Ktorú ingredienciu najradšej
pridávate do svojich jedál a nápojov? Je ňou cukor? A viete, čo vám
tento sladučký zázrak prinesie okrem chvíľkového pocitu šťastia? Že nie? Tak
v tom prípade spoznajte cukor trochu bližšie a možno budete
prekvapený, čo všetko sa za ním skrýva. Viac v článku...
Pokračovanie článku z môjho 9.kroku ku zdraviu – Eliminujte toxíny.
Ako fruktóza ničí vaše zdravie?
Pokiaľ teda hovorím o cukre
ako toxíne, mám na mysli najmä fruktózu. Jej nadmerná konzumácia nežiaduco vplýva na
organizmus viacerými spôsobmi. Jeden z mechanizmov, ktorý spôsobuje
najväčšie škody, je glykácia. Je to
proces, v ktorom sa cukry viažu k proteínom a tvoria tzv. pokročilé
konečné produkty glykácie (AGEs). Tento proces vytvára zápaly, ktoré môžu
aktivovať váš imunitný systém.
Časťou vášho imunitného systému
sú makrofágy, bunky prvej línie obranných reakcií organizmu. Tie majú špeciálne
receptory pre AGEs, ktoré sa nazývajú RAGEs. Tie sa v organizme viažu na
AGEs a zbavujú sa ich. Tento proces však môže zanechať škody vo vašom
organizme. Napríklad, vo vnútri tepien sa týmto procesom tvoria zjazvené tkanivá,
nazývané plaky. Okrem toho sa tak výrazne oslabuje imunitný systém, pretože ten
musí vynaložiť veľa úsilia, aby sa ochránil pred AGEs.
AGEs sú tiež jeden
z hlavných molekulárnych mechanizmov (spolu s oxidáciou), ktorý spôsobuje
hromadenie poškodení v organizme, čo vedie k chorobám, starnutiu
a dokonca smrti. Existuje množstvo
vedeckých dôkazov o tom, že AGEs súvisia
s rozvojom chronických degeneratívnych ochorení ako (1):
- Kardiovaskulárne ochorenia
- Alzheimerova choroba
- Cukrovka
Obmedzenie cukru vo výžive je
v skutočnosti dobre známy kľúč k dlhovekosti, pretože zo všetkých
molekúl schopných spôsobovať škody v organizme, sú molekuly cukru
najpoškodzujúcejšie. Fruktóza je zvlášť extrémne prozápalová a urýchľuje
procesy starnutia.
Cukor/fruktóza tiež zvyšuje
hladinu inzulínu a leptínu a znižuje citlivosť receptorov pre tieto
dva vitálne hormóny. To taktiež patrí medzi ďalšie hlavné faktory predčasného
starnutia a rozvoja s vekom súvisiacich chronických degeneratívnych
ochorení.
V súčasnosti
je fruktóza spájaná s približne 78 rozličnými ochoreniami
a zdravotnými problémami, medzi ktoré patria (2):
- Zvyšuje krvný tlak a spôsobuje nočnú hypertenziu
-
Inzulínová rezistencia/cukrovka typu 2
- Nealkoholová tuková choroba pečene
- Zvyšuje hladinu kyseliny močovej, ktorá spôsobuje dnu a/alebo metabolický syndróm
- Urýchľuje postup chronického ochorenia obličiek
- Intrakraniálna ateroskleróza (zúženie a kôrnatenie tepien v lebke)
- Zhoršuje srdcové abnormality, ak máte nedostatok medi (3)
- Má genotoxický účinok na hrubé črevo (4)
-
Podporuje metastázu u pacientok s rakovinou prsníka
- Spôsobuje tubulointersticiálne poškodenie (poškodenie tubulov a intersticiálnych tkanív obličiek)
- Podporuje obezitu a s ňou súvisiace zdravotné problémy
-
Podporuje rast rakoviny pankreasu
Hladina kyseliny močovej vám pomôže odhaliť fruktózovú toxicitu
Ak chcete zistiť, či konzumujete
priveľa fruktózy, nechajte si odmerať hladinu kyseliny močovej. Pokiaľ ju
budete mať zvýšenú, pravdepodobne je vaše telo nadmerne vystavené toxickým
účinkom fruktózy. Za bezpečné hladiny kyseliny močovej sa považuje hodnota
medzi 3 a 5,5 mg/dl. Dr. Richard Johnson však odporúča hladinu:
- 4 mg/dl pre mužov
- 3,5 mg/dl pre ženy
Kyselina močová v tele
vzniká ako vedľajší produkt rozkladu buniek. Keď bunky zomrú, DNA a RNA sa
zmenia na chemikálie nazývané puríny. Tie sa ďalej rozkladajú na kyselinu
močovú.
Fruktóza zvyšuje hladinu kyseliny
močovej cez komplexný proces, ktorý spôsobuje, že bunky spaľujú veľmi rýchlo
ATP (zdroj energie). To vedie k „bunkovému šoku“ a zvyšuje bunkovú smrť.
Po nadmernej konzumácií fruktózy sa bunky stanú energeticky vyhladované
a dostanú sa do šoku. Podobne ako keby stratili dodávku kyslíka. Hromadná
bunková smrť vedie k zvýšenej hladine kyseliny močovej.
Kyselina močová však nemá
prepojenie len s nadmernou konzumáciou fruktózy. Mnohými odborníkmi je
považovaná za omnoho účinnejší prediktor kardiovaskulárnych ochorení než
hladina celkového cholesterolu.
Do dnešného dňa existuje viac než
3 500 článkov, ktoré ukazujú silný vzťah medzi kyselinou močovou a obezitou,
srdcovo-cievnymi ochoreniami, hypertenziou, mŕticou, ochoreniami obličiek
a inými zdravotnými problémami. Množstvo štúdií už potvrdilo, že ľudia so
zvýšenou hladinou kyseliny močovej majú vyššie riziko vysokého krvného tlaku,
dokonca aj keď sa zdajú byť úplne zdraví.
Prakticky 90 percent dospelých,
ktorí majú vysoký krvný tlak, má zároveň zvýšenú hladinu kyseliny močovej.
Taktiež ľudia trpiaci obezitou majú hladiny kyseliny močovej vyššie ako 5,5
mg/dl. Niektorí dokonca okolo 10 a viac.
Zvýšená hladina kyseliny močovej
tiež vedie k chronickým zápalom, ktoré majú ďalekosiahle následky na
zdravie. Napríklad, chronicky zapálené krvné cievy vedú k infarktu
a mŕtvici. Dokonca existuje prepojenie medzi rakovinou a chronickými
zápalmi.
Priemerná hladina kyseliny
močovej sa výrazne zvýšila v priebehu posledného storočia. V roku
1920 bola jej priemerná hladina medzi Američanmi okolo 3,5 mg/dl. V roku
1980 to bolo už medzi 6 a 6,5 mg/dl. V dnešnej dobe je to pravdepobne
ešte vyššie číslo.
Napriek tomu je kyselina močová
veľmi podceňovaná a jej meranie nie je bežnou súčasťou preventívnych
prehliadok. Odporúčam vám však, aby ste si ju nechali pravidelne odmerať. Jedná
sa o pomerne jednoduchý test, ktorý si môžete urobiť aj sami pomocou
špeciálneho prístroja. Prípadne požiadajte svojho lekára, aby vám urobil krvný
test pre určenie hladiny kyseliny močovej.
Pokiaľ sa však váš lekár
nezaujíma o hľadanie pravdy, ale sa riadi len tabuľkami a naučenými
postupmi, nečakajte veľkú odozvu o dôležitosti kyseliny močovej. Ak by ste
ju aj mali zvýšenú, pravdepodobne by vám povedal, že konzumujete priveľa mäsa.
To síce u niekoho môže byť pravda, ale vo väčšine prípadov ide
o toxické prejavy nadmernej konzumácie fruktózy.
Ak teda máte hladinu kyseliny
močovej vyššiu ako 5 mg/dl, obmedzte čo najviac konzumáciu fruktózy a po
niekoľkých týždňoch si test zopakujte. Ak sa vaše hodnoty nezlepšia, eliminujte
fruktózu dlhodobejšie, až kým nebudete mať hladinu kyseliny močovej nižšiu ako
4 mg/dl. Popritom sa samozrejme snažte konzumovať skutočné jedlo s dostatkom zeleniny a správnych tukov.
Odkiaľ prijímame toľko fruktózy?
Fruktóza je prakticky všade,
pretože polovica bežne predávaného cukru je fruktóza. A ako už iste viete,
cukor je natlačený skoro v každej spracovanej potravine, ktoré predstavujú
asi 90 percent všetkých produktov na trhu. Na druhej strane, podľa štatistík, medzi rokmi
1990 a 2009 klesla spotreba cukru na Slovensku zo 41,9 na 33,5 kg, čo
predstavuje asi 20% pokles (5). Tento pokles bol zaznamenaný už v roku 1998
a za posledné roky spotreba cukru mierne stúpla. Oproti minulosti je to
však stále výrazný pokles.
Ako je potom možné, že počet
diabetikov sa odvtedy skoro zdvojnásobil a výskyt civilizačných ochorení
rapídne stúpa???
Pretože cukor/fruktózu prijímame
z omnoho horšieho zdrojaa a tým je glukózo-fruktózový sirup, alebo HFCS (high fructose corn syrup).
Ten bol vynájdený v Japonsku v roku 1966 a na trh prišiel v
sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Výrobcovia potravín a nápojov
rýchlo využili „nízkotučné bláznovstvo“, ktoré v tom období začalo,
a namiesto tuku začali všade pridávať cukor.
Najmä v podobe HFCS, pretože
je asi dvadsaťkrát sladší než sacharóza (stolový cukor) a asi trikrát
lacnejší. Tento glukózo-fruktózový sirup obsahuje asi 40 až 60% fruktózy
a na rozdiel od cukru, molekuly fruktózy a glukózy v ňom nie sú
viazané spolu, ako je to v prípade sacharózy. Preto ho organizmus nemusí
rozkladať a fruktóza je okamžite absorbovaná, pričom ide priamo do
pečene. Navyše, jeden výskum zistil, že
glukóza vlastne urýchľuje vstrebanie fruktózy, čím vytvára z HFCS oveľa
rizikovejšie sladidlo.
Glukózo-fruktózový sirup je pre
mnohých ľudí hlavným zdrojom fruktózy a jeho spotreba prudko stúpa. Toto
lacné sladidlo je „natlačené“ prakticky vo všetkých spracovaných potravinách.
Pravdepodobne najväčším zdrojom HFCS sú sladené nápoje. Za posledných vyše 10
rokov stúpla priemerná ročná spotreba sladených nápojov na Slovensku zo 41,5 l
na neuveriteľných 142 litra. Podobné čísla sa vyskytujú v celej EU
a iných častiach sveta.
Ako som spomínal v predchádzajúcom článku, použitie HFCS
vzrástlo medzi rokmi 1970 a 2005 o neuveriteľných 10 673 percent, čo ďaleko prevyšuje
zmenu v príjme akejkoľvek inej potraviny alebo skupiny potravín. V roku
2007 bola priemerná ročná spotreba HFCS v USA skoro 20 kg na obyvateľa. Hlavne
vďaka tomuto sladidlu je súčasná denná spotreba fruktózy až 73 gramov denne, čo
je skoro o 500 percent vyššia dávka oproti minulosti, keď bol denný príjem
fruktózy na úrovni 15 g.
Aj keď sa nežiaduce účinky HFCS
skloňujú najmä kvôli vysokému obsahu voľnej fruktózy, nie je to ani zďaleka
jediný problém HCFS. Medzi ďalšie negatívne vplyvy HFCS na zdravie patria:
- Viaceré štúdie objavili v HFCS nebezpečnú hladinu ortuti.
- Kryštalická fruktóza (veľmi účinná forma fruktózy, ktorú teraz používajú výrobcovia potravín a nápojov) môže obsahovať arzén, olovo, chlór a ťažké kovy.
- Skoro všetok HFCS sa vyrába z geneticky modifikovanej kukurice, čo predstavuje ďalšie riziká. Napríklad Bt-toxín, ktorý sa nachádza v tejto kukurici, bol objavený v krvi 93% tehotných žien a v pupočnej šnúre 80% testovaných detí. Existuje množstvo dôkazov, že Bt-toxín, ktorý je produkovaný v GM kukurici a bavlne, je toxický pre ľudí a cicavcov. Skutočnosť, že prúdi v krvi a prenáša sa cez pupočnú šnúru do nenarodených plodov, môže vysvetliť vzostup mnohých ochorení v USA, ktoré nastali po jeho zavedení na trh v roku 1996.
Všeobecne môžeme povedať, že
zavedenie tohto sladidla spôsobilo pravdepodobne najväčší nárast zdravotných
problémov na celom svete. Glukózo–fruktózový sirup, a jemu podobné
sladidlá, by mali byť jednoznačne zakázané a stiahnuté z trhu. To je
síce krásna predstava, ale miliardové zisky sú asi silnejšia motivácia, ako
zdravie ľudstva.
Pokiaľ teda chcete zostať zdravý,
mali by ste sa vyhnúť glukózo-fruktózovému sirupu. Pri vyváženej
a vhodnej strave vám malé množstvo nemusí ublížiť, ale ak už máte nadváhu
alebo nejaký zdravotný problém, vyvarujte sa všetkým spracovaným potravinám
a sladeným nápojom.
Ďalším zdrojom fruktózy môžu byť
tzv. dia výrobky. Tie, podobne ako
väčšina bezlepkových výrobkov (vyrábaných z kukurice), nemajú nič spoločné so
zdravou výživou. Je až nepochopiteľné, ako môžu tieto fruktózou napustené
výrobky odporúčať diabetikom. Nielen to, mnohí ľudia ich považujú za zdravšie
alternatívy bežných produktov.
Takéto výrobky však žiadnemu
diabetikovi nepomôžu. Práve naopak, ich nadmerná konzumácia môže rokmi sama
viesť až k cukrovke. Dia výrobky sa odporúčajú diabetikom, pretože
nezvyšujú hladinu cukru v krvi. Namiesto toho sú však plné fruktózy
a umelých sladidiel, ktoré majú v konečnom dôsledku ešte horší vplyv
na zdravie ako samotná glukóza.
Okrem toho, obidve tieto prísady
nevhodne stimulujú vylučovanie hormónov hladu a sýtosti, čo vedie k ešte
väčším pocitom hladu, a tým pádom k prejedaniu. A čo je
najdôležitejšie, napríklad práve pre diabetikov, fruktóza síce nezvyšuje príliš hladinu cukru
v krvi, ale je
výrazne inzulinogenická (6), čo znamená, že provokuje vylučovanie inzulínu bez
toho, aby zvýšila hladinu cukru v krvi.
Tento účinok fruktózy na inzulín je výrazne zosilnený pri zvýšenej hladine glukózy a keďže v bežnom cukre či sladidlách ako HFCS sa fruktóza s glukózou nachádzajú spoločne, ich konzumácia vedie k vysokej hladine inzulínu.
Je ovocie zdravé?
Keď sa bavíme o fruktóze,
určite vás napadlo ovocie. Nie nadarmo sa fruktóza nazýva „ovocný cukor“, keďže
sa prirodzene nachádza najmä v ovocí. V niektorých druhoch viac,
v iných menej, ale všeobecne vytvára sladkú chuť ovocia.
Je teda ovocie zdravé???
Určite áno, ale záleží od
množstva, ktoré skonzumujete. Ak prijmete fruktózu iba zo zeleniny alebo
ovocia, ako to robili naši predkovia, skonzumujete asi 15 gramov fruktózy za
deň. Navyše, v zelenine a ovocí je fruktóza zmiešaná
s vlákninou, vitamínmi, minerálmi, enzýmami, antioxidantmi
či fytonutrientmi, z ktorých všetky pomáhajú zmierniť negatívne
metabolické vplyvy fruktózy.
To sa však už nedá povedať o ovocných
džúsoch. Ak nerátam čerstvo odšťavené domáce šťavy, tak bežne predávané džúsy
obsahujú veľa fruktózy, ale žiadne vitamíny či antioxidanty. Ak áno, tak
len zanedbateľné množstvo. To sa týka aj 100%-ných bio štiav. O rôznych
nektároch a koncentrátoch sa radšej nebudem vyjadrovať, pretože to ani nie
sú ovocné šťavy.
Ovocie je teda veľmi zdravé, ale
iba ak ho konzumujete s mierou. Odporúčaný denný príjem fruktózy je do
25 g. Ideálna hodnota je však okolo 15
gramov. To predstavuje približne 2 až 4 kusy ovocia denne, aj keď to
samozrejme záleží od druhu ovocia.
Ak teda konzumujete veľa ovocia,
sledujte si príjem fruktózy z iných zdrojov. Snažte sa dodržať denný
príjem nižší ako 25 gramov. Myslite na to, že každých 10 g cukru obsahuje 5g
fruktózy a len v pollitrovej Coca Cole môžete nájsť asi 45 g cukru, čiže
viac ako 22 gramov fruktózy.
Podobne je na tom väčšina
sladených nápojov, ktoré často používajú „dvojitý útok“. Okrem cukru obsahujú
aj glukózo-fruktózový sirup či iné sladidlá. Práve kvôli takýmto nápojom je
priemerná denná spotreba fruktózy viac ako 70 gramov, čo je toxická dávka,
ktorú ľudské telo jednoducho nedokáže dlhodobo tolerovať.
Preto by ste sa mali vyhnúť
všetkým sladeným nápojom a spracovaným potravinám, inak takmer
s určitosťou presiahnete denný odporúčaný príjem fruktózy. Zamerajte sa
radšej len na zeleninu a ovocie, ktoré vám dodajú potrebné živiny
a udržia váš denný príjem fruktózy v bezpečných hladinách.
S ovocím to však tiež
nepreháňajte a pokiaľ máte nadváhu alebo zvýšenú hladinu kyseliny močovej,
dočasne ovocie vylúčte. Taktiež ovocie obmedzte v prípade, že trpíte
srdcovo-cievnymi ochoreniami alebo aterosklerózou, pretože konzumácia ovocia
rapídne zvyšuje hladinu triglyceridov v krvi.
Aby ste mali približný prehľad
o množstve fruktózy v ovocí, prinášam vám hodnoty fruktózy
v niekoľkých druhoch ovocia.
Ovocie
|
Veľkosť porcie
|
Množstvo fruktózy v gramoch
|
Limetka
|
1 stredne veľká
|
0
|
Citrón
|
1 stredne veľký
|
0,6
|
Brusnice
|
1 pohár
|
0,7
|
Marakuja
|
1 stredne veľká
|
0,9
|
Slivka
|
1 stredne veľká
|
1,2
|
Marhuľa
|
1 stredne veľká
|
1,3
|
Guava
|
2 stredne veľké
|
2,2
|
Ďatľa (Deglet Noor)
|
1 stredne veľká
|
2,6
|
Cantaloupe (oranžový
melón)
|
1/8 stredne veľkého melóna
|
2,8
|
Maliny
|
1 pohár
|
3,0
|
Klementínky
|
1 stredne veľká
|
3,4
|
Kiwi
|
1 stredne veľké
|
3,4
|
Černice
|
1 pohár
|
3,5
|
Karambola
|
1 stredne veľká
|
3,6
|
Čerešne sladké
|
10 kusov
|
3,8
|
Jahody
|
1 pohár
|
3,8
|
Čerešne kyslé
|
1 pohár
|
4,0
|
Ananás
|
1 plátok
|
4,0
|
Grapefruit, ružový alebo
červený
|
1/2 stredne veľkého
|
4,3
|
Malinočernica
|
1 pohár
|
4,6
|
Tangerínka a mandarínka
|
1 stredne veľká
|
4,8
|
Nektarínka
|
1 stredne veľká
|
5,4
|
Broskyňa
|
1 stredne veľká
|
5,9
|
Pomaranč (navel)
|
1 stredne veľký
|
6,1
|
Papája
|
1/2 stredne veľkej
|
6,3
|
Melón
(Cucumis melo)
|
1/8 stredne veľkého melóna
|
6,7
|
Banán
|
1 stredne veľký
|
7,1
|
Čučoriedky
|
1 pohár
|
7,4
|
Ďatľa (Medjool)
|
1 stredne veľká
|
7,7
|
Jablko
|
1 stredne veľký
|
9,5
|
Hurmi-kaki
|
1 stredne veľké
|
1,6
|
Vodný melón
(dyňa)
|
1/16 stredne veľkého
melóna
|
11,3
|
Hruška
|
1 stredne veľká
|
11,8
|
Hrozienka
|
1/4 pohára
|
12,3
|
Hrozno
|
1 pohár
|
12,4
|
Mango
|
1/2 stredne veľkého
|
16,2
|
Sušené marhule
|
1 pohár
|
16,4
|
Sušené figy
|
1 pohár
|
23,0
|
Používajte „správne cukry“
Povedzme si na rovinu, úplne
obmedziť cukor je nereálne. Za prvé, v rôznych podobách je prakticky
všade. A za druhé, treba si aj trochu „osladiť“ život, či nie?. Z vlastnej
skúsenosti vám však môžem povedať, že bežný cukor k tomu určite nepotrebujete.
Napriek opačným tvrdeniam rôznych „expertov“, jednoduchý cukor vôbec
nepotrebujete k životu*. Ak si už aj chcete osladiť život, existuje
množstvo oveľa vhodnejších cukrov, ktoré môžete použiť.
Čo je to vhodnejší cukor???
No, v podstate žiadny cukor
nie je vhodný v nadmernom množstve, pretože konzumácia cukru podnecuje
vylučovanie inzulínu a leptínu. Paradoxne, fruktóza neovplyvňuje hladinu cukru
v krvi, ale vy už viete, že je to najhorší druh cukru, ktorý provokuje
vylučovanie inzulínu a negatívne vplýva na organizmus mnohými inými spôsobmi.
Aké cukry by ste teda mali používať???
Používajte cukry, ktoré vám dajú
„pridanú hodnotu“. To znamená, že namiesto bieleho rafinovaného cukru, ktorý
neobsahuje žiadne živiny, používajte sladidlá, ktoré zároveň obsahujú nejaké
osožné látky ako vitamíny, minerály či antioxidanty. To však neznamená, že
tieto sladidlá sú zdravé. Preto akýkoľvek cukor budete používať, používajte ho
veľmi striedmo.
Nižšie uvádzam niekoľko
sladidiel, ktoré vám odporúčam ako vhodnú náhradu cukru. Niektoré z týchto
sladidiel síce obsahujú nadmerné množstvo fruktózy, ale stále sú vhodnejšie ako
bežný repný cukor. V mojom zozname sa tiež nachádzajú sladidlá, ktoré nie
sú priamo cukrami, ale buď ich obsahujú, alebo majú sladivé účinky.
Oslaďte si život týmito sladidlami:
- Proteínový prášok – považujem ho za najideálnejšie sladidlo, pretože to vlastne nie je sladidlo a napriek tomu dodá jedlu vynikajúcu sladkastú chuť. Je to preto, že väčšina proteínov obsahuje nejaký druh sladidla, čo vytvára v jedle neopakovateľnú chuť. Zároveň s ňou dostanete do organizmu množstvo potrebných bielkovín, aminokyselín či vitamínov. Pozor však na kvalitu proteínu. Väčšina proteínov na trhu je nevhodná, kvôli obsahu umelých sladidiel, farbív, sóje a iných nevhodných prísad. Mnohé proteíny na trhu obsahujú izoláty bielkovín, čo znamená, že aminokyseliny sú úplne znehodnotené. Takéto proteíny vám neodporúčam používať, pretože v konečnom dôsledku môžu spôsobiť viac škody ako osohu. Hľadajte proteín, ktorý obsahuje koncentrát bielkovín, najmä srvátky. Tiež by mal obsahovať prírodné sladidlá a nemal by obsahovať umelé farbivá a sóju. Takýto biologicky čistý proteín vám dodá veľkú pridanú hodnotu a neopakovateľnú chuť.
- Horká čokoláda – je vynikajúci zdroj antioxidantov a podporuje kardiovaskulárny systém. V ideálnom prípade by sme mali používať surové kakao, ktoré má najviac prospešných vlastností. Preto čím horkejšia čokoláda, tým lepšie. Snažte sa kupovať čokoládu s minimálne 70% obsahom kakaa a bez pridaného cukru a sójového lecitínu (E322), ktorý je takmer s určitosťou z geneticky modifikovanej sóje. Čokoláda by mala byť čo najmenej spracovaná a čo najhorkejšia.
- Ovocie – môžete použiť čerstvé, zavárané (len domáca výroba) alebo sušené ovocie (prepláchnite ho vriacou vodou). Výborným druhom sušeného ovocia je goji (kustovnica čínska), ktoré sa vďaka vysokému obsahu antioxidantov nazýva aj „superovocie“. Ovocie sa výborne hodí napríklad na osladenie mliečnych výrobkov. Pozor však na príjem fruktózy. Denne by ste mali prijať maximálne 25 g, čo predstavuje len niekoľko kusov ovocia.
- Med – obsahuje síce veľa fruktózy, ale jeho blahodárne účinky ďaleko prevyšujú tento nedostatok (7, 8). Výborný je hlavne v kombinácii so škoricou. Najlepší je surový med, ktorý ešte obsahuje peľ, propolis a materskú kašičku. Niektoré medy na trhu sú veľmi nekvalitné, preto ho kupujte od overených včelárov.
- Džem – väčšina bežne predávaných džemov obsahuje obrovské množstvo cukru a kvalita použitého ovocia je podradná. Tiež obsahujú zahusťovadlá a konzervanty. Preto používajte výhradne domáci džem z kvalitného ovocia a bez zahusťovadiel (redšie džemy sú chutnejšie). Ovocie je samo o sebe sladké, preto stačí, ak pridáte minimum cukru (použite hnedý nerafinovaný cukor). Jedine takýto džem môžete považovať za vhodnú náhradu cukru.
- Melasa – je to vedľajší produkt výroby cukru z trstiny. Obsahuje minerály, vitamíny, aminokyseliny či enzýmy. Používa sa aj na zafarbenie cukru na hnedo. Jej chuť nemusí byť pre každého príťažlivá, ale má množstvo liečebných účinkov.
- Hnedý nerafinovaný cukor – vyrába sa šetrnejšími spôsobmi, vďaka čomu si zachováva obsah minerálov a vitamínov. Pokiaľ teda chcete používať cukor, používajte nerafinovaný cukor. V ideálnom prípade si kúpte surový trstinový cukor. Ten kúpite napríklad v DM drogérií.
- Kokosový cukor – je vyrobený zo sladkého nektáru z kvetov kokosovej palmy. Je to 100% organické, nerafinované, nefiltrované, nebielené prírodné sladidlo, ktoré neobsahuje konzervačné látky. Má nízky glykemický index (35) a je bohatý na vitamíny, minerály a aminokyseliny. Je to výborná náhrada stolového cukru a asi najideálnejší cukor na trhu.
- Stévia – zázračné sladidlo, ktoré sa dosť neskoro dostalo na náš trh (výrobcovia cukru a umelých sladidiel by vám vedeli povedať prečo). Má takmer nulovú kalorickú hodnotu a množstvo priaznivých účinkov na organizmus. Predáva sa v rôznych formách a dokonca si ju môžete sami pestovať v domácnosti. Má špecifickú chuť.
Všetky tieto sladidlá môžete
používať do množstva pokrmov, z ktorých tak vytvoríte doslova nové jedlá,
ktorých chuť bude neopakovateľná. Tieto sladidlá sa hodia do jogurtov, tvarohu,
cestovín, vločiek, krupice, ryže, pšena, koláčov, mäkkých syrov či vajec.
Pokiaľ ich pridávate do sacharidových pokrmov, radšej nimi šetrite, pretože
pridávate cukor do cukru. Napriek tomu to však bude vždy lepšia alternatíva ako
klasický cukor.
V konečnom dôsledku to môže „zachrániť“
prídavok tuku a vlákniny, ktoré znižujú glykemický index (GI). Avšak ani
to nemusí byť úplná výhra, pretože dôležitejšie meradlo pre sacharidy je glykemická
nálož (9), ktorá nehovorí ani tak o rýchlosti a kvalite sacharidov,
ale o ich množstve.
Najdôležitejšie meradlo je však inzulínový index (10),
ktorý určuje inzulínovú odpoveď organizmu k danému jedlu. Paradoxom je, že
dokonca niektoré bielkoviny alebo kombinácie tuku so
sacharidmi majú napriek nízkemu glykemickému indexu pomerne vysoký
inzulínový index (11). To znamená, že ak si dáte napríklad maslo na zemiaky, tak
síce výrazne znížite GI tohto jedla, ale zvýšite množstvo inzulínu, ktoré sa
vylúči do krvi.
V konečnom dôsledku je to
však lepšie ako jesť samotné zemiaky, pretože dodáte jedlu správne tuky a
zvýšite nasycovaciu schopnosť daného jedla. Okrem toho budete získavať energiu
postupne a dlhšie. Na druhej strane to znamená, že nadmerná konzumácia
akokoľvek vhodne skombinovaných sacharidov nie je vhodná pre zdravie, aspoň z pohľadu inzulínu.
Čo sa týka vlákniny,
v kombinácii so sacharidmi nemá taký inzulinogenický účinok ako tuky, ale
skôr to platí pre rozpustnú vlákninu v zelenine, ovocí či strukovinách.
Avšak ani vláknina to donekonečna nezachráni. Takže ani neustále pridávanie
napríklad jablčnej vlákniny do sacharidových jedál nemôže z dlhodobého
hľadiska zabrániť vzniku zdravotných problémov, pokiaľ budete konzumovať priveľa
sacharidov, najmä tých rafinovaných.
Ak chcete zostať zdravý, musíte
si uvedomiť, že vaše telo nepotrebuje veľa cukru a vonkoncom nie žiadne
technologicky spracované potraviny. Tie len oslabujú vašu imunitu
a nedodávajú vášmu telu žiadne živiny. Nenechajte sa klamať propagandou,
že potrebujete cukor, ktorý je vraj dôležitým zdrojom energie. Nič z toho
nie je pravda.
Vy potrebujete konzumovať skutočné jedlo plné živín a ak si potrebujete toto jedlo osladiť, máte oveľa
vhodnejšie možnosti. To znamená, že namiesto ochutených a presladených
mliečnych výrobkov si kúpte napríklad biely plnotučný jogurt alebo neochutený
tvaroh, do ktorých si pridajte proteín, ovocie, džem alebo med. Namiesto
ochuteného acidofilného mlieka si kúpte neochutené a pridajte do neho
proteín. Ak pečiete koláč, namiesto obyčajného cukru použite proteín, med,
stéviu, kokosový cukor alebo aspoň nerafinovaný cukor. A tak ďalej,
a tak ďalej. Možností je nekonečne veľa.
Okrem mnou odporúčaných sladidiel
existujú samozrejme ďalšie alternatívy cukru ako javorový sirup, kukuričný
sirup, ryžový sirup, obilný sirup, datľový sirup, sukanát, turbinado, trstinový
cukor či agávový sirup. Niektoré z nich vám dajú „pridanú hodnotu“, ale
nenechajte sa oklamať. Taký rafinovaný trstinový cukor či agávový sirup (má
veľmi vysoký obsah fruktózy) nemajú ďaleko od obyčajného cukru. Ak by ste
hľadali nové chute, odporúčam vám radšej škoricu, karob a vanilku. Nie sú to
typické sladidlá, ale majú príjemnú chuť a vôňu.
A pamätajte, žiadne umelé sladidlá vás nezachránia. Mnohí ľudia v nich hľadajú „zdravú“ náhradu
cukru, ale v konečnom dôsledku si to ešte zhoršujú. V skutočnosti by
ste sa mali vyhnúť všetkým umelým
sladidlám, pretože tie môžu poškodiť vaše zdravie oveľa rýchlejšie ako
cukor/fruktóza.
Existuje množstvo vedeckých
dôkazov, že umelé sladidlá prispievajú k obezite, psychickým problémom,
poškodeniam mozgu, rakovine a mnohým iným ochoreniam. Aj kvôli týmto
skutočnostiam sú mnohé umelé sladidlá zamaskované pod iným názvami ako Splenda
(sukralóza), NutraSweet či
Equal (aspartám). Rovnako to platí pre acesulfám K, cyklamáty či sacharín.
Preto vkladajte do svojho košíka len overené sladidlá, a tie používajte
s mierou.
Záver o cukre
Cukor považujem za
najnebezpečnejší toxín, pretože jeho stúpajúca spotreba stojí za najväčšími
zdravotnými problémami v dejinách ľudstva. Buď v podobe sacharózy,
alebo rôznych sladidiel je pridávaný do tisícok potravín. Tieto spracované
potraviny však vaše telo nepotrebuje a mali by ste ich úplne vylúčiť zo svojho
jedálnička, podobne ako všetky sladené nápoje.
Myslite na svoje zdravie, pretože
to môžete stratiť len raz. Minimalizujte príjem cukru, najmä fruktózy,
a konzumujte skutočné jedlo, do ktorého si prípadne pridajte vhodnejšie sladidlá.
A pamätajte, keď budete zdravý a štíhly, žiadny cukor alebo fruktóza
vám nemôže tak ublížiť. Preto sa radšej zamerajte na prevenciu, a vtedy si
občas budete môcť dopriať aj cukor. Verte mi však, že akonáhle dosiahnete tento
stav, už cukor nebudete potrebovať.
Pokračovanie 9.kroku ku zdraviu už čoskoro.
*Aby som bol presný, jednoduché cukry sa nachádzajú aj v ovocí, zelenine či mliečnych výrobkoch, teda v potravinách, ktoré vám môžu pomôcť zlepšiť váš zdravotný stav (12). Jednoduchým cukrom som skôr myslel bežný stolový cukor či iné rafinované cukry. Na druhej strane, z fyziologického hľadiska nepotrebuje vaše telo žiadne cukry, ani tie v zelenine.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára