Druhý článok
môjho 4.kroku ku zdraviu- Konzumujte dostatok správnych tukov. V prvom rade
chcem ešte povedať, že na tému tuky a cholesterol by som mohol napísať celú
knihu a už teraz sú moje články dlhé. Aj preto som tento krok rozdelil do 4
článkov. Detailnejšie informácie môžete získať, ak kliknete na modrou farbou
vyznačené texty. Avšak ani zďaleka nepíšem všetky dôležité informácie, preto
pokiaľ sa vám zdá, že niečo dôležité chýba alebo vám niečo nie je jasné, kontaktujte ma prosím cez tento link.
Čo je to vlastne cholesterol?
Cholesterol,
máme sa ho obávať? Prečo nás všade strašia s cholesterolom a čo nám
ešte nepovedali? Čo je teda cholesterol?
Cholesterol
patrí medzi nasýtené tuky. Je základným stavebným prvkom všetkých steroidných hormónov
a nachádza sa v každej telesnej bunke, konkrétne v bunkových
membránach. Bez neho by sme proste neprežili. Cholesterol má hneď niekoľko
dôležitých funkcií, medzi ktoré patria:
- Je potrebný pre tvorbu bunkových membrán
- Je základom pre steroidné hormóny (pohlavné hormóny a hormóny nadobličiek)
- V pokožke sa z neho tvorí vitamín D
- Je nevyhnutný pre tvorbu žlčových kyselín, ktoré vám pomáhajú tráviť tuk
- Zlepšuje pamäť
- Je základom pre neurologickú funkciu
Cholesterol sa tvorí asi na 75% v pečeni bez ohľadu na
to, čo zjete. Ak by ho pečeň nevytvorila, neprežili by ste. Ak nezjete nič, čo
obsahuje cholesterol, telo si ho aj tak vytvorí podľa potreby. Napríklad, obsah
cholesterolu vo vaječnom žĺtku je taký vysoký, že konzumáciou 1 vajca
dosiahnete „denný odporúčaný strop“. Avšak, cholesterol vo vajci vaše telo
vôbec neuskladňuje v tele. Telo ho proste krásne využije pre stavbu hormónov a
iných dôležitých procesov v tele.
Dokonca v
jednej štúdií dopadli vajcia lepšie ako ovsené vločky. Jediný
cholesterol, ktorý vám škodí, je zoxidovaný cholesterol, ktorý sa nachádza
napríklad vo vajciach, ktoré smažíte na rafinovaných olejoch pri vysokých
teplotách, ale hlavne ten v technologicky spracovaných potravinách.
Napríklad výrobky z obsahom vajca, čo sú rôzne keksy, pečivo a iné
sladkosti, majú v sebe veľmi zoxidovaný cholesterol.
Prečo by ste mali konzumovať výlučne
domáce vajcia?
Čo sa týka
vajca, veľký rozdiel je aj odkiaľ vajce pochádza. Výskumy z roku 2007 ukázali, že domáce
vajcia majú oproti vajciam z konvenčného chovu:
- O tretinu menej cholesterolu
- O štvrtinu menej nasýtených tukov
- O dve tretiny viac vitamínu A
- 2x viac omega-3
- 3x viac vitamínu E
- 7x viac betakaroténu
Podobné
výsledky dosiahnete aj pri mäse a mliečnych výrobkoch, preto je dôležité odkiaľ potravina pochádza. Navyše, zabudnite na omega-3 vajcia. Takú hlúposť
som už dávno nepočul. Tie zoxidované omega-3 krmivá čo dávajú žrať sliepkam vám
skôr ublížia. Ako marketingový ťah je to však geniálny nápad. Pravdepodobne sa
to aj predáva.
Okrem toho, podľa britskej štúdie je pri kupovaných vajciach riziko salmonely 23,4%
(moja sesternica by vám vedela rozprávať, po nedávnom použití kupovaných vajec
v tiramisu, o následných problémoch s tráviacim traktom a hospitalizácii v
nemocnici). Pri organických vajciach je riziko podľa štatistík asi 4,4%
a pri vajciach od sliepok z voľného výbehu je riziko 6,5%.
Americká štúdia zasa ukázala, že salmonela sa nachádzala len 0,003% vajec.
Zaujímavé je, že mnoho ľudí sa bojí kupovať vajcia z tržnice, pretože sa boja,
že sú staré. Paradoxom však je, že tie v obchode sú staré a tie z tržnice vám
vydržia mesiace. Ľudia sa tiež boja konzumovať vajcia surové zo strachu pred
salmonelou. Pri kupovaných vajciach by som sa bál aj ja, aj keď vyššie zmienená
americká štúdia hovorí niečo iné. Domáce vajcia sú však ideálnym nástrojom, ako
začať s konzumáciou surových vajec.
Zapamätajte si
teda, že cholesterol z vajca, dokonca kupovaného, sa vám nevstrebáva okamžite v
tele a pokiaľ sa jedná o domáce vajcia, tak ani z dlhodobého hľadiska. Jedna
štúdia ukázala, že skupina, ktorá denne konzumovala domáce vajcia,
nezaznamenala žiadne zvýšenie cholesterolu. Skupina, ktorá konzumovala vajcia z bežného
(konvenčného) chovu, mierne zvýšila svoj celkový cholesterol a aj svoj „zlý“
LDL cholesterol. Čiže cholesterolu sa môžete báť iba z kupovaných vajec.
Ja sám
konzumujem skoro dennodenne (okolo 1 000 ročne) na raňajky domáce surové vajíčka a nemám žiadny problém, práve
naopak, dodáva mi to množstvo energie. Pokiaľ si však vajíčka chcete pripraviť
tepelne, použite extra panenský kokosový olej a urobte ich len zľahka pri
nižších teplotách. Ak máte domáce vajcia, jedzte pokojne aj 3-5 denne, podľa vašej
váhy a zamestnania (športovci môžu viac). Ak máte kupované, viac ako 1 žĺtok
denne, dokonca 2 až 3 týždenne, vám neodporúčam. Navyše, pokiaľ máte dostatok
bielkovín z iných zdrojov, bielka pokojne zahoďte a konzumujte len
žĺtka. Musíte však výlučne domáce vajcia.
Čo vám v skutočnosti zvyšuje
cholesterol?
Hlavným
vinníkom zvyšovania cholesterolu sú v skutočnosti trans mastné tuky (margaríny,
stužené tuky, rafinované oleje) a sacharidy, čiže cukry (obilniny, zemiaky,
cestoviny, ryža). Čím viac konzumujete sacharidy (hlavne s vysokým glykemickým
indexom), tým viac sa vám zvyšuje cholesterol, pretože tvorba cholesterolu v pečeni
je ovplyvnená hladinou inzulínu, ktorý stimulujte hlavný enzým pre tvorbu
cholesterolu v pečeni (tento enzým inhibujú statíny). Preto keď
zoptimalizujete hladinu inzulínu, automaticky zoptimalizujete váš cholesterol.
Tu by som chcel pridať vysvetlenie pre tých, ktorí si mýlia pojem sacharidy.
Sacharidy sú
vlastne cukry.
Monosacharidy (jednoduché cukry) sú:
-glukóza (hroznový
cukor)-ovocie, med, takmer vo všetkých rastlinách
-fruktóza-
ovocie, med, takmer všetky rastliny
-galaktóza-
uvoľňuje sa počas trávenia, základ mliečnych cukrov
Disacharidy (dvojité cukry) sú:
-sacharóza(trstinový
cukor)- cukrová repa, cukrová trstina, ovocie, javorový sirup
-laktóza(mliečny
cukor)-mlieko a mliečne produkty
-maltóza-
obilie, sladové pečivo
Polysacharidy (niekoľkonásobné cukry) sú:
-amylóza-
škrob, obilie, zemiaky
-amylopektín (rastlinný
škrob)- škrob, obilie, zemiaky, zahusťovacie prostriedky
-glykogén (živočíšny
škrob)-pečeň, mäso
-inulín-
niekoľkonásobná fruktóza neobsahujúca vodu, napr. v artičokách
Čiže každé zrno
a škrob ako pšenica, ryža, jačmeň, amarant, quinoa, bulgur, kuskus, proso (pšeno),
krupica, ovos, špalda, pohánka, raž (žito), zemiaky či cestoviny z vymenovaných
obilnín sú iba cukry. Niektoré majú
nižší glykemický index, iné vyšší. Stále však provokujú vylučovanie inzulínu.
Ako vzniklo cholesterolové klamtvo
a prečo sa udržuje?
Vráťme sa však
ku cholesterolu. Toto veľké „cholesterolové klamstvo“ začalo asi pred 100 rokmi, keď nemecký patológ
Rudolph Virchow skúmal cievne usadeniny mŕtvol. Prišiel k záveru, že
cholesterol v krvi vedie k rozvoju usadenín na cievach. Medzitým,
v roku 1913 v súčasnom Petrohrade, ruský vedec Nikolaj Nikolajevič
Aničkov kŕmil králiky cholesterolom a určil, že to vedie k vzniku aterosklerotických
zmien.
Nikto mu asi
nepovedal, že králiky sú čisto bylinožravce a prirodzene nekonzumujú
cholesterol vo svojej typickej strave. Pritom. Vtedy bohužiaľ vznikol názor, že
konzumácia cholesterolu vedie k usadeninám na cievach. Žiadna štúdia však doteraz nepreukázala, že zvýšená
konzumácia cholesterolu a nasýtených tukov má súvislosť s vyšším rizikom
srdcovo-cievnych ochorení.
Napriek tomu je
cholesterol multi miliardový biznis, ktorý má hodnotu
okolo 29 miliárd dolárov a len v USA to je 19 miliárd. Na liečbu
cholesterolu sa predpisujú lieky známe ako statíny. Moja stará mama napríklad
berie Torvacard, jeden z množstva liekov obsahujúcich statíny.
Čo sú statíny?
Sú to inhibítory (spomalovače) HMG-CoA reduktázy, čo je enzým, ktorý vytvára
v pečeni cholesterol. Statíny blokujú tento enzým. V USA sa stal
z toho taký biznis, že vláda vo svojom programe s názvom National
Cholesterol Education Program (národný vzdelávací program o cholesterole),
znížila odporúčanú hladinu 130 mg/100ml LDL cholesterolu v krvi,
ktorá bola považovaná ešte v roku 2004 za bezpečnú, na menej ako 100 mg,
dokonca 70 pre ľudí zo zvýšeným rizikom.
Statíny však
neblokujú iba HMG koenzým A, ktorý katalyzuje prvý krok v 25-krokovom
procese, ktorý produkuje cholesterol. Tento krok je totiž prvý krok
v syntéze mnohých iných dôležitých biologických látok, napríklad koenzýmu
Q10, ktorý sa nachádza v najvyššej koncentrácii v srdci a hrá
dôležitú úlohu v produkcii mitochondriálnej energie, pričom je to
dôležitý antioxidant.
Statíny tiež
zasahujú do mechanizmov pre bunkovú signalizáciu, ktoré sú sprostredkované tzv.
G- proteínmi a ktoré organizujú metabolické odpovede k stresovým
podmienkam. Statíny majú priamy súvis s viac ako 300 vedľajšími účinkami
ako anémia, neuropatia, svalové problémy, hepatická dysfunkcia, sexuálna
dysfunkcia, acidóza, potlačenie imunitného systému atď.
Čo sa teda týka
cholesterolu, statíny nie sú riešenie a cholesterol zo skutočných potravín pre vás vôbec nie je škodlivý
a nemusíte sa ho báť. Práve naopak, potrebujete ho pre zachovanie zdravia.
Váš celkový cholesterol vôbec nie je podstatný pokiaľ nie je vyšší ako 330
mg/100ml. Najdôležitejšie číslo je však pomer vášho „dobrého“ HDL cholesterolu,
k celkovému cholesterolu. Ten by mal byť
vyšší ako 24%. Ak je nižší ako 10%, máte problém. Zároveň, pomer
triglyceridov v krvi ku HDL cholesterolu by mal byť nižší ako 2.
Pokiaľ chcete
skutočne vyriešiť váš problém s cholesterolom, začnite konzumovať skutočné potraviny, v správnych kombináciách a
optimalizujte hladinu inzulínu. Vyhýbajte sa teda hlavne jednoduchým a skrytým
sacharidom, začnite cvičiť, doprajte si dostatok správnych tukov, omega-3 mastných kyselín, prípadne lecitínu.
Prestaňte sa
teda báť cholesterolu. Cholesterol je váš najlepší priateľ a pokiaľ ho
konzumujete zo správnych zdrojov, tak výrazne podporujete svoje zdravie
a úroveň vašej energie. Začnite teda konzumovať správny cholesterol
(z domácich vajec, mlieka, mäsa) a urobte tak ďalší krok ku zdraviu. Tretí článok o nasýtených tukoch si môžete prečítať tu.
Ja som rada, že máme domáce vajíčka. Nejde o to, že by sme vďaka tomu ušetrili nejako veľa peňazí, ale o to, že tak máme kvalitnú potravinu. Okrem sliepok chováme ešte králiky a mňa by sa páčilo aj prasa, ale to už je veľa náročné. Králikom a sliepkam nasypem kŕmenie , dám im vodu a občas vykydám a to je všetko.
OdpovedaťOdstrániť