cholesterolu ihneď neznamená zvýšené riziko srdcovo-cievnych, alebo
iných chronických ochorení, čo je napríklad dobre zobrazené v tabuľke
vyššie. Tu by však mala prísť otázka. Čo je to zvýšená hladina cholesterolu
a aká je jeho optimálna hladina? Zdá sa, že všeobecné odporúčania, ktoré
sú vydávané štátnymi organizáciami a úradmi, sú chybné.
Pretože podľa nich, nízke hladiny
cholesterolu sú spájané napríklad s vyšším rizikom celkového úmrtia alebo s vyšším
rizikom rakoviny [19, 30, 31]. Naopak, konzumácia nasýtených tukov a vyššie
hladiny cholesterolu sú spájané s nižším rizikom mnohých chronických
ochorení a konzumácia nasýtených tukov je spojená s NIŽŠÍM rizikom srdcovo-cievnych
ochorení [32, 33, 34, 35].
V konečnom dôsledku nie je
ani pravda, že vysoká
hladina cholesterolu v krvi je spôsobená jeho nadmernou konzumáciou, alebo
konzumáciou nasýtených tukov. Až 80% cholesterolu sa syntetizuje v pečeni,
čo u 68 kg vážiacej osoby predstavuje asi 1 g denne. Zvyšok príde zo
stravy. Keď je príjem cholesterolu zo stravy vysoký, pečeň zníži jeho
produkciu. Vďaka tomuto telesného mechanizmu si organizmus udržuje potrebnú
hladinu cholesterolu, ktorý sa mimochodom nachádza v každej živej bunke
a bez cholesterolu by nemohol vzniknúť život na Zemi.
Skutočnosť, že príjem
cholesterolu v strave má len minimálny vplyv na jeho hladinu v krvi
dokazujú napríklad Masajovia, ktorí patria medzi tradičné africké kmene žijúce
na území Kene a Tanzánie. Strava masajských bojovníkov pozostáva prevažne
z hovädzieho mäsa (1,2 kg denne), kravského mlieka (2 l denne) a krvi
(50 ml denne) [36].
Mlieko z ich kráv má dokonca vyšší obsah
nasýtených tukov (až 50%) ako bežné mlieko a ich denný príjem cholesterolu
sa šplhá ku hodnote 2 000 mg denne, čo je skoro 7 násobok dennej
odporúčanej dávky. Približne 70% ich stravy pochádza z tukov a asi 33% ich
kalorického príjmu pochádza z nasýtených tukov, vďaka čomu sú populácia
s pravdepodobne najvyšším príjmom nasýtených tukov na svete [37].
Napriek tomu majú nízky celkový cholesterol, nízky
krvný tlak, takmer žiadnu nadváhu a nepoznajú civilizačné ochorenia, teda
okrem tých jedincov, ktorí sa prispôsobili západnej strave plnej cukru, múky a
rastlinných tukov a olejov [36, 37, 38, 39, 40, 41].
Napriek tomu, že mnohí vedci si to nevedia vysvetliť
a pripisujú to nejakým zvláštnym genetickým vlohám, alebo zvýšenému
energetickému výdaju [41], perfektný zdravotný stav Masajov nie je v skutočnosti
žiadnou záhadou, pretože pri vysokotučnej a nízkosacharidovej strave,
ktorá môže prejsť až do stavu ketózy, organizmus rapídne zvyšuje spaľovanie
(oxidáciu) nasýtených tukov a všeobecne tukov, pretože tie sa stanú
primárnym palivom ľudského organizmu pri tomto type stravy [42].
Nasýtené tuky sa stávajú nebezpečnými len vtedy, ak sú konzumované v kombinácii
s obilninami, strukovinami, cukrom alebo inými potravinami s vysokým
obsahom cukru. Takáto kombinácia nasýtených tukov a prozápalových potravín
je nebezpečná pre zdravie. Nanešťastie, typická západná strava je plná potravín
a jedál s takouto kombináciou.
Na záver svojej sťažnosti by som
chcel zhrnúť všetky hlavné body, ktoré som v nej uviedol.
- Súčasná spotreba rastlinných tukov a olejov na Slovensku je v súlade so všeobecnými odporúčaniami, dokonca ich mierne presahuje, a napriek tomu približne 50% populácie každoročne umiera na ochorenia, pred ktorými majú údajne margaríny FLORA chrániť.
- Polynenasýtené mastné kyseliny nachádzajúce sa v margarínoch FLORA sú vysoko znehodnotené procesom výroby a takéto peroxidované tuky majú karcinogénne a mutagénne účinky.
- Kyselina linolová, ktorá sa nachádza v margarínoch FLORA ako zdroj omega 6 MK, je prepojená s vyšším rizikom aterosklerózy.
- Konzumácia margarínov FLORA len naďalej zvyšuje nepomer medzi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami vo výžive, čo má prozápalový účinok.
- Omega 6 mastné kyseliny nemajú taký ochranný účinok pred srdcovo-cievnymi ochoreniami ako omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA, ktoré sa však nenachádzajú v margarínoch FLORA.
- Neexistuje vedecký dôkaz v podobe klinickej alebo pozorovacej štúdie, že konzumácia všeobecne odporúčaného množstva omega 6 MK má nejaké ochranné účinky voči srdcovo-cievnym ochoreniam.
- Konzumácia zvýšeného množstva polynenasýtených tukov vo forme omega 6 MK, hlavne kyseliny linolovej, zvyšuje riziko celkového úmrtia a úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia a koronárne ochorenia srdca.
- Kyselina linolová podporuje vznik a metastázu viacerých druhov rakoviny.
- Zvýšená konzumácia omega 6 mastných kyselín v tehotenstve môže viesť k detskej obezite.
- Neexistuje relevantný vedecký dôkaz, že zníženie hladiny cholesterolu nejakým spôsobom ochraňuje srdce.
- Konzumácia nasýtených tukov a vyššie hladiny cholesterolu sú spájané s nižším rizikom mnohých chronických ochorení.
- Konzumácia nasýtených tukov je spojená s nižším rizikom srdcovo-cievnych ochorení.
Okrem vyššie uvedených bodov
chcem ešte poznamenať, že v zložení margarínov FLORA, ako aj v iných
margarínoch na trhu, sa nachádzajú ďalšie ingrediencie, ktorých účinok na
zdravie je veľmi otázny. Kvôli dĺžke svojej sťažnosti ich však nebudem
rozoberať.
Každopádne, margaríny FLORA, ako
aj ostatné margaríny na trhu, sú v laboratóriu vytvorené produkty, ktoré
sa prirodzene nenachádzajú v prírode a sú to pre ľudský organizmus
cudzie látky. Celý proces ich výroby postupne vytvára umelý produkt, ktorý je
zbavený mnohých osožných látok ako bielkoviny, vláknina, vitamíny, minerály či
lecitíny, ktoré sa prirodzene nachádzajú v rastlinných tukoch.
Výroba margarínov sa síce zmenila
za posledné roky a nová metóda výroby margarínov, interesterifikácia, ktorá
nahradila hydrogenáciu, nevytvára nadmerné množstvo transmastných kyselín,
ktoré sú veľmi nebezpečné pre zdravie [43]. Avšak to je len malé pozitívum oproti všetkým nevýhodám, ktoré margaríny predstavujú a ktoré som opísal vo
svojej sťažnosti. Navyše, aj pri interesterifikácii sa používajú stužené tuky,
takže ani tento proces nie je najvhodnejší.
Pri všetkých vyššie uvedených
skutočnostiach nie je prekvapením, že žiadny svetovo uznávaný lekár, odborník
na zdravie a výživu, alebo nezávislý vedec, neodporúča konzumáciu
margarínov. Spomeniem len odborníkov ako Dr. Ron Rosedale,
Dr. Loren Cordain, Udo Erasmus, Mark Sisson, Jeff Volek, Stephen Phinney, Chris Masterjohn či Stephan Guyenet.
Tiež nie je prekvapením, že už od roku
2002 odporúča japonská The Japan Society for Lipid Nutrition, na základe dostupných
vedeckých dôkazov, znížený príjem kyseliny linolovej pre prevenciu koronárnych
ochorení srdca a iných chronických ochorení [44]. Tu chcem poznamenať, že
najbohatším zdrojom kyseliny linolovej vo výžive sú práve rastlinné oleje
a tuky v podobe margarínov.
Na základe všetkých uvedených bodov
v mojej sťažnosti žiadam, aby bol reklamný spot na margarín FLORA
stiahnutý z televízneho, či iného vysielania, a tiež
z akéhokoľvek verejnosti dostupného média. Tiež žiadam, aby sa
v budúcnosti spoločnosť Unilever vo svojich reklamných spotoch vyvarovala
klamlivých a zavádzajúcich informácií o svojich margarínoch s názvom
FLORA, alebo o iných margarínoch, ktoré vyrába táto spoločnosť.
Autor:
Martin Chudý, konzultant pre zdravie a životosprávu
Túto sťažnosť podporujú:
PaedDr. Vladimír Zlatoš, PhD., odborník na optimálnu výživu a
extrémnu kondíciu
MUDr. Michal Piják, internista, reumatológ, imunoalergológ,
hepatológ. Pracuje ako odborný asistent na I. internej klinike Slovenskej
zdravotníckej univerzity a Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave,
pracovisko Kramáre. Publikoval asi 100 odborných prác včítane v renomovaných
lekárskych časopisoch, ako sú Hepatology, Ann Intern Med., Arch Neurol.,
CMAJ, Nutrition, MedGenMed., Med Sci Monit.
Radovan Gergeľ, výživový poradca a osobný tréner
Referencie:
[1]
Marnett L.J. Lipid
peroxidation-DNA damage by malondialdehyde. Mutat. Res. 1999;424:83–95.
[2]
Saito. Morio, Kubo. Kazuhiro.
Relationship between tissue lipid per oxidation and peroxidizability index
after α-linolinic, eicosapentaenoic, or docosahexaonoic acid intake in rats.
Br. J. Nutr. 2003;89:19–28.
[3]
Louheranta AM, Porkkala-Sarataho
EK, Nyyssönen MK, Salonen RM, Salonen JT. Linoleic acid intake and
susceptibility of very-low-density and low density lipoproteins to oxidation in
men. Am J Clin Nutr. 1996 May;63(5):698-703.
[4]
James H. Dwyer, Ph.D., Hooman
Allayee, Ph.D., Kathleen M. Dwyer, et al. Arachidonate 5-Lipoxygenase Promoter
Genotype, Dietary Arachidonic Acid, and Atherosclerosis. N Engl J Med 2004;
350:29-37.
[5]
Harris WS. The omega-6/omega-3
ratio and cardiovascular disease risk: uses and abuses. Curr Atheroscler Rep.
2006 Nov;8(6):453-9.
[6]
Harris WS, Assaad B, Poston WC. Tissue
omega-6/omega-3 fatty acid ratio and risk for coronary artery disease. Am J
Cardiol. 2006 Aug 21;98(4A):19i-26i. Epub 2006 May 30.
[7]
Simopoulos AP. Essential fatty
acids in health and chronic disease. Am J Clin Nutr. 1999;70:560S–569S.
[8]
Rose DP. Dietary fatty acids and
cancer. Am J Clin Nutr. 1997;66(4 Suppl):998S–1003S
[9]
Rose, D. P., and Connolly, J. M.
Effects of fatty acids and inhibitors of eicosanoid
synthesis on the growth of a
human breast cancer cell line in culture. Cancer Res., 50:
7139–7144, 1990.
[10]
Rose, D. P., Hatala, M. A.,
Connolly, J. M., and Rayburn, J. Effect of diets containing
different levels of linoleic acid
on human breast cancer growth and lung metastasis in
nude mice. Cancer Res., 53: 4686–4690,
1993.
[11]
Bartsch H, Nair J, Owen RW (1999) Dietary polyunsaturated
fatty acids and cancers of the breast and colorectum: emerging evidence for
their role as risk modifiers. Carcinogenesis 20: 2209–2218.
[12]
Murff HJ, Shu XO, Li H, Dai Q,
Kallianpur A, Yang G, Cai H, Wen W, Gao YT, Zheng W. A prospective study of
dietary polyunsaturated fatty acids and colorectal cancer risk in Chinese
women. Canc Epidemiol Biomarkers Prev. 2009;18:2283–2291.
[13]
Rose, D. P., and Connolly, J. M. Effects of fatty acids and
eicosanoid synthesis
inhibitors on the growth of two human prostate cancer cell
lines. Prostate, 18:
243–254, 1991.
[14]
Liu G, Bibus DM, Bode AM, Ma WY,
Holman RT, Dong Z. Omega 3 but not omega 6 fatty acids inhibit AP-1 activity
and cell transformation in JB6 cells. Proceedings of the National Academy of
Sciences of the United States of America. 2001;98(13):7510–7515.
[15]
Albino AP, Juan G, Traganos F, et
al. Cell cycle arrest and apoptosis of melanoma cells by docosahexaenoic acid:
Association with decreased pRb phosphorylation. Cancer Res.
2000;60(15):4139–4145.
[16]
B. S. Mackie, L. E. Mackie, L. D.
Curtin, and D. J. Bourne, “Melanoma and dietary lipids,” Nutrition and Cancer,
vol. 9, no. 4, pp. 219–226, 1987.
[17]
Moon RJ, Harvey NC, Robinson SM,
Ntani G, Davies JH, et al. (2013) Maternal Plasma Polyunsaturated Fatty Acid
Status in Late Pregnancy Is Associated with Offspring Body Composition in
Childhood. J Clin Endocrinol Metab 98: 299–307.
[18]
Kume A, Kurotani K, Sato M, Ejima
Y, et al. Polyunsaturated fatty acids in serum and homocysteine concentrations
in Japanese men and women: a cross-sectional study. Nutrition & Metabolism.
2013;10(1):41.
[19]
Ramsden CE, Zamora D,
Leelarthaepin B, Majchrzak-Hong SF, Faurot KR, Suchindran CM, Ringel A, Davis
JM, Hibbeln JR. Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of
coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney
Diet Heart Study and updated meta-analysis. BMJ. 2013;12:e8707.
[20]
Woodhill JM, Palmer AJ,
Leelarthaepin B, McGilchrist C, Blacket RB. Low fat, low cholesterol diet in
secondary prevention of coronary heart disease. Adv Exp Med Biol
1978;109:317-30.
[21]
Ramsden CE, Hibbeln JR, Majchrzak
SF, Davis JM. n-6 fatty acid-specific and mixed
polyunsaturate dietary interventions
have different effects on CHD risk: a meta-analysis
of randomised controlled trials. Br
J Nutr 2010;104:1586-600.
[22]
Harris WS, et al. Omega-6 fatty
acids and risk for cardiovascular disease: a science advisory from the American
Heart Association Nutrition Subcommittee of the Council on Nutrition, Physical Activity,
and Metabolism; Council on Cardiovascular Nursing; and Council on Epidemiology
and Prevention. Circulation. 2009; 119:902–907.
[23]
Ramsden CE, Hibbeln JR,
Majchrzak-Hong SF. All PUFAs are not created equal: absence
of CHD benefit specific to
linoleic acid in randomized controlled trials and prospective
observational cohorts. World
Rev Nutr Diet 2011;102:30-43.
[24]
Lindeberg S, et al. Age relations
of cardiovascular risk factors in a traditional Melanesian society: the Kitava
study. Am J Clin Nutr. 1997;66(4):845-52.
[25]
Prior IA, et al. Cholesterol,
coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and
Tokelau island studies. Am J Clin Nutr. 1981;34(8):1552-61.
[26]
USDA Agricultural Research
Service.What We Eat in America, NHANES 2007-2008. Table 5. Energy Intakes:
Percentages of Energy from Protein, Carbohydrate, Fat, and Alcohol, by Gender
and Age, in the United States, 2007- 2008 http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles/Place/12355000/pdf/0708/Table_5_EIN_GEN_07.pdf
Accessed December 29, 2011.
[27]
Keys A. Atherosclerosis: a
problem in newer public health. J Mt Sinai Hosp NY. 1953;20(2):118-39.
[28]
Dietary fat and its relation to
heart attacks and strokes: report by the Central Committee for Medical and
Community Program of the AHA. 1961;23:133-6.
[29]
Reiser R. Saturated Fat in the
diet and serum cholesterol concentration: a critical examination of the
literature. American Journal of Clinical Nutrition. 1973;26:524–555.
[30]
Dayton S, et al. A Controlled
Clinical Trial of a Diet High in Unsaturated Fat in Preventing Complications of
Atherosclerosis. Circulation. 1969;150(1 Suppl 2):II-1-II-2.
[31]
Ogushi Y., Hamazaki T., Kirihara
Y. Blood cholesterol as a good marker of health in Japan. World Rev. Nutr.
Diet. 2009;100:63–70.
[32]
Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB,
Krauss RM. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the
association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr
2010;91:535–46.
[33]
Kuipers RS, de Graaf DJ, Luxwolda
MF, Muskiet MH, Dijck-Brouwer DA, Muskiet FA. Saturated fat, carbohydrates and
cardiovascular disease. The Netherlands journal of medicine. 2011;69:372–378.
[34]
Mozaffarian D, Rimm EB,
Herrington DM. Dietary fats, carbohydrate, and progression of coronary
atherosclerosis in postmenopausal women. Am J Clin Nutr. 2004;11:1175–1184.
[35]
Sanders TA, Lewis FJ, Goff LM,
Chowienczyk PJ. SFAs do not impair endothelial function and arterial stiffness.
Am J Clin Nutr. 2013 Sep;98(3):677-83.
[36]
Orr JB, Gilks JL. Studies of
Nutrition: The Physique and Health of Two African Tribes. JAMA.
1931;97(20):1485.
[37]
Ho KJ, Biss K, Mikkelson B, Lewis
LA, Taylor CB. The Masai of East Africa: some unique biological
characteristics. Arch Pathol. 1971 May;91(5):387-410.
[38]
G.V. Mann, R.D. Shaffer, R.S.
Anderson, H.H. Sandstead. Cardiovascular disease in the masai. J Atheroscler
Res. 1964 Jul-Aug;4:289-312.
[39]
Mann GV, Spoerry A, Gray M,
Jarashow D. Atherosclerosis in the Masai. Am J Epidemiol. 1972 Jan;95(1):26-37.
[40]
Biss K, Taylor CB, Lewis LA,
Mikkelson B, Hussey LK, Jey-Ho K. The Masai’s Protection Against
Atherosclerosis. Pathol Microbiol (Basel). 1970;35(1):198-204.
[41]
Mbalilaki JA, Masesa Z, et al. Daily
energy expenditure and cardiovascular risk in Masai, rural and urban Bantu
Tanzanians. Br J Sports Med. 2010 Feb;44(2):121-6.
[42]
Westman EC, Feinman RD,
Mavropoulos JC, Vernon MC, Volek JS, Wortman JA, Yancy WS, Phinney SD. Low-carbohydrate
nutrition and metabolism. Am J Clin Nutr. 2007 Aug;86(2):276-84.
[43]
Gillman MW, Cupples LA, Gagnon D,
Millen BE, Ellison RC, Castelli WP. Margarine intake and subsequent coronary
heart disease in men. Epidemiology. 1997 Mar;8(2):144-9.
[44]
Hamazaki T, Okuyama H. The Japan
Society for Lipid Nutrition recommends to reduce the intake of linoleic acid. A
review and critique of the scientific evidence. World Rev Nutr Diet.
2003;92:109-32.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára