Tretí článok
môjho 4.kroku ku zdraviu- Konzumujte dostatok
správnych tukov. Predchádzajúce články si môžete prečítať tu.
Prečo nám zakazujú nasýtené tuky?
Lekári nám
všeobecne zakazujú hlavne nasýtené tuky (čiže aj cholesterolu), ktoré sa
nachádzajú najmä vo vajciach, mäse, mlieku a mliečnych výrobkoch, masle,
kokosovom oleji, palmovom oleji, bravčovej masti, hovädzom loji či smotane.
Prečo to tvrdia? Ťažko povedať, možno preto, že ľudia so zdravotnými problémami
majú väčšinou nadváhu a zvýšené hladiny cholesterolu a triglyceridov v krvi, a
tým pádom vzniká snaha o zníženie celkového energetického príjmu (tuky
majú najvyšší energetický obsah = 9,3kJ v 1g, oproti sacharidom
a bielkovinám = 4,1kJ v 1g) a o vylúčenie potravín, ktoré prirodzene
obsahujú najvyšší podiel týchto látok.
Vy už však
viete, že rozhodujúca vec nie je obsah týchto látok v konkrétnych
potravinách, ale spôsob akým sa metabolizujú tieto látky v organizme a ako ich
telo vie využiť. V prípade správnych tukov to telo vie bez problémov.
Samozrejme, že lekári sa toto učia v školách, ktoré mimochodom sponzorujú
farmaceutické firmy a posielajú svojich ľudí, aby ich školili. Z tohto vôbec
neobviňujem lekárov, pretože sú tak vyškolení a nič tým nepokazia, keď sa držia
starých „právd.“ Poprosil by som však o väčšiu snahu v oblasti vzdelávania sa v
naturopatii.
Ak by ste
pochybovali o tom, že farmaceutické firmy školia lekárov, tak vedzte, že
len pred pár dňami Arkansaský súd uznal farmaceutický gigant Johnson&Johnson vinným
z klamlivého marketingu o antipsychotickom lieku Risperdal. Firma
zamlčala jeho vedľajšie smrteľné účinky a samovražedné sklony, ktoré liek
spôsobuje. Firma musí zaplatiť 5 000 dolárov za každý z 240 000
predpisov, ktoré boli vydané a ďalších 2 500 za viac než 4 500 listov,
ktoré posielali lekárom v Arkansase, v ktorých ich nabádali
k predaju tohto lieku.
Množstvo
lekárov takto v nevedomosti predpisovalo tento liek. Firma ďalej dotovala
opatrovateľské domy desiatkami miliónov dolárov, aby starým ľuďom podávali
tento liek, napriek tomu, že na trhu boli lepšie a lacnejšie možnosti.
Johnson&Johnson musí dokopy zaplatiť 1,2 miliardy dolárov a spolu za
posledné roky to je už viac ako 2 miliardy.
Vlastne, aby
som bol presný, lekári nám vlastne odporúčajú nasýtené tuky a potom nám
ich zakazujú. Ako je to možné? Stačí si „spomenúť“ na svoje začiatky. Najdôležitejšie
jedlo, aké kedy existovalo a existuje, a ktoré vám odporučí každý
lekár, je materské mlieko. Pritom tuk v materskom mlieku obsahuje až 54% nasýteného tuku. Akonáhle
dieťa vyrastie, zrazu to je preň škodlivé? Zaujímavé! Pochopte, že 66% mozgu je
tuk, prevažne nasýtený tuk a cholesterol. Viac ako 50% všetkých bunkových
membrán je z nasýteného tuku. Preto nie je náhoda, že znížený príjem tukov je
spojený so zvýšeným rizikom Alzheimerovej choroby, demencie či niektorých
druhov rakoviny.
7 výhod nasýtených tukov
- Znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení – zavedenie nasýtených tukov do stravy redukuje zložku zvanú lipoproteín (a), ktorá súvisí s rozvojom srdcových chorôb. Nové výskumy dokazujú, že ženy, ktoré jedli najviac nasýtených tukov, zhodili najviac kilogramov
- Zosilňujú kosti – bez nasýtených tukov nie je vápnik správne usmernení do kostí, podobne nie je správne usmernený bez vitamínu D a K. Vápnik v podobe doplnkov výživy je jeden z najväčších biznisov v USA, ktorý sa hromadne predpisuje v megadávkach až do 2000 mg denne pri liečbe artritídy a osteoporózy. Avšak takýto vápnik vaše telo nevie usmerniť a ukladá ho do tkanív = vápenatenie kostí, svalov, šliach, pretože tieto ochorenia v skutočnosti nie sú spôsobené nedostatkom vápnika.
- Zlepšujú zdravotný stav pečene – nasýtené tuky chránia pečeň pred alkoholom a liekmi. Hlavne liekmi proti bolesti.
- Liečia pľúca – povrch pľúc je 100% nasýtený tuk a bez neho pľúca nemôžu správne fungovať. Bez nich sú pľúca oveľa náchylnejšie na zápaly.
- Liečia mozog – keďže sa mozog skladá prevažne z cholesterolu a nasýtených tukov, bez nich nemôže správne fungovať. Spolu s pečeňou je mozog „najtučnejší orgán“ ľudského tela.
- Zlepšujú nervovú signalizáciu – niektoré nasýtené tuky, najmä tie v masle, masti, kokosovom oleji a palmovom oleji, fungujú ako poslovia signálov, ktoré ovplyvňujú metabolizmus, vrátane takých kritických úloh, akým je správne vylučovanie inzulínu.
- Zosilňujú imunitný systém – nasýtené tuky objavené v masle a kokosovom oleji (kyselina myristová a laurová) hrajú kľúčovú rolu v imunitnom systéme. Pokiaľ biele krvinky stratia tieto látky, znižuje sa ich schopnosť rozpoznať nepriateľa ako baktérie, vírusy a plesne.
Bohužiaľ však
tieto jeho nepresné údaje spôsobili nový trend, ktorý sa tiahne až dodnes.
Dokonca vďaka nepresným tvrdeniam Dr. Keysa, v roku 1960 American Heart
Association (Americká asociácia srdca) zmenila svoj názor na tuky a začala
ich považovať za nebezpečné, napriek tomu, že ešte v roku 1957 mala opačný
názor.
V skutočnosti
nie je nasýtený tuk ako nasýtený tuk. Existuje mnoho druhov nasýtených tukov
podľa dĺžky uhlíkových reťazcov. Tie najlepšie sú kyselina laurová, palmitová
a steárová. Už je dávno známe, že kyselina steárová (objavená v kakau
a živočíšnych tukoch) nemá žiadny efekt na váš cholesterol a vlastne
sa mení v pečeni na mononenasýtenú kyselinu olejovú (olivový olej). Zvyšné
dve, kyselina palmitová a laurová síce zvyšujú cholesterol, ale oveľa viac
zvyšujú „dobrý“ HDL cholesterol ako „zlý“ LDL cholesterol, čím vlastne znižujú
riziko srdcových ochorení.
Do dnešného dňa
si mnohí lekári a vedci, ktorí veria „dogme“ o škodlivosti nasýtených
tukov, nevedia vysvetliť, prečo napríklad Eskimáci, ktorí konzumujú prevažne
nasýtené tuky a cholesterol z mäsa tuleňov, divej zveri a veľrýb,
majú najnižší výskyt ischemickej choroby srdca. Ich strava pozostáva zo 75%
nasýtených tukov. Okrem nich aj iné skupiny obyvateľstva, ktoré konzumujú
prevahu nasýtených tukov a cholesterolu majú minimálny výskyt srdcových
problémov.
Kmeň
|
Hlavná strava
|
Percento nasýteného tuku
|
Masajovia v Keni/Tanzánii
|
Mäso, mlieko, krv
dobytka
|
66 percent
|
Inuiti (Eskimáci) v
Arktíde
|
Tulenie
a sobie mäso, podkožný tuk (blubber)
|
75 percent
|
Rendille kmeň v
Keni
|
Ťavie mlieko, mäso,
krv
|
63 percent
|
Tokealu, atolové
ostrovy v teritóriu Nového Zélandu
|
Ryby a kokosové
orechy
|
60 percent
|
Čo je ďalší faktor, ktorý rozhoduje
o vašom zdraví?
Jedným
z vysvetlení je, že napríklad Eskimáci majú zároveň v strave vynikajúci
pomer omega-3 ku omega-6 mastným kyselinám. Tým sa dostávame k ďalšiemu
dôležitému faktoru pre vaše zdravie.
Veľmi podstatný
faktor je váš pomer medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami.
V bežnej strave, ktorú konzumuje väčšina obyvateľstva (fast food, bufety,
reštaurácie, polotovary, technologicky spracované potraviny), je tento pomer od
1:10 až do 1:50 v prospech omega-6 mastných kyselín, čo predstavuje
obrovské riziko kardiovaskulárnych ochorení. Z čoho vzniká takýto nepomer?
To sa dozviete
v pokračovaní tohto článku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára