utorok 21. mája 2013

Jedzte skutočné jedlo

Prestaňte sa nechať klamať odborníkmi o tom, čo by ste mali konzumovať a zabudnite na staré pravdy, ktoré Vám poškodzujú zdravie. Prevezmite kontrolu nad svojim zdravím a dosiahnite vytúžené zdravie...

Tretí krok ku zdraviu znie: „Doprajte si dostatok čerstvej potravy. To znamená potravy, ktorá je čo najmenej technologicky spracovaná a ktorá je v čo najpôvodnejšom stave. Existujú samozrejme potraviny, ktoré sú pre telo využiteľnejšie pokiaľ sú tepelne upravené a takisto je potrebné konzumovať aj tepelne upravené potraviny. U niektorých sa to ani inak nedá, teda pokiaľ nechcete trpieť zdravotnými problémami. Snažte sa však si dopriať potraviny, ktoré tu boli aj v dobách našich predkov a ktoré sú čo najmenej spracované a vytvorené šetrnými pôvodnými postupmi, či už chovu, pestovania, spracovania alebo skladovania. Troma slovami – „JEDZTE SKUTOČNÉ JEDLO!“

Takto som opísal svoj tretí krok ku zdraviu vo svojom dvojdielnom článku 11.krokov ku zdraviu. Tento krok je podľa mňa rovnako, podobne ako moje ostatné kroky, nenahraditeľný pokiaľ si chcete zachovať dlhodobé zdravie. V dnešnej modernej uponáhľanej dobe je to však čoraz ťažšie. Všetko je spriemyslované a ide v prvom rade o zisk a až potom o zákazníka. Veľká poklona výnimkách, ktorých je stále dostatok a ktorých väčšinou nájdete na tržnici, ale len ťažko v nejakých predražených nákupných centrách.

V poslednej dobe to začína zisťovať aj široká verejnosť, ktorá sa predtým priveľmi nezaujímala o to, čo vloží do úst, hlavne že to chutí a je to lacné. Lenže takéto zmýšľanie pri výbere potravín do svojho nákupného košíka vás môže priviesť akurát tak do nemocnice. No čo, už ste aj vy ochutnali cestársku soľ alebo špekáčiky bez bravčového mäsa? Možno áno, možno nie. Každopádne však verím, v prospech vášho zdravia, že podobné výrobky ani nekupujete.

Pokiaľ sa však nechcete stať VIP klientmi lekárov, zdravotníctva a hlavne farmaceutických spoločností, je načase, aby ste začali vážne uvažovať nad výberom vášho jedálnička. Mnoho ľudí len mávne rukou: „však ja viem, čo je zdravé“ , „treba jesť všetko“ , „čo tam po tej strave, to figu pomôže.“

A títo ľudia už sú alebo čoskoro budú exkluzívni platiaci hostia na nemocničnom lôžku. Nedávno bol môj otec na výbere kŕčových žíl a ako ležal tých pár dní na chirurgii, rad za radom sa okolo neho mihali pacienti, ktorým buď vyberali časť čriev, operovali žlčník, žalúdok, robili vývody atď atď. A kto leží na týchto operačných stoloch? Tí najchudobnejší, ktorí vstávajú o piatej do práce, robia do večera a celý deň jedia to najpodradnejšie jedlo, ktoré je samozrejme najlacnejšie ako párky, údeniny, vlašské šaláty s rožkami, sladkosti, prípadne nejedia nič, pretože všetko minú na alkohol.

Ešte stále si myslíte, že strava nie je dôležitá? Alebo že za všetko môžu aj tak gény? Prípadne viete, že je dôležitá, ale hovoríte si, však nemám peniaze, čo mám jesť? Nuž, každý si je strojcom svojho šťastia, ale každopádne mi môžete veriť, že tu nejde až tak o peniaze. Sám som si tým prešiel a vždy sa dá z mála vytvoriť veľa. Lenže, aby ste to mohli vytvoriť, musíte si najskôr vytvoriť zopár správnych návykov, ktoré potom môžete používať celý život a ktoré vám výrazne zlepšia zdravotný stav.

V skutočnosti je drvivá väčšina ľudí oveľa bližšie k zdravšiemu životnému štýlu, ako si myslí. Ich jediný problém je, že nevedia, čo jesť, ako jesť a kedy jesť. Úprimne, naučiť sa to nie je také jednoduché, chce to niekedy až roky počúvania svojho tela, ale stojí to zato. Ak ste však ochotný to telo počúvať a nechcete čakať a zbytočne svoje telo ničiť a robiť si z neho pokusného králika, je načase, aby ste kontaktovali nejakého dobrého odborníka.

Žeby váš obvodný lekár? Hmmm, keď od neho pôjdete, zastavte sa pre istotu v pohrebníctve, nech vás zmerajú a začnite si mimo liekov, odkladaťaj na váš pohreb. Takto totiž môžete dopadnúť, a to myslím smrteľne vážne. Nie preto, že by som chcel podceňovať a urážať lekárov, to nie. Ale preto, že oni majú iné starosti, ako študovať alternatívnu medicínu a prevenciu. Za prvé, zobralo by im to kšefty a za druhé ich chápem, vyznajú sa v iných veciach. A v nich sú experti, to musím nechať. Lenže sú síce experti, ale v liečení symptómov, a to už nie je dobrý kšeft pre VÁS.

Zájdite teda radšej za skutočným odborníkom ako je doktor Viliam Bada alebo Vlado Zlatoš, ktorý je špička vo svojom obore. Ostatných zatiaľ nepoznám a predpokladám, že do USA za doktorom Josephom Mercolom alebo Ronom Rosedalom sa vám nebude chcieť. Možno máte vo svojej blízkosti aj iného odborníka, ale dávajte si pozor, staré rady už neplatia. A bohužiaľ, tieto rady sa vám väčšina „odborníkov“ bude snažiť nahovoriť, vrátane lekárov, ale verím, že to nerobia úmyselne. Aj keď tým posledným by sa to hodilo. Ako je inak možné, že keď som si prečítal brožúrku pre diabetikov typu 2, skoro som sa zhrozil. Tá strava je prispôsobená tak, aby ste celý život ostali tam, kde ste aj začali. Čiže so zdravotnými problémami.

Tento článok však nie je o dehonestovaní niekoho poctivej roboty. Pokiaľ je poctivá, tak nikto na čele so mnou nemôže mať výhrady. Tento článok je o tom, aby ste sa začali starať o svoje zdravie a uvedomili si, že v konečnom dôsledku je zdravie to jediné, čo máte a stratiť ho môžete len raz. A keď si to neuvedomíte, celý život budete prispievať do kasy nepoctivým výrobcom potravín, zdravotníctvu a farmaceutickým spoločnostiam.

No schválne, skontrolujte svoje lieky. Nie je tam náhodou Pfizer, Bayer, Eli Lilly,  GlaxoSmithkline, Merck & Co, Johnson & Johnson, Roche, Pharmacia, Astra Zeneca, Aventis či iný názov. Možno ste niečo kúpili od ich dcérskych spoločností. Darmo tieto firmy, aj na Slovensku, patria medzi najlepších zamestnávateľov, veď pri ich miliardových ziskoch si to môžu dovoliť. Keby aspoň nezarábali na cudzom nešťastí.

Ak teda nechcete byť ich VIP klientmi, ako jeden z dôležitých krokov ku zdraviu, začnite jesť skutočné jedlo. Čo to je? Je to jedlo, ktoré nám poskytla matka príroda a malo by byť v tej najpôvodnejšej forme. Nepatria tam žiadne chemikálie, éčka, umeliny a žiadne technologické postupy.

Sú to potraviny, ktoré nemajú napísané zloženie na svojich obaloch, ak vôbec sú v nejakom obale. Skutočné jedlo sú domáce vajcia s „okakanou“ škrupinou od babky z tržnice a nie tie so zoxidovaným cholesterolom v žĺtku, ktoré nájdete v spracovaných výrobkoch a ktoré sú aj tak zo sliepky, čo ani neroztiahne krídla v tej svojej klietke. Skutočné mäso zo zvierat, ktoré sa pasú na lúke a ktoré predáva váš známy na dedine. Skutočné ryby, ktoré nie sú zaťažené ortuťou, pesticídmi alebo chované na farme na GMO krmivách, ktoré však už len ťažko nájdete. Čerstvo podojené mlieko u tradične chovanej kravy, ovce alebo kozy a nepasterizované mliečne výrobky z týchto mliek (niekedy aj pasterizované, ale vždy je to menšie zlo) ako sú syr, bryndza, tvaroh, jogurt, zakysanka, kefír, ktoré kúpite v stánku na tržnici. Na rozdiel od pasterizovaného mlieka, ktoré obsahuje v 1 mililitri 750 000 buniek hnisu (u nás „len“ 400 000).

Skutočná zelenina a ovocie, ktoré hýria farbami, majú pevný alebo pružný tvar (najlepšie ak sú čerstvo odtrhnuté) a poľahky ich kúpite na tržnici. V zime bohužiaľ musíte ísť cestou menšieho zla a kupovať väčšinou z bežného obchodu. Taká zelenina a ovocie je však trocha gumová a vrchné listy by som nejedol. Na druhej strane, v zime môžete využiť kvasenú kapustu, ktorú si môžete pripraviť pár mesiacov predtým. Tiež cviklu, čalamádu a iné druhy zaváranej zeleniny.

Skutočným jedlom sú aj skutočné orechy a semená, ktoré nie sú zhnité, zožltnuté, zhnednuté, bodkované, zosušené alebo nebodaj pražené na nejakom podradnom oleji. No jedným slovom „zoxidované.“ Rôzne skutočné bylinky, korienky a rastlinky, okolo ktorých dokonca dennodenne chodíte a ani o tom neviete. Napríklad taký skorocel, žihľava, mrlík biely, púpava, chren a iné. Pozor však na ocikané verzie alebo tie, čo rastú pozdĺž ciest.

Skutočné rastliny a obilniny sú ďalšou možnosťou, ktorá vám poskytne skutočné jedlo, aj keď tam by som sa zastavil, pretože napríklad obilniny sú v prvom rade sacharidy a pokiaľ ich neviete správne pripraviť (napríklad klíčením) a skombinovať (s tukmi a vlákninou), tak vám môžu z dlhodobého hľadiska vážne ublížiť. Tiež zabudnite na to, že celozrnné potraviny sú zdravé a môžu byť aj BIO. Je to v prvom rade zmes antinutrientov a ak nie sú v BIO kvalite, aj zmes pesticídov.  

Toto bol teda príklad skutočných potravín, ktoré by ste mali začať vkladať do vášho nákupného košíka. Samozrejme tí, ktorí čítali môj druhý krok ku zdraviu už vedia, že nie sme všetci rovnakí a že aj keby bolo jedlo skutočné, nemusí každému pasovať. To je však na dlhšie vysvetlenie, ktoré som čiastočne priniesol vo svojom druhom kroku.

Každopádne však hľadajte a vyberajte skutočné jedlo, ktoré je čo najmenej technologicky a tepelne upravené (rafinácia, hydrogenácia, interesterifikácia) a nemusíte v ňom skúmať, čo znamenajú tie dlhé názvy alebo čísla. Vlastne kupujte výrobky, ktoré ani nemajú obal a najlepšie na tom je, že ešte aj ušetríte pri väčšine týchto potravín. To je krása, však?

Viete koľko ingrediencií má jahodový milkshake z Mckáčera? Päťdesiatdeväť a mlieko a jahody tam nie sú. Alebo čo obsahuje hamburger vo fastfoodoch? Nech sa páči. Každý hamburger obsahuje mäso z viac ako 1000 rôznych kráv, plus mimoriadne chutné ingrediencie ako: 1,1,1-trichloroethane. 1,2,4-trimethylbenzene, BHC - alpha, chloroform, chlorotoluene o-, chlorpyrifos, DDC p p, dichlorobenzene p-, dielclrin, diphenyl 2-ethylhexyl phosphate, ethyl benzene, heptachlore epoxitle, lindane, octachlor epoxide, styrene, tetrachloroathylene, toluene (WOOW žeby závislácka zložka?), trichloroethylene, xylene m- /p-/o-, chlorpyrifos, chlorpyrifos-methyl, cumene (isopropyl benzene), diazinon, dicamba, ethylfenethiourea, idrodione, matathion, pirimiphos-methyl, propylbenzene n-, trichloroethylene...

(informácie sú opísané z denných tipov Vlada Zlatoša)

Ešte stále máte chuť na McShit? Ak áno, držím vám palce. Obsluha sa na vás určite s radosťou usmeje, veď prečo nie, oni určite nerobia od rána do večera za malé peniaze, pretože sú to študenti- brigádnici. Ak teda chcete prevziať kontrolu na svojim zdravím a začať nový život, konajte hneď a prestaňte sa ľutovať. Máte to vo svojich rukách.

Teraz by som vás rád vyzval, aby ste mi napísali váš komentár a podelili sa o vaše skúsenosti s nákupom potravín alebo zdravotným stavom či liečbou. Mnohé komentáre budú pravdepodobne negatívne, pretože pre niekoho to môže byť šok, veď predsa nikto nerád nepriznáva, že nemá pravdu. Tvrdohlavosť vám však nepomôže. Cesta k vysnívanému zdraviu je oveľa jednoduchšia, ako by ste možno mysleli, preto neváhajte a podeľte sa o svoje skúsenosti. Zdravie máte len jedno a pokiaľ sa budete krčiť v rohu a šúchať nohami, nikde sa neposuniete. Musíte byť ochotný priznať chybu a začať nový život. Držím vám veľmi palce a teším sa na všetky vaše komentáre, rady a skúsenosti.

Prajem Vám príjemný deň. 


1 komentár:

  1. Dobrý deň, ja by som sa chcel opýtať, či je lepšie konzumovať radšej pasterizované mliečne výrobky, alebo žiadne? Konkrétne mám na mysli UHT pasterizáciu.
    (Viem, že odpoveď v ideálnom prípade by odpoveď mala znieť, že ani jedno, ale tie nepasterizované, ale..no povedzme, že zatiaľ to z nejakých dôvodov nie je možné)

    Ďakujem za odpoveď

    OdpovedaťOdstrániť

5 výhod minerálnych vôd + aké majú liečivé účinky? 2. časť

Pijete pravidelne minerálne a pramenité vody? Tak tento článok vám môže veľmi pomôcť pri ich výbere. V druhej časti som sa zameral na výhody...