V druhej časti môjho seriálu 11 krokov ku zdraviu sa chcem s vami podeliť o dôležitosti konzumovať potraviny, ktoré sú obzvlášť vhodné pre váš organizmus. Ako už mnohí viete, môj druhý krok ku zdraviu znie: „Konzumujte správne jedlá podľa vašich osobitných požiadaviek“. V drvivej väčšine prípadov vám môže dodržanie tohto kroku zabezpečiť trvalé zdravie do konca vášho života. Čo to znamená osobitné požiadavky? Znamená to jedinečnosť vašej krvnej skupiny, nutričného typu, genotypu, metabolizmu, pH, somatotypu, zdravotných predispozícií či chuti.
Jedlá pripravené podľa vašich osobitných požiadaviek vám dodajú množstvo potrebných látok a hlavne nebudú negatívne zaťažovať váš organizmus. Ľudský organizmus každého človeka je špecifický, a preto každý potrebuje niečo iné. Niekomu vegetariánstvo alebo makrobiotika pomôže, inému ublíži. Je mnoho výživových smerov, ktoré majú perfektné výsledky, ale aj nepochopiteľné zlyhania. Väčšina týchto smerov má svoj „smer“, ako to vyplýva z daného slova, a preto sa nepozerajú doprava a doľava.
Keď však chcete
vytvoriť optimálnu stravu pre daného jedinca, musíte ho podrobne študovať
a konzultovať s ním jeho potreby a názory. Potom sa dá relatívne
presne určiť čo kto potrebuje. Následne to musí každý jedinec na sebe vyskúšať.
Lenže neustále skúšanie nesprávnych smerov vám môže vážne poškodiť zdravie.
Preto je veľmi dôležité, aby ste si našli pomocou správnych ľudí presne to, čo vám bude
vyhovovať. To bohužiaľ nie je také ľahké vzhľadom na silu určitých skupín, ale
je to len na vás. Musíte byť ochotný prevziať kontrolu nad svojim zdravím.
Aká je dôležitosť Nutričnej typológie vo
výžive?
Pozrime sa teda
spoločne na súhrn osobitných požiadaviek. Doktor Joseph Mercola rozdeľuje
svojich pacientov podľa Nutričného typu.
Proteínový typ (Protein type), mixovaný typ (Mixed type) a zeleninový/sacharidový
typ (Veggie/Carb type). Jeho bezplatný test si môžete urobiť na jeho stránke www.mercola.com. Toto rozdelenie vychádza najmä
z vašich chuťových požiadaviek a požiadaviek vášho organizmu. Nutričná
typológia (NT) sleduje napríklad vplyv jednotlivých potravín na vaše trávenie
alebo pocity po jedle. Tiež sa zameriava na kvalitu potravín a správnu prípravu
jedál. V Nutričnej typológii nestačí, že budete konzumovať napríklad mäso,
ale toto mäso by malo pochádzať z tradičného chovu a byť pripravené
pri nízkych teplotách.
Najdôležitejší faktor pre určenie vašich
osobitných požiadaviek
Váš metabolizmus
je výrazne prepojený s tým, čo konzumujete, ako a kedy to konzumujete, v akej
oblasti žijete a v neposlednom rade, aký máte denný výdaj a či
športujete alebo nie. Svoj metabolizmus môžete zrýchliť vďaka 14(+1) krokom,
ktoré som priniesol v prvom kroku ku zdraviu.
Ľudským metabolizmom
a jeho vplyvom na zdravie ľudí sa zaoberá Metabolická typológia (MT), ktorá
predstavuje veľmi rozsiahly vedný odbor. Ak by ste chceli pochopiť celý princíp
MT, museli by ste ho študovať dlhé roky,
pretože je to súhrn najprevratnejších objavov v oblasti výživy za posledných asi 100
rokov. Jej súčasným najväčším propagovateľom je William Wolcott a v našich
končinách sa ňou zaoberá RNDr. Petr Fořt, CSc. V podstate aj celá Nutričná typológia je založená na Metabolickej
typológii, ktorá taktiež rozdeľuje ľudí do rovnakých troch základných skupín
ako NT. Pridáva k nim však ešte ďalšie podskupiny, takže v MT existujú
3 základné typy, z ktorých každý je definovaný 6 podtypmi, pričom môže
vzniknúť až 9 rôznych kombinácií. Podľa MT teda môže vzniknúť až 9 rôznych
typov ľudí z pohľadu ich osobitných požiadaviek.
Aký tvar má vaše telo?
Ďalší váš „poznávací
znak“ je váš somatotyp. Ektomorf má
krehkú telesnú stavbu, je prirodzene štíhly, má rýchly metabolizmus, málo
telesného tuku a dlhé štíhle končatiny. Ťažko naberá svalovú hmotu a rýchlo
stráca svoje ťažko nadobudnuté svaly. Tento typ môže zjesť aj „klince“
a nepriberie. Ale pozor. Po 30-tke sa jeho metabolizmus spomalí
a začne sa mu ukladať tuk na vnútorných orgánoch (viscerálny tuk). Je to
ešte nebezpečnejší tuk ako podkožný. Typický tvar postavy- jablko. Nohy, ruky a
zadok má štíhle a len brucho má „vypučené“.
Mezomorf má od
prírody svalnatú postavu. Dal by sa označiť ako zlatá stredná cesta medzi Endomorfom
a Ektomorfom. Rýchlo buduje svalovú hmotu a ľahko získava, alebo znižuje
telesnú hmotu.
Endomorf má pomalý metabolizmus a ak si nedá
pozor, ľahko a rýchlo priberie. Nerobí mu však problém získať svalovú hmotu. Sú
to zväčša ľudia oblých tvarov s vyšším podielom tuku.
Čo ste zdedili po svojich predkoch?
Genotyp súvisí aj s vašimi zdravotnými predispozíciami, ktoré ste mohli zdediť od vašich predkov, prípadne
od nich máte väčšiu náchylnosť na určité zdravotné problémy. Našťastie je to
väčšinou ľahko ovplyvniteľné stravou a cvičením, takže žiadne výhovorky
typu, som proste tučný a mám to v génoch. Možno som týmto niekoho
sklamal, ale verím, že skôr potešil, pretože má šancu na úspech.
Prečo pH potravín nehrá takmer žiadnu úlohu
vo vašej výžive?
Poznámka: táto časť je upravená oproti pôvodnej verzii.
Takisto je
dôležité pH vašej krvi. Podľa mnohých
lekárov a odborníkov je ideálne pH krvi 7,365, čiže mierne zásaditá krv. Medicína
ešte povoľuje hodnotu 7.4, ale vtedy už je problém, pretože ak je pH také
zásadité, znamená to, že ste prekyslený a telo musí odoberať minerály z vašich
tkanív, svalov a kostí, aby vyrovnalo tento stav. Aspoň tak to tvrdí
odborník na pH, Dr. Robert O. Young. Podľa neho, čím viac konzumujete kyslé alebo moc zásadité
potraviny, tým dávate väčší priestor pre mikroorganizmy, aby sa premnožili
a vytvorili živnú pôdu pre rozvoj v podstate všetkých chorôb.
Veľké rozdiely v pH
krvi by vás jednoducho zabili, preto telesné mechanizmy musia udržiavať
neustále vyrovnané pH krvi okolo spomínaných 7,365. Toto by mohol byť kameň
úspechu odporcov mäsa, ale sklamem vás. Delená strava, ktorá kombinuje „kyslé“
potraviny ako mäso, vajcia či syry výlučne so zeleninou a správnymi tukmi,
pomáha nielen predísť hnilobným procesom pri trávení, (čím by ste aj tak v tele
vytvorili zbytočné toxíny a teda sa prekyslili - kombinácia mäso, vajcia,
ryby, syr + ryža, zemiaky, cestoviny, múčne výrobky), ale aj vyrovnať pH pokrmu
na želateľnú hodnotu. Delená strava je teda podstatná aj z tohto dôvodu.
Proste sa musíte zmieriť s faktom, že nás tak príroda stvorila a nedokáže
efektívne tráviť bielkoviny s niektorými sacharidmi. Avšak verte, že
mäso s brokolicou je oveľa chutnejšie ako s ryžou či zemiakmi. Je to
len o zvyku a presvedčení. Sebadisciplína je dôležitá len na
začiatku.
Napriek tomu, že
prekyslený organizmus je živnou pôdou je mnohé ochorenia, musím ešte raz sklamať
obhajcov stravovania podľa pH, pretože kyslosť alebo zásaditosť jednotlivých
potravín nemá takmer nijaký vplyv na pH posun v organizme po konzumácii
týchto jedál. Touto skutočnosťou sa zaoberá najmä Metabolická typológia. George Watson, PhD and Rudolf Wiley, PhD, ktorí sa zaoberali počas svojho života MT, prišli na to, že ideálne pH krvi je v skutočnosti 7,46 a mnohí ľudia sú skôr príliš zásadití než prekyslení, čo je tiež patologický stav.
To vysvetľuje aj
skutočnosť, prečo sú mnohí vegetariáni prekyslení aj napriek „zásaditej“
strave. Niektorí autori Metabolickej typológie prišli na to, že mäso okysľuje
organizmus niektorých ľudí, zatiaľ čo alkalizuje organizmus iných ľudí. Rovnako
to platí pre zeleniny a mnohé iné potraviny. Preto stravovanie sa podľa pH
samotných potravín nemá takmer žiadnu výpovednú hodnotu a je potrebné
najskôr určiť metabolický typ človeka a až potom tomu prispôsobiť stravu.
Čo vás odlišuje od ostaných ľudí?
Za druhý
najhlavnejší faktor po MT v určovaní osobitných výživových požiadaviek
každého človeka považujem rozdelenie výživy podľa krvných skupín. Tie súvisia hlavne s vašimi génmi, ktoré ste zdedili v priebehu
tisícok rokov vývoja ľudskej rasy. Tieto gény sa síce postupne upravujú vplyvom
prostredia a jedla, ktoré konzumujete, ale je to tak malý posun, že sa to
prejaví až vtedy, keď vás to už nebude musieť zaujímať.
Prepojeniu
krvných skupín s výživou a zdravotnými problémami sa už niekoľko
rokov venuje Dr. Peter J. D´Adamo, ktorý napísal niekoľko fascinujúcich kníh na túto tému.
Odporúčam najmä knihu Žite správne 4 krvné skupiny 4 programy alebo Eat Right 4 Your Type, v ktorej nájdete podrobné návody k zachovaniu
trvalého zdravia a základné stravovacie odporúčania pre krvné skupiny. Tie si
čiastočne priblížime aj v tomto článku.
Krvná skupina 0 – lovec
- Jedzte hlavne mäso, pomáha Vám to schudnúť a dodáva Vám to potrebné živiny. Máte kyslejší žalúdok a v tenkom čreve množstvo črevnej alkalickej fosfatázy, ktorá vám poľahky štiepi cholesterol, tuky a živočíšne bielkoviny
- Konzumujte dostatok tučných rýb
- Pozor na mliečne výrobky. Sú pre vás ťažko stráviteľné. Občas si môžete dopriať kefír a zakysané plnotučné mliečne výrobky
- Najväčší zabijak pre vás je pšenica a obilniny. Občas si môžete dopriať špaldu, ale ak chcete schudnúť, tak sa vyhýbajte obilninám celkovo, aj ovsu. Absolútne sa vyhýbajte pšeničným klíčkom
- Pozor na fazuľu, kukuricu, šošovicu, arašidy a zemiaky. Sú pre vás veľmi škodlivé, kvôli obsahu lektínov
- Pozor na kávu a čierny čaj. Zvyšujú vám produkciu gastrínu
- Doprajte si zázvor, kurkumu, hrebíček, lékoricu (sladké drievko) či kayenské korenie
- Z ovocia sa vyhnite pomarančom, jahodám a mandarínkam
- Zo zeleniny zasa vynechajte všetky druhy kapusty, karfiol, uhorky a pór
- Doprajte si mandle, ľanové semiačka, lieskovce, sezam a olivový olej
- Vyhýbajte sa trezalke a z doplnkov výživy si doprajte kyselinu listovú, vitamín B12, glutamín, 5-HTP, L-tyrosin
Krvná skupina A – poľnohospodár
Krvná skupina B – kočovník
- Vyhýbajte sa mäsu okrem kuracieho a morčacieho (2-6 krát do týždňa). Máte málo žalúdočnej kyseliny a črevnej alkalickej fosfatázy
- Ako zdroj bielkovín konzumujte fermentované sójové produkty (miso, natto, tempeh, okara, tamari), ryby a morské plody
- Pozor na mlieko a mliečne výrobky, len občas fermentované druhy (kefír, probiotický jogurt, zakysanka, acidko) a kozí alebo ovčí syr či ricottu
- Fazuľa vám prospeje s výnimkou mesačnej a obyčajnej fazule. Je to pre vás dôležitý zdroj proteínov
- Máte najlepšie prispôsobený organizmus pre sacharidy. Čiastočne vegetariánska strava by mohla byť pre vás vhodná. Napriek tomu to nepreháňajte, a to hlavne so pšenicou
- Doprajte si veľa ovocia a zeleniny, hlavne tekvicu, mrkvu, špenát alebo brokolicu
- Jedzte orechy a semená
- Pite zelený čaj
- Vyhýbajte sa lektínom vo fazuli obyčajnej a mesačnej, zemiakoch, kapuste, baklažáne, banánoch a paradajkách
- Doprajte si ako doplnok výživy L-histidín, betain, dendrobium, horec, ženšen, gingko bilobu, vitamíny C a B, zinok a lecitín
Krvná skupina B – kočovník
- B skupina môže jesť takmer všetko. Vhodné je najmä mäso, okrem kuracieho
- Mliečne výrobky, hlavne fermentované a ideálne nepasterizované, sú pre vás zázrak
- Tučné ryby sú pre vás vynikajúci zdroj bielkovín a správnych tukov
- Pozor však na paradajky, kukuricu, pšenicu, pohánku, šošovicu, arašidy a sezam. Tým sa vyhýbajte, ale inak môžete jesť skoro všetko, samozrejme s mierou
- Ako doplnky si doprajte vitamíny C a B, zinok, arginín, tyrosin, lecitín a citrullin (melóny)
- Z byliniek zasa lékoricu (sladké drievko), tribulus terrestris, ženšen (kórejský, čínsky, sibírsky alebo indický), rastlinu Bacopa monniera a posvätnú bazalku (ocimum sanctum)
Krvná skupina AB – záhada
- Obmedzte červené a kuracie mäso. Máte málo žalúdočnej kyseliny a črevnej alkalickej fosfatázy
- Za zdroj bielkovín si zvoľte fermentovanú sóju, ryby a morské plody
- Mliečne výrobky sú pre vás vhodné, hlavne fermentované (kefír)
- Jedzte mnoho studenovodných rýb bohatých na tuk (losos)
- Doprajte si zeleninu, najmä brokolicu, špenát a mrkvu, podporujú alkalickú fosfatázu
- Pozor na lektíny v kuracom mäse, kukurici, pohánke, fazuli mesačnej a obyčajnej a v niektorých rybách a plodoch (pstruh, homár, ustrice, platýs, ančovičky)
- Ako doplnky pre žalúdok si doprajte L-histidín, horec, betain, dendrobium
- Podporte svoje zdravie aj vitamínmi skupiny B, kyselinou lipoovou, citrullinom, glutaminom a kyselinou listovou
Na záver nemôžem
zabudnúť na chuť, ktorú som už
načrtol na začiatku pri Nutričnej typológii. Každý má právo na telesné pôžitky.
Pokiaľ si však viete vaše obľúbené chute nakombinovať tak, aby chuť zostala
rovnaká a zároveň sa zmenila fyziológia pokrmu, tak ste vyhrali aj po tejto
stránke. A je to ľahšie, ako by ste si mysleli. Čoskoro vám prinesiem aj
tento návod.
Myslite však na
to, že každá potravina by mala vychádzať zo svojho pôvodného zdroja. Domáci
chov, čisté a úrodné pôdy a podobne. Zmäknutá čínska kapusta,
ovisnuté kelové listy, zmäknutá mrkva, striekané ovocie a vyleštené jablká
či paradajky, ktoré bežne vidíme v obchodoch, nie sú už veľmi výživné.
Preto podporte poctivých predajcov z dvora a našich farmárov, ktorých
môžete nájsť napríklad v mestskej tržnici. Prevezmite kontrolu nad svojim zdravím a urobte ďalší krok k svojmu zdraviu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára