Používate umelé sladidlá
v domnienke, že robíte niečo prospešné pre svoje zdravie alebo zdravie
svojej rodiny? Myslíte si, že nulový obsah kalórií je to, čo potrebujete pre
svoje zdravie alebo udržanie štíhlej postavy? Chcete schudnúť, a preto ste
začali používať umelé sladidlá? Ak áno, vo všetkých týchto prípadoch ste sa
stali obeťou dobre zinscenovanej frašky v prospech záujmových skupín. Viac
v mojom 9.kroku ku zdraviu – Eliminujte toxíny...
Stali ste sa obeťou podvodu?
Chcete byť počas svojho života
zdravý a štíhly? Staráte sa pravidelne o svoje telo? Snažíte sa
konzumovať „racionálnu“ stravu? Vzdelávate sa pravidelne o výžive? Ak ste
na niektorú z týchto otázok odpovedali kladne, určite ste si vedomý nebezpečenstva cukru.
Ak však vaše informácie
pochádzajú len z mainstreamových zdrojov, pravdepodobne si ešte myslíte, že „kalória je kalória“ a čím viac ich prijmete, tým viac ich potom musíte spaľovať,
inak priberiete. V takom prípade sa pravdepodobne vyhýbate viacerým tukom,
hlavne tým nasýteným, pretože tie údajne spôsobujú nadváhu a zdravotné
problémy.
V tejto krásne zinscenovanej
rozprávke ste už asi počuli o „skupine hrdinov“, ktorí prišli zachrániť
svet pred záhubou – obezita. Títo novodobí „avengeri“ si hovoria umelé
sladidlá a ich vodcom je aspartám.
Ich najsilnejšou zbraňou je
prakticky nulový obsah kalórií, čím chcú vyriešiť možno najvážnejší problém
súčasnej spoločnosti, ktorým je obezita a s ňou súvisiace zdravotné
problémy.
Ale čo ak kalórie nie sú problém
a rozhoduje druh skonzumovaných kalórií???
V takom prípade svet
nepotrebuje týchto „hrdinov“ a jediné čo potrebuje sú uvedomelí, vzdelaní
a disciplinovaní ľudia, ktorí prevezmú zodpovednosť za svoje zdravie.
Do ktorej kategórie chcete patriť
VY???
Chcete pevne držať svoje zdravie
vo svojich rukách, alebo sa chcete spoliehať na rozprávky režírované veľkými
korporáciami, výrobcami, predajcami a vládnymi regulátormi, ktoré sú
sponzorované záujmovými skupinami?
Ak používate umelé sladidlá
v domnienke, že robíte niečo prospešné pre svoje zdravie alebo pre zdravie
svojej rodiny, stali ste sa len obeťou brilantného marketingu potravinárskych
gigantov, ktorým záleží omnoho viac na ich plnej peňaženke než na vašom
zdraví.
Náhoda, ktorá stvorila stroj na peniaze
V roku 1965 pracoval chemik
James M. Schlatter z firmy G.D. Searle na lieku pre liečbu peptických
vredov. Počas práce sa mu náhodne vyliala jedna chemikália na jeho palec. Keď
si tento palec olízal, objavil sladkú chuť aspartámu. Takto sa zrodila asi
najnebezpečnejšia a najkontroverznejšia prídavná látka v ľudskej histórii.
Aspartám bol prvýkrát schválený
v roku 1981 a odvtedy sa jeho predaj vyšvihol na hodnotu viac ako 637
miliónov dolárov v spotrebe asi 17 miliónov kilogramov ročne (1).
V skutočnosti bol prvýkrát schválený už v roku 1974, ale neurovedec Dr. John
W. Olney a právnik James Turner podali námietky, ktoré spôsobili, že
FDA (Food and Drug Administration) neumožnila jeho uvedenie na trh (2).
Aspartám sa stal tak výnosným
biznisom, že už v roku 1984, tri roky po jeho uvedení na trh, jeho
spotreba dosiahla viac ako 3,1 milióna kilogramov. Práve preto v roku 1985
kúpila spoločnosť Monsanto firmu G.D. Searle a vytvorila dve dcérske
spoločnosti s názvom Searle Pharmaceuticals and The NutraSweet Company.
Len v roku 1990 zarobila druhá menovaná spoločnosť 993 miliónov dolárov
pre Monsanta.
To, že aspartám je veľmi výnosný
biznis dokazuje aj fakt, že hlavný dodávateľ aspartámu do roku 1985, spoločnosť
Genex Corporation, zaznamenala medzi rokmi 1985 a 1986 výraznú stratu
ziskov zo 14,3 na 2,8 milióna dolárov.
V priebehu deväťdesiatych
rokov spoločnosť Monsanto usilovne pracovala na rozširovaní aspartámu, čo sa
jej aj podarilo. Svoje dcérske spoločnosti síce predala v roku 2000, ale dovtedy
jej aspartám zarobil kráľovské peniaze.
Jedna z firiem, ktorá
odkúpila od Monsanta práva na aspartám, bola firma Ajinomoto, ktorá predáva
aspartám pod značkou Aminosweet. Ajinomoto je svetový líder vo
výrobe aspartámu a ovláda 40 % celého trhu (3). Táto spoločnosť sa okrem iného
môže „pochváliť“ vedúcou pozíciou vo výrobe glutamanu sodného (MSG).
Ajinomoto v priebehu
posledných rokov tromfol v produkcii aspartámu aj firmu Holland
Sweeteners Company (HSC), ktorá v roku 1988 priniesla aspartám do Európy
a svojho času bola európskym lídrom v jeho výrobe. Táto firma však koncom
roka 2006 ukončila svoje aktivity okolo aspartámu.
Iné firmy však s potešením
pokračujú v jeho produkcii a „poctivo“ počítajú zarobené peniaze. Veď majú
aj z čoho, pretože podľa časopisu Forbes,
už v roku 2003 aspartám dobil 55% trhu s umelými sladidlami (4).
Medzičasom vznikli mnohé odrody aspartámu, preto ho dnes môžete nájsť pod
názvami ako NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure, Canderel či Aminosweet.
Aj pod týmito názvami bol
v roku 2008 objavený už vo viac ako 6000
výrobkoch (5). Produkty s obsahom aspartámu sa predávajú vo viac ako 100
krajinách a konzumuje ich cez 250 miliónov ľudí celosvetovo. Aspartám
môžete ľahko nájsť v týchto produktoch:
nealko nápoje
|
pudingy a náplne
|
práškové nealko nápoje
|
mrazené dezerty a zmrzlina
|
žuvačky
|
jogurty
|
sladkosti
|
stolové sladidlá
|
raňajkové cereálie
|
vitamínové žuvacie tabletky
|
doplnková výživa
|
kvapky proti kašľu bez obsahu cukru
|
Kto chráni najkontroverznejšie „éčko“ v histórií?
Aspartám neustále čelí mnohým
obvineniam od odbornej i laickej verejnosti. Svetovo uznávaní odborníci
varujú pred jeho používaním a upozorňujú na jeho nežiaduce účinky. Podľa
Dr. H. J. Robertsa, ktorý venoval viac ako 20 rokov výskumu aspartámu, môžu
mať produkty s obsahom aspartámu viacnásobné neurotoxické, metabolické,
alergénne a karcinogénne účinky (6). Jeho
databáza zahŕňa vyše 1300 „reaktorov“, čiže ľudí, ktorí zažili nežiaduce
účinky po použití produktov s obsahom aspartámu (7).
Už v roku 1988, sedem rokov
po zavedení aspartámu, 80 percent všetkých spotrebiteľských sťažností, ktoré
prijalo FDA o potravinách, súviselo s produktmi obsahujúcimi aspartám. Len
v apríli roku 1995 prijali 7 232 sťažností na tieto produkty.
V dnešnej dobe vyše 75 percent
nežiaducich reakcií na prídavné látky, ktoré prijme FDA, súvisia
s aspartámom (8).
Podľa výskumníkov a lekárov,
ktorí študujú nežiaduce
účinky aspartámu, môže aspartám spôsobiť (9):
- Nádory na mozgu
- Sklerózu multiplex
- Epilepsiu
- Syndróm chronickej únavy
- Parkinsonovu chorobu
- Alzheimerovu chorobu
- Mentálnu retardáciu
- Lymfóm
- Vrodené poruchy
- Fibromyalgiu
- Cukrovku
Nežiaduce účinky
aspartámu tam však ani zďaleka nekončia. Medzi najbežnejšie symptómy
použitia aspartámu patria bolesti hlavy, záchvaty, depresia, stuhnutosť,
malátnosť, únava, problémy s dýchaním, strata pamäte, bolesť kĺbov,
zrakové problémy, sluchové problémy, búšenie srdca, vyrážky, úzkosť, závraty,
priberanie na váhe či strata chuti (10).
Dr. H. J. Roberts dokonca tvrdí, že mal
mnoho pacientov, ktorí sa už v ich tridsiatke či štyridsiatke sťažovali na
príznaky Alzheimerovej choroby ako zmätenosť, zábudlivosť či neschopnosť
premýšľať. Akonáhle prestali používať aspartám, ich symptómy zmizli (11).
Navyše, začiatkom roka 1984, len
rok potom ako sa aspartám začal používať v diétnych sódach, výskyt rakoviny mozgu začal
rásť extrémne rýchlo oproti akémukoľvek inému typu rakoviny (12). To sa udialo
v rovnakom čase, kedy mnohé typy rakoviny začali ustupovať. Tiež začal rásť
výskyt rakoviny mozgu a miechy medzi deťmi, ktorých matky konzumovali
aspartám počas tehotenstva (13).
Pri týchto všetkých faktoch, ako
je potom možné, že aspartám nie je zakázaný???
Správna otázka. Keď si odmyslíme
jeho ziskovosť, pozrime sa ako sa naň pozerajú zodpovedné orgány. V roku
1996 preskúmal Dr. Ralph G. Walton 165 štúdií,
ktoré majú dokazovať relatívnu bezpečnosť aspartámu. Dr. Walton však objavil
zaujímavé informácie (14).
Zo 165 štúdií, 74 bolo
sponzorovaných spoločnosťami s prepojením na aspartám (ako Searle, Nutrasweet
a Ajinomoto) a 91 štúdií bolo sponzorovaných z nezávislých zdrojov.
Výsledky boli nasledovné:
- 100 percent spoločnosťami sponzorovaných štúdií potvrdilo bezpečnosť aspartámu
- 92 percent nezávislých štúdií objavilo minimálne jedno potencionálne riziko
Avšak, Dr. Walton tiež poukázal, že zo
zostávajúcich siedmych nezávislých štúdií, ktoré potvrdzovali bezpečnosť
aspartámu, šesť vykonalo FDA a siedma bola prieskum štúdií, ktoré
sponzorovali spoločnosti s prepojením na aspartám (15).
Ak zoberieme do úvahy prepojenie
niektorých spoločností (najmä Monsanta) k FDA, môžeme povedať, že 100%
spoločnosťami sponzorovaných štúdií dokazuje bezpečnosť aspartámu a 100%
nezávislých štúdií dokazuje jeho škodlivosť.
Kto má teda pravdu???
Ak si viete zrátať dva
a dva, tak asi poznáte odpoveď. Desiatky
nezávislých vedcov a lekárov viedlo výskumy na účinky aspartámu, ktoré
dokazujú jeho škodlivosť (16). Už v roku 1991, the National
Institutes of Health uviedol 167 symptómov a dôvodov, prečo sa vyhnúť
aspartámu (17). Na National
Library Medicine Index môžete nájsť vyše 900 publikovaných štúdií
o nežiaducich účinkoch aspartámu (18).
Tieto štúdie nenechávajú
chladnými ani niektoré štáty ako Indonézia, Filipíny, Havaj či Nové Mexiko,
ktoré chceli v minulosti zakázať aspartám na svojom území. Rovnako
niektoré obchodné reťazce ako Sainsbury's, Mark & Spencer, Woolworths alebo
Asda, sesterská spoločnosť Wal-Martu, sa rozhodli nepoužívať aspartám vo
svojich vlastných produktoch.
Taktiež nemôžete vynechať príbehy
skutočných ľudí, ktorí na sebe zažili nežiaduce účinky aspartámu (19).
V súčasnosti je v USA zdokumentovaných vyše 10 000 správ na jeho
nežiaduce vplyvy, vrátane smrti. Avšak, vzhľadom na to, že vlastné hodnotenie
FDA berie do úvahy menej ako 1% všetkých prípadov, celkový počet ľudí, ktorí
zažili nežiaduce účinky aspartámu, je len v USA viac než 1 MILIÓN.
Sú limity pre aspartám bezpečné?
Napriek všetkým vyššie uvedeným
skutočnostiam je podľa oficiálnych úradov aspartám bezpečný v povolenom
množstve. Jeho akceptovateľný denný príjem (ADI) v EU a Kanade je 40 mg na
kg telesnej hmotnosti. FDA dokonca posunulo jeho limit v USA na 50 mg/kg.
Vzhľadom na to, že v jednej plechovke (355 ml) light nápoja je asi 180 mg
aspartámu, 70 kg vážiaca osoba by musela vypiť asi 20 plechoviek, aby dosiahla
akceptovateľnú dennú dávku. U 22 kilogramového dieťaťa by to bolo asi 6
plechoviek nápoja.
Táto akceptovateľná dávka však podľa
Dr. H. J. Robertsa nedáva zmysel (20). Podľa jeho štúdií a pozorovaní, je
maximálny bezpečný limit od 10 do 18,3 mg/kg. Nehovoriac o tom, že
odporúča nulový príjem aspartámu.
Aj keď pravdepodobne máloktorá
osoba vypije také veľké množstvo light nápojov, aby dosiahla „ADI“,
prostredníctvom ďalších „light“ výrobkov sa môže k nemu výrazne priblížiť.
Napríklad v USA je jeden z najobľúbenejších nápojov „diétna sóda“,
ktorej ročná spotreba sa pohybuje až okolo 216 litrov na osobu. To je však
priemer, čiže niektorí ľudia môžu prijať aj niekoľkonásobok tohto množstva, čo
spolu s ďalšími light výrobkami môže predstavovať dokonca presiahnutie
„ADI“.
Prehnané „ADI“ dokazujú aj mnohé nezávislé
štúdie, ktoré dokazujú škodlivý účinok aspartámu už pri dávke 20 mg/kg (21). Veľmi
známe štúdie o aspartáme vykonal Dr. Morando Soffritti z Európskej
nadácie Ramazzini v Taliansku (22). Soffritti vykonal 2 kontrolované štúdie na
potkanoch. Prvá štúdia, ktorú Dr. Soffritti skompletizoval v roku 2005
trvala 8 rokov a zahrnul v nej 1 800 potkanov.
Táto štúdia bola
tzv. „lifestyle“ štúdia, čiže skupiny potkanov kŕmil počas ich života
určitými množstvami aspartámu, pričom ich nechal prirodzene zomrieť
(21). Skupina
potkanov, ktorú kŕmil ekvivalentom 4 až 5 fliaš diétnej sódy denne, rozvinula
vysokú mieru lymfómu, leukémie a iných druhov rakoviny. Výsledky štúdie
ukázali, že aspartám je multipotencionálna rakovinotvorná látka, dokonca
v dennej dávke 20 mg/kg.
V druhej štúdii v roku 2007 nadácia Ramazzini opätovne potvrdila prepojenie medzi
rakovinou a aspartámom (24). Táto štúdia zároveň preukázala, že ak vystavenie
sa aspartámu začne už v maternici, rakovinotvorný účinok aspartámu sa
zvýši. Napriek týmto rozsiahlym štúdiám, FDA a EFSA
odmietli pripustiť nebezpečenstvo aspartámu (25).
Medzi ďalšie pozoruhodné štúdie
na aspartám patrí súkromný
výskum Victorie Inness-Brown, ktorá bola kedysi sama spolu s jej
rodinou závislá na diétnej sóde
(26). Victoria mnohé roky konzumovala nadmerné
množstvo tejto sódy spolu so sójovým „mäsom“ (vysoký obsah MSG), až kým
nerozvinula metabolický syndróm.
Vtedy sa začala zaujímať
o aspartám a rozhodla sa vykonať
vlastnú štúdiu, ktorá trvala 2 roky a 8 mesiacov (27). V štúdii
testovala 108 potkanov, 30 samcov a 30 samičiek bolo
v experimentálnej skupine, 24 samcov a 24 samičiek v kontrolnej
skupine.
Vzhľadom na to, že nie je výrobca
potravín, nezískala čistý aspartám, aký sa bežne používa v testoch.
Namiesto toho použila sladidlo NutraSweet, ktorý rozmiešala s vodou. Aj to
je jeden z dôvodov, prečo jej výsledky boli také šokujúce. Počas testu
totiž zistila, že tekutý aspartám je oveľa nebezpečnejší než jeho iné formy.
V teste prijímali obidve
skupiny potkanov rovnakú stravu, mali rovnaké prostredie a dýchali rovnaký
vzduch. Jediný rozdiel bol v tom, že jedna skupina pila čistú vodu a druhá vodu
s prídavkom NutraSweet. Na každých 240 ml vody rozmiešala dve balenia
NutraSweet, čo je okolo 80 mg aspartámu. Keďže v light nápoji je na
každých 30 ml asi 15 mg aspartámu, 80 mg predstavuje množstvo asi dvoch tretín
aspartámu obsiahnutého v 240 ml nápoji (v ňom je normálne 120 mg).
Samci v aspartámovej skupine
denne prijali približne 34 mg/kg aspartámu a samičky 45 mg/kg. Ak by sme
to preniesli na človeka, denná dávka NutraSweet predstavovala 13 plechoviek
diétnej sódy pre muža a 14 plechoviek pre ženu. Aj keď sa to môže zdať
veľa, táto hodnota je podľa FDA bezpečná a niektorí ľudia ju denne
prijímajú.
Výsledky
jej štúdie boli nasledovné:
- 67% samičiek v aspartámovej skupine rozvinulo nádory vo veľkosti golfových loptičiek a väčšie
- 23% samcov v aspartámovej skupine rozvinulo viditeľné nádory
- Percento nádorov u samičiek v porovnaní so samcami bolo o 286% vyššie
- Potkany v aspartámovej skupine zažívali ďalšie zdravotné problémy ako zrakové problémy, kožné problémy, tortikolis, neurologické problémy, obezita a paralýza
- Kontrolná skupina nezaznamenala žiadne problémy
Okrem týchto záverov Victoria
zistila, že aspartám ovplyvňuje aj genetiku. Niektorí potomkovia potkanov sa
napríklad narodili iba s jedným okom. Generačné štúdie však napokon
nedokončila, takže ďalšie výsledky nie sú k dispozícii.
Zaujímavé zistenie je aj vplyv
aspartámu na pohlavie. Zvýšený výskyt nádorov u samičiek v pomere 3:1
sa zhoduje s objavmi Dr. H.J. Robertsa, ktoré opísal vo svojej knihe Aspartame
Disease: An Ignored Epidemic (28), čo je asi najvhodnejší zdroj na túto tému.
Taktiež väčšina hlásených nežiaducich účinkov aspartámu postihuje ženy. Dôvod
je však zatiaľ neznámy.
Nedávna
štúdia o aspartáme bola zatiaľ najdlhšia ľudská štúdia o účinkoch
aspartámu (29). Táto štúdia zosumarizovala dáta z 22 rokov, v ktorých bolo
zahrnutých skoro 48 000 mužov a vyše 77 000 žien. Táto štúdia
zistila, že muži, ktorí konzumovali viac než 1 diétnu sódu denne, mali zvýšené
riziko viacnásobného myelómu a non-Hodgkinovho lymfómu. Zaujímavé je, že toto
prepojenie nebolo objavené u žien.
Avšak prepojenie medzi leukémiou a diétnou
sódou bolo objavené pri oboch pohlaviach. Jedna hypotéza, ktorá by vysvetľovala
vyššie riziko u mužov je, že tí majú vyššiu aktivitu enzýmu ADH (alkohol dehydrogenáza).
Každopádne však táto štúdia preukázala dlhodobý efekt aspartámu. Doteraz totiž
najdlhšia štúdia o aspartáme trvala len 4,5 mesiaca. Takže výrobcovia
mohli vďaka svojim extrémne krátkodobým štúdiám prezentovať aspartám ako
bezpečné sladidlo a šíriť také
klamstvá ako (30):
„Aspartám je jedna
z najdôkladnejšie preskúmaných prídavných látok, s viac než 200
vedeckými štúdiami, ktoré potvrdzujú jeho bezpečnosť.“
Najprv biochemická vojnová látka, a potom bezpečná prísada do
potravín
Keď si všetky informácie
o aspartáme zhrnieme, zistíme že:
- Stovky nezávislých štúdií dokazuje jeho škodlivosť
- Renomovaní vedci a lekári upozorňujú na jeho nebezpečenstvo, ale ich objavy sú ignorované
- Početné štúdie dokazujú jeho prepojenie s rakovinou, najmä u žien
- Podľa štúdií, jeho negatívne účinky postihujú hlavne mozog
- Oficiálne štúdie, ktoré potvrdzujú jeho bezpečnosť, sú sponzorované výrobcami
- Mnohé oficiálne štúdie sa ukázali ako sfalšované a nepresné
- V minulosti bol jednoznačne zakázaný, pretože sa vedelo o jeho škodlivosti
- Jeho schválenie má veľmi pochybné pozadie
- Aspartám a iné umelé sladidlá môžu spôsobiť obezitu a nijako nepomáhajú pri chudnutí
- Milióny ľudí zažívajú pravidelné nežiaduce účinky aspartámu
- Aspartám predstavuje pre telo „kokteil“ chemikálií
- Je to stroj na peniaze
Otázkou teda zostáva:
„Na koho strane sú zodpovedné
úrady?“
Mám na mysli presne tie úrady,
ktoré majú na starosti kontrolu nad bezpečnosťou potravín. Ako je možné, že
aspartám, ktorý Pentagon
v minulosti viedol ako biochemickú vojnovú látku (31), je teraz voľne
dostupná látka, ktorá sa nachádza v tisíckach potravín? Ešte k tomu
v dávkach, ktoré sú preukázateľne rakovinotvorné. Ako je možné, že kedysi
jednoznačne zakázaná látka, je teraz dokonca odporúčaná pre napríklad
diabetikov alebo „zdravo sa stravujúcich“ ľudí?
Myslím si, že ak nie ste,
s prepáčením, „padnutý na hlavu“, tak jednoznačne poznáte odpovede na
tieto otázky. Jediný, kto z aspartámu profituje, sú chemické spoločnosti,
ktoré ho vyrábajú a zdravotnícky a farmaceutický priemysel, ktoré
"liečia" jeho obete. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) sa síce rozhodol
do mája 2013 prehodnotiť bezpečnosť aspartámu, ale veľa si od toho
nesľubujte.
Podľa môjho názoru sa pozadie
okolo aspartámu môže pokojne nazvať: „Jedna veľká organizovaná mafia!“
Nie je to však len
o aspartáme. Ani ostatné umelé sladidlá a mnohé iné prídavné látky nie sú bez viny
a pochybností. Napríklad taký neotam (E961) je pomerne nové umelé
sladidlo, ktoré je vlastne len upravený aspartám so 72-krát väčšou sladivosťou.
A takúto chemikáliu bez
problémov schvália zodpovedné úrady, zatiaľ čo prírodná látka ako stévia
musí prejsť množstvom testov (32). A keď sa už schváli, tak namiesto prírodnej
verzie, ktorá zahŕňa všetky liečebné vlastnosti, sa povolí
len nejaký extrakt, ktorý už neobsahuje toľko zdraviu prospešných látok (33).
Napriek tomu považujem stéviu za najbezpečnejšie sladidlo, ale zodpovedné úrady
výrazne znížili jeho liečebné vlastnosti.
Aj z týchto dôvodov držte
svoje zdravie pevne vo svojich rukách a prevezmite zaň maximálnu
zodpovednosť. Bohužiaľ, zodpovedné úrady vám v tom veľmi nepomôžu a pravdivé informácie musíte hľadať niekde inde. Zdravie máte len jedno a stratiť
ho môžete len raz, preto konzumujte skutočné jedlo, a pokiaľ si potrebujete „osladiť“ život, používajte „správne cukry“.
P.S. Pre tých z vás, ktorí sa
chcú dozvedieť viac o aspartáme a chcú vedieť detailnejšie informácie
o tom, prečo je aspartám tak nebezpečný, som pripravil doplnkový dokument
s názvom „Schválenie aspartámu a prečo je aspartám tak nebezpečný?“ Tento
dokument si môžete stiahnuť na mojej FB stránke Prevezmite
kontrolu nad svojim zdravím v časti „Poznámky“ (34).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára