Tuky sú hlavným vinníkom nadváhy a obezity, pretože sa z nich priberá. Spôsobujú srdcovo-cievne ochorenia a zvyšujú riziko rakoviny. Sú pôvodcom väčšiny civilizačných ochorení a treba ich urýchlene eliminovať so svoje stravy. Vážne poškodzujú vaše zdravie.
Prečo nám však toto nahovára
farmaceutický priemysel v spolupráci so zdravotníctvom a nimi platení
„experti.“ Veď kedysi ľudia konzumovali výlučne plnotučnú stravu a nemali skoro
žiadne zdravotné problémy, mimo tých, ktoré súviseli s nedostatočnou
hygienou a nedostatkom jedla. Bežne sa konzumovala bravčová masť, vajcia,
mlieko, mäso, orechy, semená, kokosový olej a nikomu nebolo nič. Kde však
nastal obrat?
Tento trend začal expandovať
v roku 1984, keď sa v USA spustila vlna nízkotučných výrobkov
a začala tzv. „nízkotučná diéta“ podporovaná Národným inštitútom pre
srdce, pľúca a krv. Táto diéta bola založená na zníženom príjme tukov,
hlavne nasýtených, a zvýšenom príjme sacharidov. Dodnes sú medicínske
odporúčania aj na Slovensku na úrovni 30% príjmu z tukov (z toho 10%
nasýtených), 15-20% z bielkovín a 50-55% zo sacharidov, dokonca niektorí
obhajujú príjem zo sacharidov nad 60%.
Táto nízkotučná
a vysokosacharidová strava v USA spôsobila masívny nárast nadváhy a
obezity a zvýšenie srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky a iných civilizačných
ochorení. Samozrejme tým aj zisky farmaceutických spoločností, pretože zrazu
bolo koho liečiť. Lenže niektorým poctivým vedcom to nešlo do hlavy, veď
celkový energetický príjem u ľudí sa znížil, ako je teda možné, že percento
obezity narastá? Preto sa výskumníci zo Stanfordskej Univerzity rozhodli urobiť test.
Rozdelili ľudí do dvoch skupín.
Prvá skupina konzumovala vysokotučnú a nízkosacharidovú stravu, tzv.
Atkinsonovu diétu, založenú na príjme iba 20 g sacharidov denne, počas prvých
2-3 mesiacov a potom maximálne 50g denne. Skupina mohla jesť tukov
a bielkovín, koľko sa im zachcelo. Druhá skupina sa držala tradičnej
a odporúčanej nízkotučnej a vysokosacharidovej stravy. Ľudia
v skupine sa vyhýbali tukom, hlavne nasýteným, a jedli celkovo menej
kalórií počas dňa, z ktorých 55-60% príjmu pochádzalo zo sacharidov.
Výsledok? Prvá skupina znížila váhu v priemere o 4,5 kg, druhá
o 2,5 kg. Prvá skupina znížila
hodnotu triglyceridov v krvi o 29,3 mg /100ml , druhá len o 14,6
mg. Prvá skupina znížila svoj diastolický tlak o hodnotu 4,4, druhá
skupina len o 2,2.
Ako je to možné? Zatiaľ Vám stačí
vedieť, že za všetko môže jediný hormón na znižovanie hladiny cukru krvi- inzulín,
ktorý zároveň riadi náš tukový metabolizmus. Čím viac sa vylučuje inzulín, tým
viac telo uskladňuje tuk. Čím je hladina inzulínu nižšia, tým viac telo využíva
tuk ako palivo.
Samotné tuky vo forme mastných kyselín
neustále voľne prúdia z našich buniek dnu a von. Naše telo však uskladňuje
tuk vo forme triglyceridov. Triglyceridy sú 3 mastné kyseliny zviazané vnútri
tukovej bunky 1 molekulou glycerolu. Triglyceridy sú príliš veľké, aby dokázali
prejsť cez membránu tukových buniek. Čiže to, čo nás robí tučnými je
všetko, čo podporuje prúdenie mastných kyselín do tukových buniek (inzulín =
sacharidy). A čo nám pomáha chudnúť? Hocičo, čo pomáha štiepiť triglyceridy v
tukových bunkách. Preto keď konzumuje tuky, váš organizmus ich vie využiť.
Pokiaľ konzumujte sacharidy, vaše telo ich premení na tuk.
Rozhoduje však o tom aj
kvalita a kvantita skonzumovaných sacharidov. Preto pokiaľ konzumujete
sacharidy, zamerajte sa na sacharidy z nízkou glykemickou záťažou (GL) a nízkym
glykemickým indexom (GI). Prípadne stredným GL a GI pokiaľ máte pred náročným
tréningom alebo po vytrvalostnom tréningu. To tu však teraz rozoberať nebudem.
Pri vytrvalostných športoch ako maratón, cyklistika a iné, sa využívajú aj
sacharidy s vysokým GI. Je to však iná téma. Detailnejšie informácie o tom,
ako sa tuk uskladňuje vo vašom tele si môžete pozrieť na tomto obrázku,
kde je zobrazených 12 krokov, ako tučnieme. (Poznámka: vysoko glykemická strava
ide stále viac do úzadia a mnohí športovci, či už maratónci alebo cyklisti,
prechádzajú na ketogenickú stravu, ktorá poskytuje takmer neobmedzený zdroj
energie).
Zapamätajte si, že rovnica príjem
v kJ > výdaj v kJ = nadváha, nie
je už viac úplne pravdivá. Podstatné je, z akých zdrojov prijmete energiu.
Tuky, bielkoviny aj sacharidy majú iný spôsob látkovej premeny (metabolizmu).
Napr. 1 000 kJ prijatých z tukov je inak metabolizovaných ako 1 000 kJ zo
sacharidov alebo bielkovín. Prijať 1 000 kJ energie zo správnych tukov vám môže
iba pomôcť. Dokonca pomôcť schudnúť. Naopak 1 000 kJ prijatých zo
sacharidov (pokojne aj tých "správnych") vám pravdepodobne posunie
ručičku na váhe smerom doprava.
Mohli by sme teda povedať, že nie
tuky, ale sacharidy sú vinníkom nadváhy a obezity, ktorá je hlavným
vinníkom mnohých civilizačných ochorení. Samozrejme, ani to nie je také
jednoduché. Dôležité je, z akých zdrojov pochádzajú tuky
a v akej sú kvalite. Tuky majú totiž veľmi krehké väzby, preto ľahko
podliehajú oxidácii vplyvom vzduchu a vysokých teplôt. Vtedy sa stávajú
tuky nebezpečnými. Odporúčam vám, aby minimálne 80% tukov, ktoré konzumujete
boli v surovom stave. Taktiež treba povedať, že nie všetky tuky na každého vplývajú
rovnako. Tam rozhoduje váš metabolický a nutričný typ či vaša krvná skupina. Tuky sú však všeobecne najcennejším
zdrojom energie a dodajú vám potrebné palivo. Sú veľmi dôležitá zložka potravy
a bez nich nemôže správne fungovať celá hormonálna sústava, mozog, srdce, cievy
a vôbec celý organizmus.
Vzhľadom na rozsiahlosť môjho 4.kroku ku zdraviu- Konzumujte dostatok správnych tukov, som sa rozhodol tento krok
rozdeliť do štyroch (nakoniec piatich) po sebe nasledujúcich článkov. Budem sa
snažiť vám ich priniesť v priebehu týchto 2 až 3 dní. Pokračovanie článku môžete nájsť na tomto linku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára