Je človek bylinožravec alebo mäsožravec? Táto otázka sa
pomerne často rieši na rôznych blogoch, najmä vegetariánmi a vegánmi (nič proti vám), ktorí ponúkajú
niekoľko "dôkazov", že sme skôr bylinožravce???
Prepáčte za výraz, ale čo je to za HLÚPOSŤ? Samotná otázka je
chybná. Človek je VŠEŽRAVEC!!! Bodka. Typické všežravce sú napríklad prasatá a
my máme veľmi podobný tráviaci trakt ako oni.
Je až smiešne, aké argumenty sú používané pre naše spojenie
s bylinožravcami. Ľudia, ktorí ich píšu zjavne nepoznajú slová ako evolúcia či
paleontropológia. Samozrejme, že nemáme zuby a tráviaci trakt presne ako mäsožravce,
ale máme 4 ŽALÚDKY ako krava? Máme tak veľké slepé črevo (caecum, nie appendix) ako bylinožravce? Konzumujeme potravu 8 hodín denne ako gorila?
NIE, NIE a NIE!
Dokonca, ak by sme išli do detailov, tak v skutočnosti je náš tráviaci trakt oveľa bližší mäsožravcom než bylinožravcom. Tu si môžete pozrieť porovnanie medzi tráviacim traktom človeka, psa a ovce, ktoré uviedol Walter L. Voegtlin, zakladateľ Paleo výživy, v roku 1975 vo svojej knihe The Stone Age Diet.
Človek má asi 5-násobnú dĺžku tráviaceho traktu ako je dĺžka
jeho tela a 4-násobnú dĺžku tenkého čreva ako je dĺžka jeho tela.
Mäsožravec (pes) má asi 7-násobnú dĺžku tráviaceho traktu
ako je dĺžka jeho tela a 6-násobnú dĺžku tenkého čreva ako je dĺžka jeho tela.
Bylinožravec (ovca) má asi 27-násobnú dĺžku tráviaceho
traktu ako je dĺžka jeho tela a 25-násobnú dĺžku tenkého čreva ako je dĺžka jeho tela.
Navyše, dĺžka tráviaceho traktu človeka predstavuje len 60% z dĺžky tráviaceho traktu
rovnako veľkého primáta (opice)
(Aiello, Wheeler, 1995).
Pritom opice nie sú typické bylinožravce a mnohé druhy opíc konzumujú významné množstvá hmyzu a červov, z ktorých získavajú živočíšne bielkoviny.
Pár ďalších príkladov, prečo nie sme bylinožravce
1. Naše zuby síce nie sú tak ostré ako majú mäsožravce a nemáme
rovnakú ústnu dutinu a zloženie slín ako pes či lev (ale ani ako bylinožravce),
ale menšie stoličky u H. erectus, H. neanderthalensis a H. sapiens a úprava
ústnej dutine sa spájajú s adaptáciou na varenú stravu (Lucas et al., 2006), nie s konzumáciou rastlín. Svetový líder na výskum zubov
medzi antropológmi, Peter Ungar, tvrdí, že človek je evolučne adaptovaný na
zvládanie mäsa a mäso bolo pravdepodobnejšie kľúčovou tuhou stravou u prvých
HOMO než rastliny (Ungar, 2004).
2. Analýzy pomeru stroncia a vápnika (Sr/Ca) v kostiach a
analýzy uhlíkových izotopov (13C/12C) v zubnej sklovine odhalili prítomnosť
všestrannej stravy už u Australopithecus robustus (Sillen, 1992; LeeThorp et al., 1994). Pričom mäso a orgány boli veľmi dôležitou súčasťou celej
evolúcie (Milton, 1999).
3. Konzumácia živočíšnych potravín (mäso, orgány), orechov,
vysoko kalorického ovocia či podzemných hľúz a pravdepodobne aj varená strava
prispeli k skráteniu tráviaceho traktu, čo prispelo a výrazne uľahčilo prudký
vývoj a zväčšenie mozgu (Aiello, Wheeler, 1995). Bylinožravce majú dlhší tráviaci trakt,
pretože sa spoliehajú najmä na energiu získanú z fermentácie vysoko vlákninovej
surovej stravy. Kvôli tomu musia stráviť viac času kŕmením. Krava, ovca či koza
sa väčšinu dňa pasie. Opice strávia 4-7 hodín prežúvaním potravy, zatiaľ čo
človek nim strávi menej ako 1 hodinu denne (Wrangham a Carmody, 2010). Gorila sa dokonca kŕmi 8,8 až 10 hod. denne.
Ak
by si chceli naši predkovia Australopithecus afarensis, Paranthropus boisei a Homo habilis zachovať svojich 30 až 40 miliárd neurónov
v mozgu na surovej strave, museli by stráviť 7 hod. denne jedením. Homo erectus
by si svojich 62 miliárd neurónov v mozgu zachoval len pri 8 hodinovej konzumácii surovej stravy každý deň. Homo heidelbergensis, Homo neanderthalensis
a Homo sapiens by museli stráviť okolo 9 hod. denne konzumáciou surovej stravy,
aby si mohli dovoliť 76 až 86 miliárd neurónov v mozgu (Fonseca-Azevedo
a Herculano-Houzel, 2012). Máte čas 9 hodín denne jesť napr. surovú
zeleninu?
4. Áno, nemáme pazúry! Ale máme kopytá?
Záver
Sme VŠEŽRAVCI. Každý, kto vám povie niečo iné, nevie o čom
hovorí a sú to len jeho vytúžené názory. Osobne síce obhajujem živočíšne
potraviny z tradične a divoko žijúcich zvierat, ale tiež vysoko obhajujem
tradične dopestovanú zeleninu, ovocie, orechy, semená, hľuzy, byliny a
čiastočne aj správne pripravené obilniny a strukoviny. Takže jedzte SKUTOČNÉ JEDLO a neriešte či ste bylinožravec, alebo mäsožravec....
P.S. A čo vaše názory? Čo sme podľa VÁS?
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára