Poznámka:
Pôvodný článok bol napísaný 2.8.2012 na mojom blogu - http://martinchudy.blog.sme.sk/ . Tento článok je v podstate totožný s tým pôvodným, keďže jednotlivé články prepisujem na svoj nový blog, avšak už si nemyslím, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Naopak, sám často preskakujem raňajky. Raňajky však určite nie sú zdraviu škodlivé a pre niekoho môžu byť stále prospešné. Dôležitejšie je skôr ČO jete, ako KEDY to jete. Tiež si už nemyslím, že potrebujete konzumovať sacharidy, keď máte pred sebou fyzicky náročný deň (daný text som označil hviezdičkou *). Raňajky a ich dôležitosť budem rozoberať neskôr vo svojich článkoch. Do tohto článku som pridal grafy glykémie po konzumácií uvedených receptov.
Chcete byť nezastaviteľný, alebo len
priemerný?
Odpovede na
vyššie zmienené otázky hrajú dôležitú úlohu pre vaše zdravie. Raňajky sú totiž
najdôležitejšie jedlo dňa a majú veľký vplyv na to, či budete počas dňa vysoko
výkonný, alebo podáte len priemerný výkon. Pri niektorých povolaniach možno
nevadí, pokiaľ budete priemerný, avšak ak ste vrcholový športovec, učiteľ,
lekár alebo máte iné zamestnanie, ktoré si vyžaduje vysokú výkonnosť,
potrebujete neustálu dodávku energie. Ak si vaše povolanie nevyžaduje vysokú
výkonnosť, to neznamená, že nepotrebujete dostatok energie. Bez dostatočného
množstva energie nebudete schopný venovať svoj čas rodine, svojim záľubám a
pravdepodobne prídete z práce celý zmorený, unavený a bez chuti do života. Preto
každý z nás potrebuje pravidelný prídel energie, aby si mohol naplno
vychutnávať svoj život a posúvať sa neustále vpred.
Takýto prídel
si zabezpečíte pravidelným prísunom správneho jedla, ktoré bude spĺňať vaše individuálne požiadavky. Ako
profesionálny športovec viem o čom hovorím, pretože bez vhodne zloženej
stravy by som nemohol trénovať 6 až 7 krát do týždňa, odohrať majstrovský
zápas, a zároveň sa venovať svojim blízkym a svojim záľubám.
Predstavte si situáciu, že ráno idete s chuťou a energiou do práce,
v práci ste na nezadržanie, po práci ste stále nezastaviteľný a idete
si zašportovať, potom sa starostlivo povenujete svojim blízkym a večer si
vychutnáte svoje záľuby s pocitom dobre vykonanej práce a krásne
stráveného dňa. No nie je to nádherná predstava? A nemusí to byť len
predstava. Stačí ak porozumiete určitým výživovým zásadám a vytvoríte si
určité stravovacie návyky.
Každá stavba
však musí mať svoje základy, bez ktorých by ste nemohli postaviť celú budovu.
A podobne to funguje aj s výživou, ktorej základmi sú raňajky. Bez
správnych raňajok nemôžete postaviť „stroj“, ktorý vám bude dodávať potrebnú
energiu počas dňa. Mnohí ľudia vynechávajú raňajky alebo ich konzumujú len
striedmo. Takýmto spôsobom však otvárajú cestu nielen únave, ale aj vážnym
zdravotným problémom v budúcnosti. Preto pravidelné raňajkovanie je jeden
z najdôležitejších krokov ku zdraviu, ktorý môžete
pre seba urobiť. Vaše raňajky musia splniť 3 funkcie:
- musia vás dostatočne zasýtiť, aby ste neboli už o hodinu hladný
- musia vám dodať dostatok energie, ktorá sa bude uvoľňovať pomaly a dlho
- musia vám dodať potrebné látky, ktoré budú vyživovať vaše telo
Ste stále oklamaný?
Ako to
dosiahnuť? Mnohí z vás sú možno stále „oblbnutí“ geniálnym marketingom
veľkých spoločností, vďaka ktorému nakupujete, v domnienke ich
prospešnosti pre zdravie, rôzne farebné raňajkové cereálie, sušienky, müsli
zmesi, kaše, „polystyrénové“ chlebíčky, cornflakes a iné zdravie
poškodzujúce produkty, ktoré sa nachádzajú v regáloch so zdravou výživou.
Výber produktov do týchto regálov však pravdepodobne navrhovali nejakí strašne
opití ľudia, pretože inak by nemohli vybrať tie produkty, ktoré vybrali.
A ak neboli opití, tak potom ich môžem pokojne nazvať teroristami, pretože tými produktmi terorizujú zdravie každého človeka, ktorý si ich kúpi. V poriadku, nepreháňajme. Niektoré z týchto produktov by mohli byť občas vhodné za situácie, že k nim pridáte nejaké správne tuky, alebo že ich skonzumujete po veľmi náročnom vytrvalostnom tréningu. Avšak aj vtedy máte lepšie a zdravšie možnosti. Preto zabudnite navždy na tieto farebné, cukrom a nesprávnymi tukmi preplnené, a prídavnými látkami zaťažené produkty, ktoré poškodzujú vaše zdravie. Zamerajte sa na skutočné jedlo.
A ak neboli opití, tak potom ich môžem pokojne nazvať teroristami, pretože tými produktmi terorizujú zdravie každého človeka, ktorý si ich kúpi. V poriadku, nepreháňajme. Niektoré z týchto produktov by mohli byť občas vhodné za situácie, že k nim pridáte nejaké správne tuky, alebo že ich skonzumujete po veľmi náročnom vytrvalostnom tréningu. Avšak aj vtedy máte lepšie a zdravšie možnosti. Preto zabudnite navždy na tieto farebné, cukrom a nesprávnymi tukmi preplnené, a prídavnými látkami zaťažené produkty, ktoré poškodzujú vaše zdravie. Zamerajte sa na skutočné jedlo.
Raňajky, z ktorých vaše telo bude
rozkvitať
Vaše jedlo sa
musí skladať z ingrediencií, ktoré vaše telo dokáže využiť, čerpať
z nich energiu a doslova vďaka nim rozkvitať. Pokiaľ však do seba
„nahádžete“ mŕtve jedlo, s ktorým váš organizmus bude musieť zápasiť,
namiesto aby z neho ťažil, budete mať veľký problém. Ako by mali teda
vyzerať vaše raňajky?
V prvom rade to záleží od druhu vašej profesie a od toho, čo vás čaká počas dňa. Ja osobne preferujem recept na Surové vajíčka s proteínom a tento typ raňajok považujem za najzdravšie raňajky, aké si vôbec môžete pripraviť. Recept na Surové vajíčka s proteínom som sa naučil od Vlada Zlatoša a Dr. Mercolu a používam ho už vyše roka. V tomto pokrme nájdete všetko, čo potrebuje vaše telo, aby doslova rozkvitalo a získalo potrebnú energiu.
V prvom rade to záleží od druhu vašej profesie a od toho, čo vás čaká počas dňa. Ja osobne preferujem recept na Surové vajíčka s proteínom a tento typ raňajok považujem za najzdravšie raňajky, aké si vôbec môžete pripraviť. Recept na Surové vajíčka s proteínom som sa naučil od Vlada Zlatoša a Dr. Mercolu a používam ho už vyše roka. V tomto pokrme nájdete všetko, čo potrebuje vaše telo, aby doslova rozkvitalo a získalo potrebnú energiu.
Ak by vám nešli
na chuť surové vajíčka, môžete si dopriať vhodný sacharidový pokrm, ako
napríklad špaldovú krupicu. Špaldová krupica je vhodná najmä vtedy, ak máte
pred sebou veľmi fyzicky náročný deň alebo vytrvalostný tréning. Vtedy vám dodá
dostatok energie, ktorú spálite počas dňa. V poobedňajších hodinách vám ju však
už neodporúčam konzumovať, pretože z nej môžete zbytočne pribrať, ale to samozrejme záleží aj na skonzumovanom množstve a iných faktoroch. Ak by
ste mali pred sebou ešte vytrvalostný tréning, na ktorom spálite prijatú
energiu, môžete si ju dopriať aj poobede.
Taktiež vám ju neodporúčam konzumovať, pokiaľ sa snažíte schudnúť. V takom prípade je to zbytočná energia, ktorú by ste museli najprv spáliť, aby ste potom mohli niečo spáliť z tukových zásob, pretože sacharidy stimulujú enzýmy, ktoré zabraňujú spaľovaniu uložených tukov a podorujú ich ukladanie.
Taktiež vám ju neodporúčam konzumovať, pokiaľ sa snažíte schudnúť. V takom prípade je to zbytočná energia, ktorú by ste museli najprv spáliť, aby ste potom mohli niečo spáliť z tukových zásob, pretože sacharidy stimulujú enzýmy, ktoré zabraňujú spaľovaniu uložených tukov a podorujú ich ukladanie.
Špaldová
krupica však sama o sebe nie je vhodný pokrm, pretože má veľmi vysoký
glykemický index (asi 60-70). Aby ste z nej urobili zdraviu prospešný
pokrm, musíte do nej pridať dostatok vlákniny a tukov, aby ste znížili
glykemický index. Správnou kombináciou môžete vytvoriť glykemický index na
úrovni 30-40. To už je celkom vhodné. Práve glykemický index je jeden
z kľúčov pri konzumácií sacharidov.
Väčšina ľudí však urobí pravý opak. Pridá cukor, džem, ovocie alebo inú sladkú ingredienciu, a tým ešte zvýši glykemický index. Výsledkom je „vystrelenie“ krvného cukru prudko nahor a nástup inzulínu ako upratovacej čaty. Následne vás prepadne ešte väčší hlad. Veľká časť pokrmu sa uskladní vo forme tuku a vy zažijete útlm, pretože krvný cukor prudko padne dole. Čiže zostanete hladný, tučný, bez energie a dokonca možno s bolesťami hlavy.
Väčšina ľudí však urobí pravý opak. Pridá cukor, džem, ovocie alebo inú sladkú ingredienciu, a tým ešte zvýši glykemický index. Výsledkom je „vystrelenie“ krvného cukru prudko nahor a nástup inzulínu ako upratovacej čaty. Následne vás prepadne ešte väčší hlad. Veľká časť pokrmu sa uskladní vo forme tuku a vy zažijete útlm, pretože krvný cukor prudko padne dole. Čiže zostanete hladný, tučný, bez energie a dokonca možno s bolesťami hlavy.
Či si už
vyberiete bielkovinové alebo sacharidové raňajky, myslite na niektoré
vlastnosti vášho pokrmu. Vaše raňajky by mali obsahovať:
- dostatok správnych tukov, z ktorých budete čerpať energiu
- dostatok vhodných bielkovín, z ktorých bude vaše telo budovať potrebné látky
- dostatok vlákniny, ktorá vám podporí trávenie
- dostatok minerálov a vitamínov, bez ktorých vaše telo nemôže fungovať
- primeranú dávku sacharidov, hlavne pokiaľ máte pred sebou fyzicky náročný deň*
Obidva moje
recepty majú tieto vlastnosti. Preto nech si vyberiete ktorýkoľvek z nich,
vaše telo získa potrebnú energiu, silu a živiny. Mojim favoritom sú
samozrejme Surové vajíčka s proteínom, ktoré môžete
použiť počas celého dňa. Špaldová krupica s tvarohom a horkou čokoládou je viac
sacharidová, preto ju konzumujte skôr v dopoludňajších hodinách, alebo pred náročným tréningom.
Sacharidy musíte vedieť skombinovať
Vaše pokrmy
musia čo najmenej ovplyvniť hladinu cukru v krvi, aby váš organizmus nemusel
vylučovať veľké množstvá inzulínu. Preto sa musíte naučiť pridávať vlákninu a
hlavne tuky do sacharidových pokrmov, aby ste znížili ich glykemický index a
urobili z nich menšie zlo. Myslite však na to, že najmä sacharidy provokujú
vylučovanie inzulínu (1). A optimalizácia inzulínu a krvného cukru je podstatný
faktor pre zachovanie zdravia.
V skutočnosti
vašim hlavným zdrojom energie by mali byť tuky a nie sacharidy, ako sa vám to snažia nahovoriť rôzni „experti“. Nedostatku sacharidov sa vôbec
nemusíte báť, sú ukryté všade a zároveň bežný človek nemá šancu spáliť
svoje zásoby glykogénu vo svaloch a pečeni. Pokiaľ budete konzumovať
priveľa sacharidov, telo ich bude uskladňovať do tuku, pretože vaše zásoby
glykogénu sú plné. Taktiež si budete koledovať o problémy
s inzulínom, čo je začiatok všetkých metabolických porúch, a tým pádom
aj všetkých ochorení. Ľudský organizmus bol prirodzene stvorený tak, aby
využíval hlavne tuky ako palivo (2).
Slovo na záver
Som veľmi rád,
že som vám mohol predstaviť dva rôzne typy raňajok, ktoré sú veľmi osožné pre
vaše telo. Už čoskoro vám prinesiem ďalšie recepty, ktoré si budete môcť rýchlo
a jednoducho pripraviť. Teraz by som sa rád dozvedel, aké raňajky
konzumujete vy, aké pocity z nich máte a ako na ne reaguje vaše telo. Ak
neviete, čo by ste mali raňajkovať, alebo nie ste spokojný s vplyvom vašim
raňajok na váš organizmus, rád vám poradím, aké úpravy by ste v nich mali
urobiť, aby ste z nich urobili to správne jedlo pre vaše individuálne
potreby. Konzumujte správne raňajky a Prevezmite kontrolu nad svojim zdravím.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára