Tretí krok ku zdraviu znie: „Doprajte si dostatok čerstvej potravy. To znamená potravy, ktorá je čo najmenej technologicky spracovaná a ktorá je v čo najpôvodnejšom stave. Existujú samozrejme potraviny, ktoré sú pre telo využiteľnejšie pokiaľ sú tepelne upravené a takisto je potrebné konzumovať aj tepelne upravené potraviny. U niektorých sa to ani inak nedá, teda pokiaľ nechcete trpieť zdravotnými problémami. Snažte sa však si dopriať potraviny, ktoré tu boli aj v dobách našich predkov a ktoré sú čo najmenej spracované a vytvorené šetrnými pôvodnými postupmi, či už chovu, pestovania, spracovania alebo skladovania. Troma slovami – „JEDZTE SKUTOČNÉ JEDLO!“
V poslednej dobe to začína
zisťovať aj široká verejnosť, ktorá sa predtým priveľmi nezaujímala o to,
čo vloží do úst, hlavne že to chutí a je to lacné. Lenže takéto zmýšľanie
pri výbere potravín do svojho nákupného košíka vás môže priviesť akurát tak do
nemocnice. No čo, už ste aj vy ochutnali cestársku soľ alebo špekáčiky bez
bravčového mäsa? Možno áno, možno nie. Každopádne však verím, v prospech vášho
zdravia, že podobné výrobky ani nekupujete.
Pokiaľ sa však nechcete stať VIP
klientmi lekárov, zdravotníctva a hlavne farmaceutických spoločností, je
načase, aby ste začali vážne uvažovať nad výberom vášho jedálnička. Mnoho ľudí len mávne rukou: „však ja viem, čo
je zdravé“ , „treba jesť všetko“ , „čo tam po tej strave, to figu pomôže.“
A títo ľudia už sú alebo
čoskoro budú exkluzívni platiaci hostia na nemocničnom lôžku. Nedávno bol môj
otec na výbere kŕčových žíl a ako ležal tých pár dní na chirurgii, rad za
radom sa okolo neho mihali pacienti, ktorým buď vyberali časť čriev, operovali
žlčník, žalúdok, robili vývody atď atď. A kto leží na týchto operačných
stoloch? Tí najchudobnejší, ktorí vstávajú o piatej do práce, robia do
večera a celý deň jedia to najpodradnejšie jedlo, ktoré je samozrejme
najlacnejšie ako párky, údeniny, vlašské šaláty s rožkami, sladkosti, prípadne
nejedia nič, pretože všetko minú na alkohol.
Ešte stále si myslíte, že strava
nie je dôležitá? Alebo že za všetko môžu aj tak gény? Prípadne viete, že je
dôležitá, ale hovoríte si, však nemám peniaze, čo mám jesť? Nuž, každý si je
strojcom svojho šťastia, ale každopádne mi môžete veriť, že tu nejde až tak
o peniaze. Sám som si tým prešiel a vždy sa dá z mála vytvoriť veľa.
Lenže, aby ste to mohli vytvoriť, musíte si najskôr vytvoriť zopár správnych
návykov, ktoré potom môžete používať celý život a ktoré vám výrazne
zlepšia zdravotný stav.
V skutočnosti je drvivá
väčšina ľudí oveľa bližšie k zdravšiemu životnému štýlu, ako si myslí. Ich
jediný problém je, že nevedia, čo jesť, ako jesť a kedy jesť. Úprimne,
naučiť sa to nie je také jednoduché, chce to niekedy až roky počúvania svojho
tela, ale stojí to zato. Ak ste však ochotný to telo počúvať a nechcete
čakať a zbytočne svoje telo ničiť a robiť si z neho pokusného
králika, je načase, aby ste kontaktovali nejakého dobrého odborníka.
Žeby váš obvodný lekár? Hmmm, keď
od neho pôjdete, zastavte sa pre istotu v pohrebníctve, nech vás zmerajú
a začnite si mimo liekov, odkladaťaj na váš pohreb. Takto totiž môžete dopadnúť, a to myslím smrteľne
vážne. Nie preto, že by som chcel podceňovať a urážať lekárov, to nie. Ale
preto, že oni majú iné starosti, ako študovať alternatívnu medicínu
a prevenciu. Za prvé, zobralo by im to kšefty a za druhé ich chápem,
vyznajú sa v iných veciach. A v nich sú experti, to musím
nechať. Lenže sú síce experti, ale v liečení symptómov, a to už nie
je dobrý kšeft pre VÁS.
Zájdite teda radšej za skutočným
odborníkom ako je doktor Viliam Bada alebo Vlado Zlatoš, ktorý je špička vo svojom
obore. Ostatných zatiaľ nepoznám a predpokladám, že do USA za doktorom Josephom Mercolom alebo Ronom Rosedalom sa vám nebude
chcieť. Možno máte vo svojej blízkosti aj iného odborníka, ale dávajte si
pozor, staré rady už neplatia. A bohužiaľ, tieto rady sa vám väčšina „odborníkov“
bude snažiť nahovoriť, vrátane lekárov, ale verím, že to nerobia úmyselne. Aj
keď tým posledným by sa to hodilo. Ako je inak možné, že keď som si prečítal
brožúrku pre diabetikov typu 2, skoro som sa zhrozil. Tá strava je prispôsobená
tak, aby ste celý život ostali tam, kde ste aj začali. Čiže so
zdravotnými problémami.
Tento článok však nie je
o dehonestovaní niekoho poctivej roboty. Pokiaľ je poctivá, tak nikto na
čele so mnou nemôže mať výhrady. Tento článok je o tom, aby ste sa začali
starať o svoje zdravie a uvedomili si, že v konečnom dôsledku je
zdravie to jediné, čo máte a stratiť ho môžete len raz. A keď si to
neuvedomíte, celý život budete prispievať do kasy nepoctivým výrobcom potravín,
zdravotníctvu a farmaceutickým spoločnostiam.
No schválne, skontrolujte svoje lieky. Nie je tam náhodou Pfizer, Bayer, Eli Lilly, GlaxoSmithkline, Merck & Co, Johnson &
Johnson, Roche, Pharmacia, Astra Zeneca, Aventis či iný názov. Možno ste niečo
kúpili od ich dcérskych spoločností. Darmo tieto firmy, aj na Slovensku, patria
medzi najlepších zamestnávateľov, veď pri ich miliardových ziskoch si to môžu dovoliť. Keby
aspoň nezarábali na cudzom nešťastí.
Ak teda nechcete byť ich VIP
klientmi, ako jeden z dôležitých krokov
ku zdraviu, začnite jesť skutočné jedlo. Čo to je? Je to jedlo, ktoré nám
poskytla matka príroda a malo by byť v tej najpôvodnejšej forme.
Nepatria tam žiadne chemikálie, éčka, umeliny a žiadne technologické postupy.
Sú to potraviny, ktoré nemajú
napísané zloženie na svojich obaloch, ak vôbec sú v nejakom obale. Skutočné
jedlo sú domáce vajcia s „okakanou“ škrupinou od babky z tržnice
a nie tie so zoxidovaným cholesterolom v žĺtku, ktoré nájdete v spracovaných
výrobkoch a ktoré sú aj tak zo sliepky, čo ani neroztiahne krídla
v tej svojej klietke. Skutočné mäso zo zvierat, ktoré sa pasú na lúke a ktoré
predáva váš známy na dedine. Skutočné ryby, ktoré nie sú zaťažené ortuťou,
pesticídmi alebo chované na farme na GMO krmivách, ktoré však už len ťažko nájdete.
Čerstvo podojené mlieko u tradične chovanej kravy, ovce alebo kozy
a nepasterizované mliečne výrobky z týchto mliek (niekedy aj
pasterizované, ale vždy je to menšie zlo) ako sú syr, bryndza, tvaroh, jogurt,
zakysanka, kefír, ktoré kúpite v stánku na tržnici. Na rozdiel od
pasterizovaného mlieka, ktoré obsahuje v 1 mililitri 750 000 buniek hnisu (u nás „len“ 400 000).
Skutočná zelenina a ovocie,
ktoré hýria farbami, majú pevný alebo pružný tvar (najlepšie ak sú čerstvo
odtrhnuté) a poľahky ich kúpite na tržnici. V zime bohužiaľ musíte
ísť cestou menšieho zla a kupovať väčšinou z bežného obchodu. Taká
zelenina a ovocie je však trocha gumová a vrchné listy by som nejedol. Na druhej strane, v zime môžete
využiť kvasenú kapustu, ktorú si môžete pripraviť pár mesiacov predtým. Tiež
cviklu, čalamádu a iné druhy zaváranej zeleniny.
Skutočným jedlom sú aj skutočné
orechy a semená, ktoré nie sú zhnité, zožltnuté, zhnednuté, bodkované,
zosušené alebo nebodaj pražené na nejakom podradnom oleji. No jedným slovom
„zoxidované.“ Rôzne skutočné bylinky, korienky a rastlinky, okolo ktorých
dokonca dennodenne chodíte a ani o tom neviete. Napríklad taký skorocel, žihľava,
mrlík biely, púpava, chren a iné. Pozor však na ocikané verzie alebo tie,
čo rastú pozdĺž ciest.
Skutočné rastliny a obilniny sú
ďalšou možnosťou, ktorá vám poskytne skutočné jedlo, aj keď tam by som sa
zastavil, pretože napríklad obilniny sú v prvom rade sacharidy
a pokiaľ ich neviete správne pripraviť (napríklad klíčením) a skombinovať
(s tukmi a vlákninou), tak vám môžu z dlhodobého hľadiska vážne
ublížiť. Tiež zabudnite na to, že celozrnné potraviny sú zdravé a môžu byť aj BIO. Je to v prvom rade zmes
antinutrientov a ak nie sú v BIO kvalite, aj zmes pesticídov.
Toto bol teda príklad skutočných
potravín, ktoré by ste mali začať vkladať do vášho nákupného košíka. Samozrejme
tí, ktorí čítali môj druhý krok ku zdraviu už vedia, že nie sme všetci rovnakí a že aj keby bolo
jedlo skutočné, nemusí každému pasovať. To je však na dlhšie vysvetlenie, ktoré
som čiastočne priniesol vo svojom druhom kroku.
Každopádne však hľadajte
a vyberajte skutočné jedlo, ktoré je čo najmenej technologicky
a tepelne upravené (rafinácia, hydrogenácia, interesterifikácia)
a nemusíte v ňom skúmať, čo znamenajú tie dlhé názvy alebo čísla.
Vlastne kupujte výrobky, ktoré ani nemajú obal a najlepšie na tom je, že
ešte aj ušetríte pri väčšine týchto potravín. To je krása, však?
Viete koľko ingrediencií má
jahodový milkshake z Mckáčera? Päťdesiatdeväť a mlieko a jahody tam nie sú. Alebo
čo obsahuje hamburger vo fastfoodoch? Nech sa páči. Každý hamburger obsahuje mäso z viac
ako 1000 rôznych kráv, plus mimoriadne chutné ingrediencie ako:
1,1,1-trichloroethane. 1,2,4-trimethylbenzene, BHC - alpha, chloroform,
chlorotoluene o-, chlorpyrifos, DDC p p, dichlorobenzene p-, dielclrin,
diphenyl 2-ethylhexyl phosphate, ethyl benzene, heptachlore epoxitle, lindane,
octachlor epoxide, styrene, tetrachloroathylene, toluene (WOOW žeby závislácka
zložka?), trichloroethylene, xylene m- /p-/o-, chlorpyrifos,
chlorpyrifos-methyl, cumene (isopropyl benzene), diazinon, dicamba,
ethylfenethiourea, idrodione, matathion, pirimiphos-methyl, propylbenzene n-,
trichloroethylene...
(informácie sú opísané z denných tipov Vlada Zlatoša)
Ešte stále máte chuť na McShit?
Ak áno, držím vám palce. Obsluha sa na vás určite s radosťou usmeje, veď
prečo nie, oni určite nerobia od rána do večera za malé peniaze, pretože sú to
študenti- brigádnici. Ak teda chcete prevziať kontrolu na svojim zdravím a začať nový život, konajte hneď
a prestaňte sa ľutovať. Máte to vo svojich rukách.
Teraz by som vás rád vyzval, aby
ste mi napísali váš komentár a podelili sa o vaše skúsenosti
s nákupom potravín alebo zdravotným stavom či liečbou. Mnohé komentáre
budú pravdepodobne negatívne, pretože pre niekoho to môže byť šok, veď predsa
nikto nerád nepriznáva, že nemá pravdu. Tvrdohlavosť vám však nepomôže. Cesta
k vysnívanému zdraviu je oveľa jednoduchšia, ako by ste možno mysleli, preto
neváhajte a podeľte sa o svoje skúsenosti. Zdravie máte len jedno
a pokiaľ sa budete krčiť v rohu a šúchať nohami, nikde sa
neposuniete. Musíte byť ochotný priznať chybu a začať nový život. Držím vám
veľmi palce a teším sa na všetky vaše komentáre, rady a skúsenosti.
Prajem Vám príjemný deň.
Dobrý deň, ja by som sa chcel opýtať, či je lepšie konzumovať radšej pasterizované mliečne výrobky, alebo žiadne? Konkrétne mám na mysli UHT pasterizáciu.
OdpovedaťOdstrániť(Viem, že odpoveď v ideálnom prípade by odpoveď mala znieť, že ani jedno, ale tie nepasterizované, ale..no povedzme, že zatiaľ to z nejakých dôvodov nie je možné)
Ďakujem za odpoveď