Pokračovanie môjho 9.kroku ku zdraviu – Eliminujte toxíny.
Falošná chuť na jazyku
Konzumujete chipsy, slané snacky,
šaláty, pomazánky, konzervy, polotovary, bujóny alebo spracované mäsové
výrobky? Ak áno, pravdepodobne ich máte veľmi radi a zbožňujete ich skvelú
chuť.
A vedeli ste, že táto chuť
je falošná???
Chuť, ktorú pociťujete počas
konzumácie týchto výrobkov, nie je nič iné ako umelo vytvorený pocit vo vašom
mozgu. Tento pocit vytvára glutaman sodný (E621) alebo aj MSG – monosodium
glutamát. Určite ste už o ňom počuli. Je to jedna z najpoužívanejších
prídavných látok na trhu (2 milióny ton ročne) a tiež jedna
z najkontroverznejších. Čo je to vlastne glutaman sodný???
Glutaman sodný je prídavná látka,
ktorá sa označuje ako „zvýrazňovač chuti“. Táto látka sa používa najmä v čínskej
kuchyni a rôznych koreninových zmesiach.
Toto „ochucovadlo“ vynašiel v roku
1908 Japonec Kikunae Ikeda (1), ktorý objavil spoločnú zložku, ktorá produkuje
chuť mäsa, morských rias alebo paradajok – glutamát.
Z neho potom vytvoril prídavnú látku MSG, ktorú spolu
s jeho známym začali vyrábať pre spoločnosť Ajinomoto (2), čo je dnes jeho
svetovo najväčší producent (3).
Z chemického hľadiska je MSG
zmesou zhruba 78% voľnej kyseliny glutámovej, 21% sodíka a 1%
kontaminantov. Glutaman sodný v skutočnosti nemá skoro žiadnu chuť, ale
keď ho konzumujete, máte pocit, že jedlo má viac bielkovín a chutí lepšie.
Tento pocit Japonci nazvali umami (ostrý),
čo je jedna zo základných chutí spolu so sladkou, kyslou, horkou a slanou.
Vďaka umami chutia jedlá s MSG výdatnejšie, robustnejšie a všeobecne
lepšie.
Glutaman sodný bol síce objavený
už začiatkom 20.storočia, ale mimo Japonsko sa rozšíril až po 2.svetovej vojne,
keď si americkí vojaci uvedomili, že japonské jedlá chutia oveľa lepšie vďaka
MSG.
MSG nie je to isté ako prírodný glutamát
V skutočnosti je kyselina
glutamová prírodná látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v rastlinách
a živočíchoch. Táto aminokyselina sa nachádza najmä potravinách
s vysokým obsahom bielkovín ako mäso, ryby, mliečne výrobky, a tiež
v mnohých druhoch zeleniny ako paradajky alebo hríby. Taktiež sa glutamát
prirodzene produkuje v ľudskom tele a slúži ako neurotransmiter pre
nervové bunky. Avšak, napriek tvrdeniam výrobcov sa glutaman sodný (MSG) ani
zďaleka nepodobá na jeho prirodzenú formu (4).
Podľa tvrdení
výrobcov a zodpovedných úradov (5), je glutaman sodný rovnaká látka, aká
sa nachádza v potravinách, pričom ho spájajú so všetkými výhodami kyseliny
glutámovej, ktorá sa nachádza v nezmenených, nespracovaných
a nefermentovaných potravinách. To
však vôbec nie je pravda (6).
Jeden z rozdielov medzi
prirodzeným glutamátom a glutamanom sodným je, že MSG obsahuje pridanú soľ.
Lenže bielkoviny sú zložené z radov aminokyselín a nie soli. Čiže v žiadnej
bielkovine sa prirodzene nenachádza glutaman sodný, ale len glutamát. Okrem
toho, glutamát je v potravinách viazaný a vstrebáva sa pomaly, zatiaľ
čo v MSG je v podobe voľného glutamátu (78%). Ako sa o chvíľu
dozviete, ľudské telo nikdy nebolo prispôsobené k takým vysokým dávkam
voľnej kyseliny glutámovej.
Pri výrobe glutamátu sodného tiež
vznikajú nežiaduce vedľajšie produkty (D-formy aminokyseliny, mono- a dichloropropanoly
- karcinogén, kyselina pyroglutámová atď.). Presná povaha týchto kontaminantov
sa líši podľa zdroja, z ktorého je MSG vyrobené. Tieto kontaminanty sa
však nenachádzajú v žiadnej bielkovine v ľudskom tele, ani
v žiadnej nespracovanej, nezmenenej a nefermentovanej bielkovine.
Medzi ďalšie klamstvá potravinárskeho
priemyslu o MSG patrí tvrdenie, že syntetický glutamát je identický s
prírodným. Nie je to pravda. Prírodný glutamát sa nevyskytuje v D-forme, ale
iba v L-forme. Pri výrobe syntetického glutamátu vzniká určité množstvo
D-formy glutamátu a existujú opodstatnené obavy, že z dlhodobého hľadiska môže
byť príjem D-foriem aminokyselín pre ľudský organizmus škodlivý.
Ďalšia skutočnosť, ktorá dokazuje
rozdiel medzi prírodným glutamátom a MSG, je množstvo rozdielnych patentov
pre jeho výrobu. To dokazuje, že glutaman sodný nie je skutočná a nezmenená
časť prírody. Je to len obyčajný chemický výrobok a nie látka objavená
v prírode.
Ako sa vyrába glutaman sodný?
Pred rokom 1957 sa glutaman
sodný extrahoval z prirodzených, na bielkoviny bohatých potravín ako
napríklad morské riasy (niektorí výrobcovia ešte možno používajú tento proces) (7).
Dnes sa pre účely potravinárskeho priemyslu vyrába viacerými
spôsobmi ako autolýza, hydrolýza, enzymolýza alebo fermentácia (8, 9).
Pri týchto postupoch sú najčastejšie používanými surovinami kukurica, cukrová
repa a trstina. Celý proces využíva množstvo chemikálií, čoho výsledkom je
biela, kryštalická látka, ktorá sa dobre rozpúšťa a mieša. Takto vyrobený glutaman
sodný sa používa hlavne do ingrediencií, ktoré ho obsahujú (opisujem ich
nižšie).
Avšak najpoužívanejší spôsob
výroby MSG je úplne iný a výrobcovia sa ním príliš nechvália. Ide
o mikrobiálnu fermentáciu, pri ktorej sa používajú geneticky modifikované
baktérie (Micrococcus glutamicus). Pri tejto metóde sú baktérie chované aeróbne
v tekutom roztoku, ktorý obsahuje zdroj uhlíka (dextróza alebo citrát),
zdroj dusíka (amónne ióny alebo močovina), minerálne ióny a rastové
faktory. Tieto baktérie majú schopnosť syntetizovať a následne vylúčiť
kyselinu glutámovú cez ich bunkové membrány do roztoku. Glutamát je potom
z neho oddelený filtráciou, koncentráciou, acidifikáciou
a kryštalizáciou, a následne premenený do jeho sodnej soli
(MSG).
Prečo je glutaman sodný tak nebezpečný?
Jeden z popredných
odborníkov, ktorí opísali nebezpečenstvo MSG je Dr. Russell Blaylock (10), neurochirurg
a autor knihy „Excitotoxins:
The Taste that Kills“ (11). Glutaman sodný je podľa Dr. Blaylocka excitotoxín. Excitotoxíny ako cysteín,
glutamát alebo aspartát (v aspartáme) majú schopnosť predráždiť bunky do bodu poškodenia
alebo smrti (12). Excitotoxíny môžu tiež spôsobiť stratu mozgových synapsií
a spojivových tkanív.
Tento stav by nemal nastať pri
malých dávkach, ale ak sú glutamátové receptory príliš stimulované, ich
abnormálna funkcia môže viesť až k určitým neurologickým ochoreniam ako
Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, Lou Gehrigova choroba či skleróza
multiplex. Napríklad injekcie
glutamátu do laboratórnych zvierat spôsobili poškodenie nervových buniek
v ich mozgu (13). Vysvetlime si to trochu bližšie.
Mozog, nervový systém, oči,
pankreas a iné orgány využívajú
voľný glutamát ako neurotransmiter pre spustenie určitých procesov
v organizme (14). Napríklad neuróny v mozgu vďaka nemu navzájom
komunikujú. Zároveň sú po tele rozmiestnené glutamátové receptory, ktoré
reagujú na prítomnosť glutamátu. Tieto receptory sa nachádzajú vo všetkých
orgánoch a tkanivách, pričom sa správajú a pracujú rovnako ako
glutamátové receptory v mozgu.
Ak budete konzumovať glutamát
z prirodzených zdrojov, v ktorých je viazaný napríklad k bielkovinám,
bude sa vstrebávať pomaly a jeho hladina v krvi stúpne len mierne.
Vaše telo sa oň postará a vám to nijako neublíži. Ak však
prijmete voľný glutamát (v MSG je ho 78%), jeho hladina v krvi stúpne 20
až 40 násobne, čo abnormálne stimuluje všetky glutamátové receptory. Preto
niektorí ľudia zažívajú problémy po konzumácii jedla s vysokým obsahom
MSG.
Niektorí odborníci tvrdia, že
pred nadmerným množstvom glutamátu je mozog chránený hematoencefalickou bariérou
(krvno-mozgová bariéra), čo je systém kapilárnych štruktúr, ktorý bráni toxínom
vstúpiť do mozgu. Dr. Blaylock však odhalil, že glutamátové receptory sa
nachádzajú na obidvoch stranách tejto bariéry, a keď sú tieto receptory
vystavené glutamátu, krvno-mozgová bariéra sa otvára.
Takže samotný glutamát dokáže
otvoriť túto bariéru a spôsobiť radu zdravotných problémov. Túto bariéru
majú napríklad oslabenú skoro všetci pacienti s Alzheimerovou chorobou.
Taktiež ju majú oslabenú ľudia, ktorí trpia autoimúnnymi ochoreniami,
sklerózou multiplex, mŕtvicou alebo záchvatmi. Podľa Dr. Blaylocka,
krvno-mozgová bariéra nebola konštruovaná, aby zvládla tak vysokú hladinu voľného
glutamátu, pretože tá sa prirodzene nenachádza nikde v prírode.
Okrem toho, krvno-mozgová bariéra
nechráni niektoré dôležité časti mozgu ako hypotalamus, pineálna žľaza
(šišinka), cirkumventrikulárne orgány a časť mozgového kmeňa, ktoré sú tak
oveľa náchylnejšie na poškodenie voľným glutamátom.
Množstvo glutamátových receptorov
sa nachádza aj v srdci a jeho elektrickom systéme, čo podľa Dr.
Russella Blaylocka môže dokonca vysvetliť niektoré náhle úmrtia
mladých športovcov (15). Pretože pri nadmernej konzumácii excitotoxínov (MSG,
hydrolyzovaný sójový proteín, aspartát z aspartámu) sú glutamátové
receptory prestimulované, čím spôsobujú srdcovú arytmiu. A ak sú zároveň
zásoby horčíka v tele nízke, čo u športovcov sú, glutamátové
receptory sú tak citlivé, že dokonca nízke dávky excitotoxínov môžu spôsobiť až
smrť.
Navyše, excitotoxíny dramaticky
podporujú rast rakoviny a metastázu (16). Ako tvrdí Dr. Blaylock, keď sú
rakovinotvorné bunky vystavené glutamátu, stávajú sa pohyblivejšími. Rovnako to
platí pre glutaman sodný. Rakovinové bunky, ktoré boli vystavené MSG sa začali prudko
rozširovať tkanivami. Keď bol glutamát zablokovaný, rast rakoviny sa dramaticky
spomalil.
Viac ako tretina ľudí môže byť citlivá k MSG
Napriek tomu, že oficiálne úrady
označujú glutaman sodný ako bezpečný, mnohí ľudia pravidelne zažívajú jeho
nežiaduce účinky. Taktiež viaceré
štúdie dokazujú jeho škodlivé účinky (17). Naopak, štúdie podporujúce bezpečnosť
MSG sa ukázali ako „chybné
a zavádzajúce“ (18).
Ak by však bol glutaman sodný tak
bezpečný, nemohol by už pred niekoľkými desaťročiami vzniknúť medicínsky pojem „syndróm čínskych reštaurácii“, ktorý
vznikol na základe nežiaducich prejavov po skonzumovaní čínskeho jedla
s obsahom MSG.
Tento syndróm sa dnes nazýva „MSG
Symptom Complex“, čo predstavuje krátkodobé nežiaduce prejavy
u citlivejších ľudí alebo astmatikov, ktoré nastanú tesne po konzumácii
väčšieho množstva glutamanu sodného. V súčasnosti
až 40% populácie môže mať intoleranciu na glutaman sodný a trpieť
týmto komplexom po konzumácii MSG (19). Prejavy MSG Symptom Complex sú:
- Strnulosť
- Pocity pálenia
- Mravčenie
- Tlak v hlave
- Bolesť na prsiach
- Rýchly tep
- Ospalosť
- Slabosť
Osobne môžem potvrdiť prejavy
tohto komplexu, keďže som bol niekoľkokrát v minulosti svedkom, ako moja
priateľka zažila výrazné pocity strnulosti a tlaku v oblasti hrudníka
po konzumácii jedla v čínskej reštaurácii (odvtedy už nekonzumujeme jedlo
z lacných čínskych reštaurácií). Vtedy som však ešte nevedel, čo sa to
stalo.
Každopádne sa však jedná len o
krátkodobé prejavy. Tie najvážnejšie zdravotné problémy môžu prísť až po rokoch
pravidelnej konzumácie MSG. Medzi bežné nežiaduce prejavy dlhodobej konzumácie
MSG patria:
- Bolesti hlavy
- Únava a dezorientácia
- Depresia
- Poškodenie zraku
- Obezita
Na konzumáciu MSG by si mali dať
pozor hlavne rizikové skupiny ako dojčatá, deti a tehotné ženy. U dojčiat
a detí ešte nie je dostatočne vyvinutá krvno-mozgová bariéra, preto sú
oveľa náchylnejšie k excitotoxínom. Túto skutočnosť potvrdil výskum
neurovedca Dr. Johna W. Olneyho z roku 1968, ktorý to následne
potvrdil opakovanými štúdiami na rôznych zvieratách a kmeňoch (20).
Dr. Olney objavil, že konzumácia
MSG spôsobuje vážne poškodenie neurónov v sietnici, hypotalame (časť
mozgu, ktorá kontroluje uvoľňovanie hormónov z hypofýzy) a iných
častiach mozgu. Najväčšie
škody sa vyskytli u dojčiat a detí, a dokonca niektoré
poškodenia sa objavili až v neskoršom veku (21).
Na základe jeho svedectva pred
U.S.Congress v roku 1969 bol MSG odstránený z detskej výživy. Bohužiaľ,
tehotné ženy neboli upozornené, aby sa vyhli MSG. Navyše, MSG sa začalo
„skrývať“ v tak veľa produktoch, že deti ním boli kŕmené bez vedomia
matiek. Tehotné ženy by sa však mali vyhýbať MSG, pretože jeho nežiaduce účinky
môžu poškodiť plod. Dr. Olney to potvrdil v roku 1974 opakovanými
štúdiami.
Všeobecne by sa mali voľnému
glutamátu vyhýbať osoby, ktoré spĺňajú niektorú z nasledujúcich podmienok:
- Dojčatá a deti
- Tehotné ženy
- Hypoglykémia
- Obezita
- Záchvaty
- Poruchy učenia
- Poruchy nálady a psychologické poruchy
- Migréna
- Astma a alergie
- Neurodegeneratívne ochorenia
- Chronické ochorenia
- Ochorenia imunitného systému
- Nedostatok vitamínov alebo minerálov
Chuť, ktorá vás stučnie
Jeden z mála rozoberaných
nežiaducich účinkov konzumácie glutamanu sodného je obezita. Možno sa vám zdá
zvláštne, že trocha ochucujúcej látky môže viesť k obezite, ale výskumy to jednoznačne
potvrdzujú (22). Jeden výskum potvrdil, že ľudia konzumujúci MSG majú
trojnásobne vyššiu pravdepodobnosť k nadváhe a obezite, a to
nezávisle od fyzickej aktivity alebo energetického príjmu (23).
Tento rozsiahly výskum
zahŕňal vyše 10 000 dospelých Číňanov, ktorých vedci sledovali v priemere
5 a pol roka. Vedci merali príjem MSG priamo pomocou váženia produktov,
ktoré subjekty konzumovali. Na konci štúdie, po zanalyzovaní príjmu MSG
a konečnej váhy subjektov, vedci zistili, že tí, ktorí konzumovali najviac
MSG (asi 5 g denne), mali o 30 percent vyššiu pravdepodobnosť nadváhy než
tí, ktorí ho jedli najmenej (menej než 0,5 g).
Vedci zistili, že výraznú úlohu
v tomto procese zohráva hormón
leptín (24), pretože konzumácia MSG produkuje viac leptínu a môže spôsobiť
až leptínovú rezistenciu. Tento tukom produkovaný hormón kontroluje spôsob,
akým vaše telo uskladňuje podkožný tuk. Ak priberiete, nadbytočný tuk bude
produkovať viac leptínu, čo by malo upozorniť váš mozog, že uskladňujete
priveľa tuku a potrebujete nielen prestať uskladňovať viac tuku, ale tiež
spaľovať ten nadbytočný. Leptín teda pošle mozgu signály, ktoré potlačia chuť
do jedla a urýchlia spaľovanie nadbytočného tuku.
Ak však budete mať priveľa
leptínu a stanete sa k nemu rezistentný, váš mozog nebude schopný počuť
tieto signály a vy budete ďalej pociťovať hlad, a tým pravdepodobne budete
aj ďalej jesť a uskladňovať ďalší tuk. Oblasť mozgu, ktorá prijíma
leptínové signály, je veľmi citlivá k excitotoxínom ako MSG, čo urýchľuje
vznik leptínovej rezistencie.
Navyše, výskumy ukazujú, že
excitotoxíny ako MSG môžu tiež spôsobiť inzulínovú rezistenciu (25). Excitotoxíny
nadmerne stimulujú inzulín produkujúce bunky v pankrease, kvôli čomu
pankreas vylučuje viac inzulínu, čo vás zasa robí viac hladnými a zvyšuje
túžbu po sacharidoch (cukroch).
Podľa Dr. Blaylocka, excitotoxíny
ako MSG (a aspartám) spôsobujú, že viac glukózy sa dostáva do tukových buniek
namiesto toho, aby sa spálila svalovými bunkami. To vedie k hromadeniu
tuku, a to hlavne v okolí orgánov a brucha. Tento viscerálny tuk je
zasa koreňom všetkých nežiaducich účinkov metabolického syndrómu.
Kde sa skrýva MSG?
Ak sa chcete vyhnúť MSG, nestačí
eliminovať len samotný glutaman sodný (E621). Výrobcovia sú vždy o krok
vpred a v skutočnosti existuje vyše 40 ingrediencií, ktoré
obsahujú voľnú kyselinu glutámovú (26). Mnohé napríklad vegetariánske jedlá, ktoré
sú označované ako „zdravé“ (sójové výrobky), obsahujú nadmerné množstvo MSG.
Napríklad sójové extrakty patria
v tomto smere medzi najhoršie výrobky. Sója má prirodzene jeden
z najvyšších obsahov glutamátu zo všetkých rastlín. Keď ju však
hydrolyzujete, vzniká voľný glutamát. To je prípad napríklad sójových izolátov.
Rovnako to platí pre kvasnicové extrakty, ktorých používanie vo vegetariánskych
jedlách je veľmi rozšírené.
Ingrediencie, ktoré obsahujú MSG:
Autolyzovaný
kvasnicový extrakt
|
Kazeinát
vápenatý
|
Výrobky
z kvasníc
|
Kyselina
glutámová (E620)
|
Kyselina
glutamová
|
Hydrolyzovaný
proteín
|
Glutaman
draselný (E622)
|
Glutaman
sodný (E621)
|
Kazeinát
sodný
|
Texturované
bielkoviny
|
Kvasnicový
extrakt
|
Všetko
hydrolyzované
|
Ingrediencie, ktoré tiež môžu
obsahovať MSG alebo sa v nich MSG vytvorí počas výroby:
Hydrolyzovaný
sójový proteín
|
Maltodextrín
|
Hydrolyzovaná
kukurica
|
Sójová
omáčka
|
Sójový
lecitín
|
Karagénan
(E407)
|
Sójový
proteín
|
Kyselina
citrónová (E330)
|
Koreninové
zmesi
|
Sladový
extrakt
|
Želatína
|
Mlieko
v prášku
|
Pokiaľ nájdete výrobok
s označením „bez glutamanu sodného“ alebo „MSG free“, nemusí to byť
pravda. Toto označenie sa nevzťahuje na voľný glutamát, ale len na samotný
glutaman sodný (E621). Lenže
práve voľný glutamát predstavuje najväčšie nebezpečenstvo pre organizmus (27). Preto
by ste mali poctivo čítať etikety výrobkov a vyhnúť sa niektorým vyššie zmieneným ingredienciám.
V nich môže byť dokonca viac voľného glutamátu ako v samotnom MSG (E621).
Ako sa vyhnúť MSG?
Glutaman sodný vám v malých
množstvách nemusí ublížiť, ale tiež vám ani nebude chýbať. Ak ho odstránite zo
svojej stravy, urobíte múdre rozhodnutie v prospech svojho zdravia. Aby
ste sa mu vyhli úplne, musíte sa vyhnúť spracovaným potravinám a konzumovať skutočné jedlo. V tom prípade si budete musieť viac plánovať svoje jedlá
a tráviť viac času vo svojej kuchyni, pričom by ste mali používať čerstvé
a lokálne dopestované potraviny. Chuť a vôňa vami pripravených jedál
bude nenapodobiteľná a hlavne skutočná.
6 tipov ako sa vyhnúť MSG:
- Vyhnite sa spracovaným potravinám – MSG sa nachádza väčšinou v slaných výrobkoch ako chipsy, slané snacky, polotovary, bujóny, sáčkové výrobky, mrazené výrobky, údeniny a spracované mäsové výrobky, pomazánky, šaláty či konzervy.
- Vyhnite sa lacným čínskym reštauráciám – bohatým "zdrojom" glutamanu sodného sú čínske reštaurácie. V čínskych jedlách môže byť jeho obsah výrazne vyšší ako povoľujú limity, preto by ste mali zvážiť návštevy lacných čínskych reštaurácií. Nie je náhoda, že čínske jedlá chutia tak skvele, ale väčšinou je to len falošná chuť MSG.
- Overte si svoju obľúbenú reštauráciu – v ideálnom prípade by ste si mali sami pripravovať svoje jedlá. Ak však nemáte toľko času, alebo proste máte radi atmosféru reštaurácií, overte si kvalitu jedla a používané koreniny u zodpovedného personálu.
- Obmedzte fast food – mnohé jedlá z ponuky rýchleho občerstvenia obsahujú vysoké množstvá MSG (28). Čím viac konkrétna sieť fast food reštaurácií používa polotvary, tým viac MSG môžete nájsť v ich menu.
- Konzumujte fermentovanú sóju – mnohé sójové výrobky ako mäso, burger, proteín alebo mlieko obsahujú vysoké množstvo MSG. Tieto výrobky sú často prezentované ako „zdravá“ náhrada živočíšnych výrobkov. To však vôbec nie je pravda, práve naopak. Jediná zdraviu prospešná sója je fermentovaná sója (natto, tempeh, miso, tamari), a práve tú konzumovali aziati (Japonci) po celé tisícročia, aj keď tiež v oveľa menších množstvách, ako sa prezentuje (len asi 8g denne, čo sú 2 čajové lyžičky, a to výhradne GMO free sóju). Pokiaľ ste napríklad vegetarián alebo vegán a máte radi sóju, konzumujte výlučne fermentovanú sóju.
- Používajte skutočné koreniny – zabudnite na všetky koreninové zmesi ako gyros, guláš, kura a pod. Používajte skutočné koreniny a byliny ako bazalka, majorán, kayenské korenie, oregano či tymián, vďaka ktorým si ochutíte jedlo podľa svojej chuti.
Posledným krokom, ktorý môžete
urobiť pre elimináciu nežiaducich účinkov MSG, je „zablokovať“ ho. Určité
aminokyseliny a živiny majú schopnosť buď blokovať, alebo spomaliť
absorpciu kyseliny glutámovej. Medzi „spomalovače“ absorpcie patria
aminokyseliny leucín, izoleucín a lyzín.
Priamo blokovať glutamátové
receptory a redukovať excitotoxicitu zasa dokážu látky ako silymarín,
kurkumín a ginkgo biloba. Hlavne kurkumín (farbivo v kurkume) je veľmi
účinný. Tiež väčšina flavonoidov redukuje excitotoxicitu. Veľmi dôležitý je taktiež
horčík, ktorý dokáže blokovať glutamátový receptor NMDA, čím redukuje toxicitu.
Blokáciu MSG môžete využiť pri
jeho nežiaducich prejavoch, napríklad po konzumácii nejakého jedla s jeho
obsahom. V ideálnom prípade by sa vám to však nemalo stať, pretože vašim
cieľom by mala byť celková eliminácia MSG. Táto látka vás nijako nepriblíži ku
zdraviu, ale môže vás od neho výrazne odkloniť.
Preto pripravujte svoje jedlá zo
skutočných surovín a konzumujte čerstvé a výživné jedlo, ktoré vás
bude neustále udržiavať v trvalom zdraví.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára