Štvrtý článok
môjho 4.kroku ku zdraviu- Konzumujte dostatok správnych tukov. Predchádzajúce články si môžete prečítať tu.
Moje krvné testy
Ešte predtým
ako sa napojím na koniec 3.článku,
chcem vám niečo povedať. Včera som bol na krvných vyšetreniach, aby som si
potvrdil správnosť svojich tvrdení a svojej niekoľkoročnej stravy, ktorá
ma zbavila miernej nadváhy a všetkých zdravotných problémov. Medzitým, ako
som vypustil tretí článok a začal písať tento článok som si išiel pre výsledky.
Včerajší test
na indikán v moči, ktorý určuje zvýšenú toxicitu v tráviacom trakte
vplyvom narušeného trávenia bielkovín a konzumáciou nesprávnych druhov
potravy, bol pekne negatívny. Čo sa týka krvi, všetko bolo krásne. Samozrejme,
že vzhľadom na to, aby mohol farmaceutický priemysel predávať statíny, znížila
sa odporúčaná hladina cholesterolu zo 6 mmol/L na 5. Ja som mal 5,12.
Paradoxom je,
že sestrička mi povedala, že: „všetko je v poriadku, len máte mierne
zvýšený cholesterol.“ Asi viete, čo som si pomyslel. Ďalšia zarážajúca vec pre
mňa bola, keď som uvidel, že HDL a LDL hodnoty tam nie sú. Preto idem
znova v pondelok na ďalší odber, pretože celkový cholesterol ma nezaujíma.
Chcem však poďakovať svojej doktorke pani Marte Kohútovej a pani sestričke
za veľmi milý a poctivý prístup. Moje výsledky boli nasledovné. Na svoju
obhajobu však chcem povedať, že ako profesionálny športovec, som už 3 týždne
zranený a kvôli prasknutej chrupavke a vode v kolene, som už 3
týždne nemal žiadny pohyb, takže výsledky sú asi horšie:
Krvné vyšetrenie- Martin Chudý 19.4.2012
|
||||
Názov metódy
|
Výsledky
|
Referenčné medze
|
Jednotky
|
Skutočné riziko podľa Dr. Josepha Mercolu
|
Lipidové parametre
|
||||
S_Cholesterol
|
5,12 =
197,88 mg/dL
|
2,90-5,00
|
mmol/l - milimol/l
|
Nad 300-330 mg/dL = 7,76 -
8,64 mmol/l
Keď je pomer HDL/celkový
cholesterol – menej ako 24%
|
S_Triglyceridy
|
0,38 =
33,687 mg/dL
|
0,10-1,70
|
mmol/l - milimol/l
|
Keď je pomer TGL/ HDL –
nad 2
|
Metabolity
|
||||
S_Glukóza
|
4,2 =
75,6 mg/dL
|
4,1-5,9
|
mmol/l - milimol/l
|
Viac ako 100 mg/dL
|
FW 1 hod.
|
10
|
1-11
|
mm
|
|
FW 2 hod.
|
18
|
3-21
|
mm
|
|
Krvný obraz
|
||||
Leukocyty WBC
|
6,22
|
3,8-10,6
|
x10 Ù 9/l
|
|
Erytrocyty RBC
|
5,15
|
4,4-5,9
|
x10 Ù 12/l
|
|
Hemoglobín HGB
|
148
|
130-180
|
g/l –
gram/ liter
|
|
Hematokrit HCT
|
0,420
|
0,400-0,520
|
||
Str.ob.ery MCV- Stredný objem erytrocytov
|
82,1
|
80-100
|
fl - femtoliter
|
|
Farb.ery MCH – farbivo
|
28,7
|
28-36
|
pg (pikogram)
|
|
Str.far.k. MCHC- Stredná
koncentrácia hemoglobínu v erytrocyte
|
350
|
320-360
|
g/l –
gram/ liter
|
|
Trombocyty PLT- krvné doštičky
|
233
|
120-380
|
x10 Ù 9/l
|
|
Tr.str.ob MPV- stredný
objem trombocytov
|
6,5
|
5,0-10,0
|
fl - femtoliter
|
Podľa svojich výsledkov
by som asi mal „začať“ jesť viac sacharidov, pretože mám až veľmi nízky cholesterol,
optimum je nad 200 mg/dL. Jedna štúdia vedená na 41 000 ľuďoch zistila, že tí,
ktorí vďaka statínom znížili cholesterol na minimum, mali zvýšené riziko
rakoviny, zatiaľ čo iná štúdia ukázala, že nízky cholesterol má prepojenie
s Parkinsonovou chorobou.
Ďalej chcem
doplniť, že okrem trans mastných kyselín a sacharidov je veľkým vinníkom
zvýšenia cholesterolu, a v USA vinník nadváhy číslo 1, a tým
pádom aj pôvodca väčšiny civilizačných ochorení, fruktóza.
Konkrétne HFCS (High fructose corn syrup), ktorý je v USA vyrábaný z GMO kukurice a je
napchatý vo fast foode, džúsoch (Capri- Sonne), diétnych nápojoch, sladených
vodách (Coca Cola), cereáliách a ďalších technologicky spracovaných
produktoch.
Je to obdoba „nášho“
glukózovo-fruktózového sirupu. U nás by nemal byť GMO (asi ale je), ale
funkciu má tú istú, vytvoriť závislosť. Maximálna denná konzumácia fruktózy by
mala byť do 25g, ideálne do 15g. Fruktóza sa metabolizuje až v pečeni a až potom sa premieňa na tuk.
Okrem toho z nej tukovatie pečeň, čo je veľmi nebezpečné.
Chcem ešte
vysvetliť svoj slabo vysvetlený záver tretieho článku. Ďakujem pánovi „Banbymu“ (v diskusii na sme.sk) za upozornenie.
Takže pokiaľ máte cholesterol väčší ako 330 mg/100ml = 330 mg/dL, ste
v riziku. U nás sa však používa hodnota mmol/L. Sám nechápem všetkým
prevodom, ale po preštudovaní rôznych dokumentov som zistil toto (jedná sa však
o medicínske odporúčania):
Triglyceridy:
Optimálne-
nižšie ako 150 mg/dL = 1,69 mmol/L
Zvýšená hladina-
150-199 mg/dL = 1,69-2,25 mmol/L
Vysoká hladina-
viac ako 200-499 mg/dL = 2,26-5,63 mmol/L
Veľmi vysoká
hladina- viac ako 500 mg/dL = 5,64 mmol/L
1 mmol/L = 88,65
mg/dL
Cholesterol:
Optimálne-
nižšie ako 200mg/dL = 5,17 mmol/L
Zvýšená hladina-
200-239 mg/dL = 5,17-6,18 mmol/L
Vysoká hladina-
viac ako 240 mg/dL = 6,21 mmol/L
1 mmol/L = 38,65
mg/dL
Cukor:
1 mg/dL = 18 x
mmol/L
1 mmol/L = mg/dL
/18
Keď vydelíte
hodnotu HDL cholesterolu k celkovému cholesterolu, malo by to byť viac ako
24%, pod 10% máte problém.
Príklad HDL = 2
mmol/L, celkový = 6 mmol/L, takže 2 / 6
= 0,33333 x 100 = 33,3333%
Pomer
triglyceridov a HDL by mal byť menej ako 2.
Príklad TGL = 1
mmol/l, HDL = 2 mmol/L – 1 / 2 = 0,5
Ďalej chcem
povedať, že aj včera po odbere som mal svoje typické raňajky- 3 surové domáce
vajcia (chováme sliepky). Dnes pre istotu 4 vajcia + ½ dcl olivového oleja, 1PL
požutých ľanových semiačok (inak iba prejdú tráviacim traktom), 10g masla, 5g
jablčnej vlákniny (pektín). Kokosový olej alebo strúhaný kokos som dnes nemal
a ani proteín, ktorým si to osladzujem. Ten už nemám dlhšie. Tí, ktorí to
chcú skúsiť, však odporúčam si ho zohnať.
Samozrejme ráno
5g sójového granulového lecitínu a bohužiaľ už druhý deň nemám tekutý rybí olej
z lekárne, ktorým by som inak raňajky zapil. Momentálne otec chystá domáce
„skutočné“ klobásy k mojim pondelňajším 23.narodeninám. Recept tu.
Ešte chcem
povedať, že keď som išiel od svojej doktorky, volal som otcovi či kúpil
zeleninu. Povedal mi, že nekúpil, pretože bola škaredá a pani pred ním
v obchode vyložila 3 hlávkové šaláty z košíka kvôli hnilobe.
Našťastie som presne v tom momente išiel okolo jedného stánku
v Považskej Bystrici pod SPŠ, tak som k nemu zabočil.
Kúpil som 2
domáce krásne uhorky za 1,30 za kus, krásne 3 veľké domáce papriky po 3,50 za
kg a 2 veľké domáce hlávkové šaláty za 0,50 za kus. Platil som 2,90e
a chcem povedať, že tie šaláty boli také veľké, čisté a krásne, že
také ste určite už dlho nevideli. Minimálne celú zimuJ a na
rozdiel od toho hlávkového šalátu z Belgicka, čo som kúpil v Nitre
v bežnom supermarkete, neboli malé, zhnité a nemusel som odtrhnúť
polovicu listov. Už sa teším ako si z tej zeleninky urobím šalát k morčaciemu
mäsu na obed (mäso nemám domáce,
preto ho marinujem 4-6 hodín v pive, aby sa zbavilo antibiotík
a hormónov, čo pichajú zvieratám), šalát so syrom na olovrant a šalát
k praženici na večeru.
Medzitým som
mal na desiatu svoj obľúbený pokrm- Tvarohovú mňamku (250g tvarohu, 250g
bieleho plnotučného jogurtu, 1 banán, ½ dl olivového oleja, 10g masla, 50g
horkej čokolády 86%, 1PL požutých ľanových semiačok, 5g špaldových otrúb, 5g
jablčnej vlákniny. Všetko rozmixovať v mixéri). Pred spaním 0,5l originál
kefíru z kefírových zŕn vytvoreného zo skutočného mlieka z mliekomatu
s dvojdňovou zárukou.
Cieľom nebolo
robiť vám chúťky, ale dať vám približnú predstavu o skutočných jedlách. Ešte poznámka. Na tržnici kúpite 10 domácich vajec za 1,50e
a menej.
Vráťme sa však
ku 4.kroku ku zdraviu- Konzumujte dostatok správnych tukov. Už viete, že cholesterol
a správne nasýtené tuky sú váš priateľ. Nadviažem teda na koniec 3.článku.
Do dnešného dňa
si mnohí lekári a vedci, ktorí veria „dogme“ o škodlivosti nasýtených
tukov, nevedia vysvetliť, prečo napríklad Eskimáci, ktorí konzumujú prevažne
nasýtené tuky a cholesterol z mäsa tuleňov, divej zveri a veľrýb,
majú najnižší výskyt ischemickej choroby srdca. Ich strava pozostáva zo 75%
nasýtených tukov. Okrem nich aj iné skupiny obyvateľstva, ktoré konzumujú
prevahu nasýtených tukov a cholesterolu, majú minimálny výskyt srdcových
problémov.
Kmeň
|
Hlavná
strava
|
Percento
nasýteného tuku
|
Masajovia v Keni/Tanzánii
|
Mäso, mlieko, krv dobytka
|
66 percent
|
Inuiti (Eskimáci) v Arktíde
|
Tulenie a sobie mäso, podkožný tuk (blubber)
|
75 percent
|
Rendille kmeň v Keni
|
Ťavie mlieko, mäso, krv
|
63 percent
|
Tokealu, atolové ostrovy v teritóriu Nového
Zélandu
|
Ryby a kokosové orechy
|
60 percent
|
Čo je ďalší faktor, ktorý rozhoduje
o vašom zdraví?
Jedným
z vysvetlení je, že napríklad Eskimáci majú zároveň v strave vynikajúci
pomer omega-3 ku omega-6 mastným kyselinám. Tým sa dostávame k ďalšiemu
dôležitému faktoru pre vaše zdravie.
Veľmi podstatný
faktor je váš pomer medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami.
V bežnej strave, ktorú konzumuje väčšina obyvateľstva (fast food, bufety,
reštaurácie, polotovary, technologicky spracované potraviny), je tento pomer od
1:10 až do 1:50 v prospech omega-6 mastných kyselín, čo predstavuje
obrovské riziko kardiovaskulárnych ochorení. Z čoho vzniká takýto nepomer?
Ľudia málo
konzumujú omega-3 mastné kyseliny v tučných rybách a stále do seba
pchajú omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú ukryté v margarínoch, rastlinných
olejoch a prakticky v každej technologicky spracovanej potravine (pečivo,
keksy, fast food, koláče, sladkosti). Dnes je to však zložité aj s rybami,
pretože obsahujú ťažké kovy a iné toxíny.
Vodné toky sú
zamorené a takisto niektoré ryby menia pohlavie vplyvom ženskej antikoncepcie (ďalší
veľký klam pre ženy spolu s mamografiou), ktorú čističky nedokážu odstrániť
z vôd a pijeme ju denne. Napríklad, pred pár dňami som si bol dať
vymeniť prvé 2 z 10 amalgámových plomb. Jedna obsahuje 50% ortuti, čo je
1g, ktorý by zamoril 20 akrové jazero rýb. Amalgámové plomby sú už zakázané vo
Švédsku, Dánsku, Nórsku a iných krajinách.
Bohužiaľ
v USA je to stále veľký biznis. Len tento rok sa do prírody dostane viac
ako 50 metrických ton ortuti a z toho vyše polovica vďaka
inštalovaniu a odinštalovaniu amalgámových plomb. Ortuť sa nedokáže zničiť
v atmosfére, preto padne v podobe zrážok do vôd a pôdy.
A tento kolobeh ide stále dokola a vo väčšom množstve.
O rôznych
podobných svinstvách pravidelne píšem vo svojej komunite a skupine. Ešte uvediem, že pani zubárka ma priveľmi nepustila
k slovu, keď som jej chcel vysvetliť postup, akým mi ich má odstrániť. Tak
som sa snažil aspoň nedýchať a hlavne neprehĺtať. Povedať jej však, že si
má po každej plombe vymeniť rukavice, som sa neodvážilJ.
Vráťme sa však
k omega-6 mastným kyselinám. Pomer omega-3 ku -6 je jeden z veľmi
podstatných faktorov pre zachovanie zdravia. Preto sa vyhýbajte technologicky
spracovaným potravinám, margarínom, stuženým tukom na varenie a pečenie, rastlinným
olejom a neviem ešte akým anti-potravinám. Zároveň si doprajte rybí tuk vo
forme oleja z lekárne alebo v ideálnom prípade olej z krillu.
Omega-6 mastné
kyseliny sa nachádzajú hlavne v:
- Slnečnicový olej
- Sójový olej
- Kukuričný olej
- Arašidový olej
- Dostatočne aj v repkovom a sezamovom oleji
Z týchto olejov
sa tiež vyrábajú margaríny a stužené tuky. Podľa jednej štúdie, omega-6 mastné kyseliny podporujú rast rakoviny prostaty. Ešte pred
100 rokmi človek skonzumoval priemerne menej než 1,4 kg týchto olejov za rok.
Dnes je to viac než 34 kg za rok na osobu.
Problém je
totiž aj v tom, že rastlinné oleje a tuky podliehajú, na rozdiel od
nasýtených tukov, veľmi ľahko oxidácii vplyvom vzduchu a teploty. Tieto
oleje sú najskôr zbavené všetkých hodnotných látok a potom sú rafinované pri teplote 220-240°C. Následne umelo farbené, ochucované, aromatizované a napustené
umelými vitamínmi, ktoré nemajú takmer nijaký prospech pre zdravie. A môže
sa na vás z obalu takého oleja usmievať aj najlepší šéfkuchár.
Jedinou výhodou
týchto olejov u nás je, na rozdiel od USA či Kanady, že nie sú vyrobené z GMO
surovín. Nadmerná konzumácia slnečnicového a repkového oleja preukázane vedie k:
- Astme
- Slepote
- Srdcovým problémom
- Rakovine
Z takýchto
rafinovaných olejov sa následne vyrábajú margaríny a stužené tuky.
Nasýtené tuky ako kokosový olej alebo bravčová masť, nepodliehajú oxidácii do
teploty 190-200°C. Preto sú jediné oleje vhodné na prípravu pokrmov ešte
spoločne s palmovým tukom, ale ten má nižší bod oxidácie.
Ktoré tuky sú teda
nevhodné a ktoré vhodné? Ako ich skladovať, pripravovať a konzumovať?
Toto všetko sa dozviete v záverečnom 5.článku môjho 4.kroku ku zdraviu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára