Viete, čo jete?
V priebehu posledných
40-tich rokov boli naše obchody zaplavené číslami. Tie prišli do obchodov spolu
s množstvom nových a „prepracovaných“ výrobkov. Odborne sa tieto čísla
nazývajú „prídavné látky“, alebo slangovo - éčka. Dnes je ich už vyše 300 a nachádzajú sa v skoro
každej potravine, ktorú môžete kúpiť v bežnom supermarkete.
Prídavné látky majú
v skutočnosti oveľa dlhšiu históriu. Už starí Egypťania a Gréci
používali niektoré prídavné látky na konzerváciu, farbenie alebo vylepšenie
svojich potravín. Jednalo sa napríklad o soľ, kyselinu octovú alebo prášok
do pečiva.
Odvtedy sa však mnohé zmenilo.
Súčasné prídavné látky sú často rozoberané pre ich potencionálne riziko. Mnohé
z nich sú spájané s vážnymi zdravotnými problémami od tráviacich
problémov až po rakovinu. Nehovoriac o ich podivnom pôvode. Preto by ste
si mali dať veľký pozor na to, čo kupujete a informovať sa o vplyve
jednotlivých éčok.
Kde sa používajú prídavné látky?
Prídavné látky, ktoré predstavujú
len minimálne toxikologické riziko, je možné používať takmer vo všetkých
spracovaných potravinách. Medzi ne patria napríklad uhličitan vápenatý (E 170),
kyselina mliečna (E 270), kyselina citrónová (E 330), pektíny (E 440), mastné
kyseliny (E 570) a dusík (E 941).
Pri iných prídavných látkach v
potravinách je použitie obmedzenejšie, napríklad:
- Natamycín (E 235) je možné použiť len ako konzervačnú látku pre povrchové ošetrenie syrov a sušených údenín
- Kyselinu erythorbovú (E 315) je možné použiť len ako antioxidant v určitých mäsových a rybích výrobkoch
- Ferrokyanid sodný (E 535) je možné použiť len ako protihrudkujúcu látku v soli a jej náhradách
- L-cysteín (E 920) možno používať len na zlepšenie vlastností múky
Všeobecne možno poznamenať, že
väčšina prídavných látok podlieha osobitným podmienkam. Mnohé z nich môžu
byť použité len do určitých potravín a len v určitom množstve.
V zásade však platí, že čím viac je potravina spracovaná, tým viac
prídavných látok je v nej povolených a používaných.
Vzhľadom na veľký počet
spracovaných potravín, sú niektoré „éčka“ povolené v mnohých potravinách.
Napriek tomu existuje niekoľko potravín, v ktorých podľa zákona nemôžu byť
použité žiadne prídavné látky. Prehľad potravín, u ktorých je použitie
prídavných látok zakázané:
- Cukor
- Káva s výnimkou ochutenej instantnej kávy a kávových extraktov
- Maslo
- Med
- Mlieko a neochutená smotana
- Nearomatizovaný čaj
- Neemulgované tuky a oleje
- Neochutené zakysané mliečne výrobky so živou kultúrou
- Neochutené podmaslie (cmar)
- Nespracované potraviny
- Prírodná minerálna voda a balená pramenitá voda
- Sušené cestoviny okrem bezlepkových cestovín alebo cestovín určených pre hypoproteínové diéty
Mnohé prídavné látky sú taktiež
výrazne obmedzené v detskej a kojeneckej výžive.
Sú „éčka“ skutočne bezpečné?
Podľa zákonov je používanie
povolených prídavných látok v určených množstvách neškodné. Všetko je
starostlivo podložené oficiálnymi štúdiami. Aká je však realita? Čo hovoria
neoficiálne štúdie, o ktorých vám zodpovedné orgány nepovedia? Sú tieto
látky skutočne neškodné? A z čoho sa vyrábajú jednotlivé prídavné látky?
Odpovede na tieto otázky môžu byť niekedy až zarážajúce. Mnohé prídavné látky
sú bezpochyby neškodné a dokonca môžu predstavovať prínos. Na druhej
strane však existujú „éčka“, ktorých používanie je viac než sporné.
Mnohé prídavné látky boli
medzičasom zakázané, čo svedčí o neistote v otázkach bezpečnosti
niektorých prídavných látok. Iné prídavné látky sú zase používané vo výrobkoch,
ktoré by vôbec nemali byť v ponuke. Tak či onak, prídavné látky sú veľký
biznis pre určité spoločnosti, ktoré doslova nedovolia, aby sa ich používanie
zakázalo.
Odkiaľ pochádzajú prídavné látky?
Prídavné látky pochádzajú z
rôznych zdrojov. Niektoré sú extrahované zo semien, ovocia alebo rias. Iné sú
vyrobené z prírodne identických látok syntézou alebo biosyntézou (kyselina
askorbová – E300). Ďalšie vznikajú modifikáciou prírodných látok ako napríklad
emulgátory (získavajú sa z jedlých olejov a organických kyselín) alebo
zahusťovadlá (modifikované škroby a modifikovaná celulóza).
Niektoré „éčka“ majú zasa
živočíšny pôvod. Na ich výrobu sa často používajú pomerne nechutné materiály,
aj keď nie vždy musia byť tieto éčka zdraviu škodlivé. Taktiež existujú aj
umelo vyrobené prídavné látky. Tieto syntetické éčka predstavujú väčšinou
najväčšiu hrozbu pre organizmus, pretože sú to telu cudzie látky, ktoré sú veľakrát
toxické pri vyšších dávkach. Do tejto skupiny patria niektoré antioxidanty (BHA
– E320, BHT – E321), farbivá (indigotín – E132) alebo sladidlá (aspartám –
E951, sacharín – E954).
Prejdime si teraz niektoré
zaujímavosti o výrobe prídavných látok.
Karmín, košenila, kyselina karmínová – E120
Je to červené farbivo, ktoré sa
získava z oplodnených rozmačkaných samičiek hmyzu (Dactylopius
coccus Costa). Na kilo
farbiva je potrebných asi 140 000 týchto chrobákov. Často má za úlohu
nahradiť „jahodovú farbu“ v mliečnych výrobkoch alebo sladkostiach.
Želatína – E441
U nás nie je označená
E-kódom, ale vo svete ju môžete nájsť pod skratkou E441. Tento proteín sa
získava varením koží, väzív, šliach a kostí kráv a prasiat. Používa
sa pri výrobe želé, bonbónov (gumoví medvedíci), poliev alebo pri výrobe kapsúl
na lieky a doplnkovú výživu.
Šelak – E904
Je to leštiaca látka, ktorá sa
získava zo sekrétov (exkrementov) hmyzu (Tachardia lacca) vyskytujúceho sa
predovšetkým v Indii a Thajsku. Prostredníctvom tohto sekrétu
ochraňuje daný hmyz svoje larvy. Pre jeden kilogram šelaku príde o život
okolo 300 000 chrobákov. Šelak sa používa pri výrobe cukroviniek,
čokolády, žuvačiek či cukríkov.
L-cysteín – E920
Je to látka na zlepšenie vlastností múky. Používa
sa pri výrobe pečiva a pekárenských výrobkov. Táto aminokyselina sa
získava zo srsti, peria a vlasov. Najčastejšie sa získava práve
z ľudských vlasov. Jej najväčším dodávateľom je Čína, ktorá ako zdroj
vlasov využíva napríklad kaderníctva a nemocnice. Našťastie je u nás
zakázaná výroba tejto látky z ľudských vlasov. Do akej miery sa toto
nariadenie dodržuje je však otázne.
Ktoré éčka sú najnebezpečnejšie?
O bezpečnosti niektorých
prídavných látok sa neustále diskutuje. Napriek ich obmedzenému použitiu sa
neustále vynárajú neoficiálne štúdie, ktoré dokazujú ich negatívny dopad na
zdravie už v malých dávkach.
Tieto prídavné látky sú väčšinou
vyrábané synteticky a ich výroba je veľmi lacná oproti ich prírodným
náhradám. Ich potrebnosť pre človeka je nulová a riziko poškodenia zdravia
privysoké. Pre vaše telo sú to toxíny,
ktorým by ste sa mali navždy vyhýbať. Vyhýbajte sa nasledovným chemikáliám.
Umelé farbivá
Od roku 1955 narástla spotreba
farbív v potravinách 5-násobne. Ročne sa „pumpuje“ niekoľko miliónov kíl
farbív do najrôznejších potravín. Podľa legislatívy existuje vyše 40
schválených farbív do potravín. Mnohé z nich majú prírodný pôvod
a môžu predstavovať prínos pre zdravie. Farbivá ako kurkumín (E100),
extrakt papriky (E160c) alebo lykopén (160d) nepredstavujú žiadne riziko pre
človeka. Na druhej strane však existujú farbivá, ktoré boli medzičasom dokonca
zakázané, alebo sú zakázané v niektorých krajinách.
V tomto prípade sa jedná
o umelé farbivá. Sú to vlastne syntetické petrochemikálie vyrábané
z ropy, nemrznúcich zmesí a amoniaku. Od 20.júla 2010 musí byť
v EU prítomnosť niektorých týchto farbív označená na obale nasledujúcim
upozornením.
,,môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a
pozornosť detí“
Jedná sa o farbivá E102,
E104, E110, E122, E124 a E129. Toto však nie sú jediné farbivá, na ktoré by
malo byť upozorňované. V skutočnosti by mali byť tieto farbivá zakázané.
Sú spájané s poškodením mozgu u detí, čo preukázateľne
vyúsťuje do zníženého IQ. Preto EU prijala vyššie zmienené nariadenie.
Tieto farbivá majú však aj iné negatívne dopady na zdravie. V zvieracích
štúdiách sa ukázalo (1), že spôsobujú nádory na mozgu, močovom mechúre, štítnej
žľaze, semenníkoch, obličkách a zároveň celkovo oslabujú imunitu.
Vyhnite sa nasledujúcich umelým farbivám
|
|
E102
|
Tartrazin
|
E104
|
Chinolínová
žltá
|
E110
|
Žltá FCF, Sunset Yellow FCF
|
E120
|
Karmíny, Košenila
|
E122
|
Azorubín, Karmoizín
|
E123
|
Amarant
|
E124
|
Ponceau 4R
|
E129
|
Allura červená AC, Allura Red AC
|
E131
|
Patentná modrá V
|
E132
|
Indigotín
|
E133
|
Brilantná modrá FCF, Blue FCF
|
E142
|
Zelená S, Green S
|
E151
|
Brilantná čierna, Black BN
|
E155
|
Hnedá HT, Brown HT
|
Umelé sladidlá
Už v 19.storočí vzniklo prvé
umelé sladidlo s názvom sacharín. Toto sladidlo bolo medzičasom zakázané
v Kanade kvôli jeho rakovinotvorným účinkom a tiež malo byť
zakázané v USA, ale tento zákaz nakoniec neprešiel. Od vzniku sacharínu prišlo
na trh niekoľko umelých sladidiel, z ktorých mnohé boli schválené za podivných
okolností (2). Tieto umelé sladidlá dodnes čelia množstvu neoficiálnych
štúdií, ktoré dokazujú ich výrazne škodlivý účinok na zdravie (3).
Sladidlá ako aspartám, acesulfám,
sacharín, cyklamát, sukralóza či neotam sú spájané s vážnymi zdravotnými
problémami ako:
- Rakovina
- Záchvaty
- Bolesti hlavy
- Depresia
- Zrakové problémy
Toto je však len minimum
zdravotných problémoch, ktoré môžu spôsobiť tieto látky. Tisícky
správ, dokumentov a štúdií ukazujú na výrazne toxické účinky týchto
syntetík (4). Napriek tomu sú tieto látky „kryté“ oficiálnymi štúdiami výrobcov,
ktoré neukazujú žiadne riziko pre zdravie. A pravdepodobne to tak ešte aj
dlho zostane, pretože obchod s umelými sladidlami predstavuje miliardový
biznis.
Príchod umelých sladidiel na trh
predstavoval veľký „boom“, pretože neobsahujú prakticky žiadne kalórie, čo sa
v čase narastajúceho percenta obezity zdalo ako záchranné koleso. Aspoň
tak to bolo prezentované verejnosti. Bol to však len ďalší klam „flusnutý“ do
tváre nevedomých občanov.
V súčasnosti sa ročne
spotrebujú desiatky miliónov kilogramov umelých sladidiel, z ktorých
prvenstvo drží aspartám. Toto umelé sladidlo môžete nájsť aj pod názvami ako
NutraSweet, Equal, Spoonful a Equal-Measure. Všeobecne však nielen aspartám,
ale aj ostatné umelé sladidlá sú pre telo nepotrebné a majú naň negatívny
dopad.
Vyhnite sa nasledujúcich umelým sladidlám
|
|
E950
|
Acesulfám
K
|
E951
|
Aspartám
|
E952
|
Cyklamáty
|
E954
|
Sacharín
|
E955
|
Sukralóza
|
E959
|
Neohesperidín DC
|
E961
|
Neotam
|
E962
|
Soľ aspartám-acesulfámu
|
Podmienene povolené konzervanty a antioxidanty
Sem môžeme zo zákona zaradiť
niekoľko druhov prídavných látok ako sorbany, benzoany a p-hydroxybenzoany.
Potom oxid siričitý a siričitany, dusitany a dusičnany, iné
konzervačné látky a iné antioxidanty. Prakticky všetky „éčka“ spadajúce do
tejto kategórie sú rizikové a predstavujú hrozbu pre zdravie človeka.
Tieto látky slúžia na rôzne účely, ale predovšetkým na predĺženie trvanlivosti
danej potraviny. Jednoduchšie povedané, nekvalitné potraviny sú nimi ošetrené,
aby zakryli svoje slabé stránky.
Sorbany, benzoany a p-hydroxybenzoany
Tieto látky sa môžu používať len
v obmedzenom množstve a ich vyššie množstvá by mali fatálne následky. Z týchto
látok sa najčastejšie používa E200, E202, E210 a E211. Práve E211 – benzoan
sodný, je spájaný s najväčšími zdravotnými problémami. Táto látka má schopnosť
zbaviť bunky kyslíka, oslabiť imunitný systém alebo spôsobiť rakovinu.
Zodpovedné úrady sa bránia
tvrdením, že jeho použitie v potravinách je bezpečné, pretože sa v nich
nachádza v malých množstvách. Zároveň však upozorňujú, že ho nesmiete
kombinovať s vitamínom C a E. Pri tejto kombinácii by sa vytvoril benzén, známy
a nebezpečný karcinogén. Lenže ak sa pozrieme na jeho rozsiahle použitie
(potraviny, kozmetika, drogéria), je ťažké sa vyhnúť tejto kombinácií. Skutočný
dôvod jeho použitia je ten, že je to najlacnejší inhibítor plesní na trhu,
ktorý zabezpečí, že nekvalitná potravina predĺži svoju životnosť, zatiaľ čo vy
si skrátite tú svoju.
Vyhnite sa nasledujúcich konzervantom
|
|
Sorbany
|
|
E200
|
Kyselina sorbová
|
E202
|
Sorban draselný
|
E203
|
Sorban vápenatý
|
Benzoany
|
|
E210
|
Kyselina benzoová
|
E211
|
Benzoan sodný
|
E212
|
Benzoan draselný
|
E213
|
Benzoan vápenatý
|
p-hydroxybenzoany
|
|
E214
|
Etyl-p-hydroxybenzoan
|
E215
|
Etyl-p-hydroxybenzoan sodný
|
E218
|
Metyl-p-hydroxybenzoan
|
E219
|
Metyl-p-hydroxybenzoan
|
Oxid siričitý a siričitany
Siričitany najčastejšie nájdete
vo víne alebo sušenom ovocí. Nachádzajú sa však aj v dressingoch, chipsoch,
džemoch alebo polotovaroch. Siričitany sú toxické a môžu spôsobiť náhle bolesti
hlavy, nevoľnosť, astmatický záchvat, alergické reakcie, vyrážky, problémy
s prieduškami, nízky krvný tlak alebo anafylaktický šok. Preto sa radšej
vyhnite výrobkom, ktoré obsahujú siričitany. Pokiaľ by ste konzumovali sušené
ovocie, prepláchnite ho predtým vriacou vodou.
Vyhnite sa nasledujúcich siričitanom
|
|
E220
|
Oxid siričitý
|
E221
|
Siričitan sodný
|
E222
|
Hydrogénsiričitan sodný
|
E223
|
Disiričitan sodný
|
E224
|
Disiričitan draselný
|
E226
|
Siričitan vápenatý
|
E227
|
Hydrogénsiričitan vápenatý
|
E228
|
Hydrogénsiričitan draselný
|
Dusitany a dusičnany
Tieto konzervanty alebo
stabilizátory sa používajú aj na výrobu hnojív, plastov, farbív alebo výbušnín.
Sú to veľmi silné karcinogény, ktoré spôsobujú vážne zdravotné problémy.
Dusičnany nie sú sami o sebe toxické, ale v tele sa premieňajú na dusitany,
ktoré sú veľmi nebezpečné. Ich zohrievanie v mikrovlnke tiež vytvára
ďalšie problémy. Pre ich nežiaduce účinky sú tieto aditíva v mnohých
krajinách zakázané.
Môžu spôsobiť hyperaktivitu,
bolesti hlavy, kožné problémy alebo lapanie po dychu. Sú nevhodné pre alergikov
a astmatikov a pre deti do 3 rokov. U novorodencov môžu spôsobiť
methemoglobinémiu, pretože majú schopnosť premeniť hemoglobín na jeho oxidovanú
formu methemoglobín, ktorý nedokáže preniesť potrebný kyslík do tkanív.
Obzvlášť nebezpečné je používanie
dusitanov v mäse, pretože to
môže viesť k tvorbe nitrozamínov, ktoré sú karcinogénnymi látkami. Práve od
nástupu fast foodov, ktoré hojne používajú tieto aditíva, a spracovaných
mäsových výrobkov (salámy, párky, klobásy od veľkovýrobcov), rapídne narástol výskyt niektorých typov rakoviny ako napríklad rakoviny
pankreasu (5).
Vyhnite sa nasledujúcich dusitanom a
dusičnanom
|
|
E249
|
Dusitan draselný
|
E250
|
Dusitan sodný
|
E251
|
Dusičnan sodný
|
E252
|
Dusičnan draselný
|
Iné konzervačné látky
Tieto látky sa môžu používať len na určité účely.
Napríklad taký natamycín (E235) sa môže použiť len na ošetrenie syrov alebo
údenín ako protiplesňová látka. Alebo E231 (o-fenylfenol) a E232
(o-fenylfenolát sodný) sa môžu použiť len na ošetrenie kôry citrusového ovocia.
Prídavné látky v tejto kategórii nie sú spájané s konkrétnymi
zdravotnými problémami, ale u citlivejších osôb môžu spôsobiť nežiaduce
účinky ako migrény alebo bolesti brucha.
Vyhnite sa nasledujúcich konzervantom
|
Najčastejšie použitie
|
|
E231
|
o-fenylfenol
|
citrusová kôra
|
E232
|
o-fenylfenolát sodný
|
citrusová kôra
|
E234
|
Nizín
|
syry
|
E235
|
Natamycín(Pimaricín)
|
syry, údeniny
|
E239
|
Hexametyléntetramín
|
syr provolone
|
E242
|
Dimetyldikarbonát
|
detské šampanské
|
E280
|
Kyselina propionová
|
balený chlieb
|
E281
|
Propionan sodný
|
balený chlieb
|
E282
|
Propionan vápenatý
|
balený chlieb
|
E283
|
Propionan draselný
|
balený chlieb
|
E284
|
Kyselina boritá
|
kaviár
|
E285
|
Tetraboritansodný (borax)
|
kaviár
|
E1105
|
Lyzozým
|
zrejúce syry
|
Iné
antioxidanty
Mnohé látky z tejto kategórie sa vyrábajú
z ropy a sú používané len v minimálnych množstvách, pretože inak
by spôsobili smrť. Ich primárny účel v potravinách je zabrániť žltnutiu
tukov a olejov. Ich konzumácia môže spôsobiť nevoľnosť, zvracanie,
žalúdočné problémy, kožné problémy či alergické reakcie. Ich najväčší problém
je však karcinogénny účinok.
Tieto látky preukázateľne spôsobujú nádory
u laboratórnych zvierat a sú spájané s viacerými druhmi
rakoviny. Napríklad taký TBHQ (E319) by v dávke 1 až 4 gramy mohol spôsobiť
delírium alebo kolaps. Dlhodobé užívanie
vyšších dávok TBHQ u laboratórnych zvierat spôsobuje rozvoj
rakoviny žalúdka, poškodenie DNA a ovplyvňuje hladinu estrogénov
u žien (6). Tieto antioxidanty patria medzi „smotánku“ prídavných látok
a mali by ste sa im trvalo vyhýbať.
Vyhnite sa nasledujúcich antioxidantom
|
|
E310
|
Propylgalát
|
E311
|
Oktylgalát
|
E312
|
Dodecylgalát
|
E315
|
Kyselina erytorbová (kyselina izoaskorbová)
|
E316
|
Erytorban sodný (izoaskorban)
|
E319
|
Terciárny butylhydrochinón (TBHQ)
|
E320
|
Butylhydroxyanisol (BHA)
|
E321
|
Butylhodroxytoluén (BHT)
|
E586
|
4-hexylrezorcinol
|
Zvýrazňovače chuti
Poslednou nebezpečnou skupinou „éčok“ sú zvýrazňovače
chuti. Do tejto kategórie patrí niekoľko prídavných látok, z ktorých
najpoužívanejšie sú E621 – Glutaman sodný, E627 - Guanylan disodný a E631 – Inozinan disodný.
Do potravín sa dostávajú pomocou
koreninových zmesí, do ktorých sa môžu pridávať na zvýraznenie chuti. Ich
úlohou je oklamať vaše chuťové poháriky, aby ste mali lepší pocit
z konzumovaného jedla. Vďaka ich prídavku si váš mozog falošne myslí, že
jedlo je chutnejšie, masívnejšie, čerstvejšie alebo menej umelé.
Vyhnite sa nasledujúcich zvýrazňovačom
chuti
|
|
E620
|
Kyselina glutamová
|
E621
|
Glutaman sodný
|
E622
|
Glutaman draselný
|
E623
|
Diglutaman vápenatý
|
E624
|
Glutaman amónny
|
E625
|
Diglutaman horečnatý
|
E626
|
Kyselina guanylová
|
E627
|
Guanylan disodný
|
E628
|
Guanylan didraselný
|
E629
|
Guanylan vápenatý
|
E630
|
Inozínová kyselina
|
E631
|
Inozinan disodný
|
E632
|
Inozinan didraselný
|
E633
|
Inozinan vápenatý
|
E634
|
Vápenaté soli 5´-ribonukleotidov
|
E635
|
Dvojsodné soli 5´-ribonukleotidov
|
Ako sa vyhnúť éčkam?
Aj keď prídavné látky čoraz vo
väčšom množstve zaplavujú obchody a číhajú na vás z každého uhla,
obísť sa dajú veľmi ľahko. Kde sa nachádza najviac éčok???
No predsa
v najspracovanejších a technologicky najupravovanejších potravinách,
ktoré nanešťastie výrazne „obohatili“ regály obchodov v posledných
dekádach. Tie najnebezpečnejšie éčka sa nachádzajú v potravinách ako polotovary,
šaláty, pomazánky, mäsové výrobky a údeniny, mrazené výrobky, dressingy,
majonézy, konzervy, chipsy, sladkosti, sladké pečivo, sladené nápoje alebo žuvačky.
Týmto potravinám by ste sa mali
vyhýbať bez ohľadu na to, či obsahujú nejaké éčka, alebo nie. Väčšina
z týchto chuťových „zázrakov“, ktoré sa snažia dobýjať vaše peňaženky
prepracovaným marketingom, neposkytujú žiadnu nutričnú hodnotu pre vaše telo.
Jediné čo mu poskytnú, je priestor pre zdravotné problémy. Bohužiaľ, možno až
95 percent všetkých produktov v bežnom supermarkete má toto „privilégium“.
Vyhnúť sa éčkam je teda veľmi
jednoduché. Stačí, ak budete konzumovať skutočné jedlo, z ktorého bude vaše telo rozkvitať do zdravia aj krásy.
Našťastie je ho neustále dosť a nie je problém ho zohnať. V mäse,
vajciach, surovom mlieku, zelenine, orechoch či semenách nenájdete žiadne
prídavné látky, pretože tam nemajú čo hľadať. Tieto potraviny nájdete pomerne
ľahko vo vysokej kvalite a nízkej cene na tržnici alebo u miestnych
farmárov.
5 krokov ako sa vyhnúť éčkam:
- Kupujte nespracované a čerstvé potraviny – do svojho nákupného košíka vkladajte hlavne zeleninu, orechy, semená, ovocie, mäso, vajcia, strukoviny, surové mlieko a neochutené plnotučné mliečne výrobky (najlepšie nepasterizované) ako syr, maslo, tvaroh, biely jogurt (najlepšie smotanový), zakysanka, žinčica, acidofilné mlieko, kefír či bryndza.
- Nakupujte na trhu a od farmárov – u nich nájdete potraviny, ktoré pochádzajú z „čistých“ a miestnych zdrojov. To znamená, že sú vyprodukované tradičnými spôsobmi pestovania alebo chovu. Zároveň pochádzajú z blízkeho okolia, takže nemusia prekonávať veľké vzdialenosti. Takéto potraviny obsahujú oveľa viac živín a nie sú zaťažené nadmernými dávkami pesticídov, hnojív či ťažkých kovov. Taktiež príroda je ušetrená mnohých chemikálií a zvieratá sú chované vo svojom prirodzenom prostredí.
- Vyhľadávajte bio potraviny – podobne ako v prípade výrobkov od farmárov, aj potraviny z ekologického poľnohospodárstva sú vyprodukované šetrnými spôsobmi. Pri ich spracovaní sa navyše nemôžu použiť žiadne prídavné látky, zložité chemické postupy ani geneticky modifikované organizmy (GMO). Bio potraviny väčšinou nepochádzajú z miestnych zdrojov a nie všetky sú automaticky zdraviu prospešné. Napriek tomu však obsahujú viac živín oproti bežným potravinám a ich produkcia je šetrná pre prírodu a zvieratá.
- Pripravujte si svoje jedlá sami – tak ako to robili naše predošlé generácie, aj vy by ste mali stráviť množstvo času v kuchyni. Väčšinu svojich jedál, ak nie všetky, by ste si mali pripraviť vlastnými rukami, aby ste presne vedeli, čo konzumujete. Možno vám to zaberie viac času, ale konečný výsledok v podobe dlhodobého zdravia bude na nezaplatenie.
- Plánujte si svoje jedlá – nielenže by ste si mali svoje jedlá pripravovať sami, ale mali by ste si ich aj plánovať v predstihu. Pretože inak sa vám môže ľahko stať, že vás nečakane „prepadne“ hlad a nebude mať po ruke práve najzdravšiu potravinu. Preto si plánujte svoje jedlá v predstihu a buďte pripravený na každú situáciu.
Poznámka: Ak pochybujete o kvalite výrobkov od menších
farmárov alebo eko výrobcov, požiadajte ich, aby vám opísali svoje výrobné
postupy alebo ich rovno požiadajte o prehliadku ich farmy
alebo výrobných priestorov. Už podľa ich reakcie môžete spoznať kvalitu
ich potravín. Hrdý a poctivý farmár sa totiž bude s radosťou pýšiť
svojimi výrobkami a rád vám poskytne akékoľvek informácie. Na druhej
strane, neveriť malovýrobcom, a pritom veriť veľkovýrobcom, ktorí ponúkajú
svoje väčšinou podradné výrobky v hyper- a supermarketoch, je
smiešne. Ak by totiž aj malovýrobca
použil (väčšina nepoužíva) napríklad dvakrát do roka nejaký postrek na pestovanie
svojej zeleniny (čo sa stáva), tak je to stále lepšie, ako keď veľkovýrobca
použije ten postrek desaťkrát a svoju zeleninu odtrhne nezrelú
a k vám sa dostane cez pol zemegule.
Éčka áno či nie?
Éčka jednoznačne nie sú najväčším „zabijakom“ ľudstva a väčšina prídavných látok v potravinách
nepredstavuje najväčšie riziko pre zdravie. Mnohé prídavné látky môžu mať
dokonca pozitívne účinky. Napriek tomu by ste mali pozorne čítať etikety na
obaloch výrobkov a vyhýbať sa takým „potravinám“, ktoré obsahujú množstvo
čísel a zložitých názvov. V konečnom dôsledku vám stačí konzumovať
skutočné jedlo, ktoré vám dodá všetky potrebné látky a v takom
prípade nebudete musieť čítať žiadne etikety.
Éčok sa teda vyslovene nemusíte
báť, ale myslite na to, že mnohokrát majú len zamaskovať podradný výrobok. Na
druhej strane sa vyhýbajte najnebezpečnejším éčkam, ktoré som zmienil v
tomto článku. Tie vám pri nadmernej konzumácii môžu spôsobiť vážne
zdravotné problémy. Našťastie sa opäť nachádzajú len v technologicky
spracovaných potravinách, takže sa im dá pomerne ľahko vyhnúť.
Všeobecne najlepšie urobíte, ak
sa vrátite do minulosti a budete konzumovať stravu, ktorá je pre vaše telo geneticky naprogramovaná. Toto vám zabezpečí dlhodobé zdravie
a nebudete sa musieť trápiť žiadnymi éčkami. Akonáhle si začnete
vychutnávať čerstvé a skutočné potraviny, budete objavovať nové chute,
ktorých sa nebudete chcieť vzdať. V ideálnom prípade zapojte aj svoju
rodinu a spoločne si užívajte skutočnú chuť prírody.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára